Serija Bridgerton
 FOTOGRAFIJE: NETFLIX/THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA
vruće scene

Simon i Daphne zaludili su svijet, ali ove njihove pogreške u krevetu fanovi im ipak ne mogu oprostiti

Iako ova mega popularna serija nudi dosta inspiracije za uzbudljiv seks, stručnjaci upozoravaju da je ne bi trebalo doživljavati kao vodič o seksu

Iako je od prve epizode bilo jasno da će Bridgerton gledatelje prikovati uz male ekrane, ako ništa drugo, onda zbog erotskog uzbuđenja koje svaka epizoda obilno nudi, treba upozoriti da seks u ovoj seriji nije uvijek prikazan realistično. Naravno, namjera autora sigurno nikada i nije bila da Bridgerton bude tečaj iz seksa, ali za neke se ljude u to pretvorio. Naročito kad je riječ o mladima. Naime, mladi i odrasli mlađe dobi nerijetko ne primaju nikakvu edukaciju o seksu niti u školama niti u obiteljskom okruženju i sva saznanja o tome uglavnom crpe s tv ekrana ili interneta. Nažalost, često situacija nije puno bolja niti s odraslima. U svakom slučaju, stručnjaci se slažu u tome da bi svi ljubitelji ove serije, kao i drugih serija koje obiluju seksom, trebali imati na umu da je tu ipak riječ o koreografiranom seksu. Važno je biti svjestan da je seks u stvarnom životu često puno nespretniji. Dakle, neka vam Bridgerton bude inspiracija, ali nemojte prema njemu procjenjivati svoj uspjeh u spavaćoj sobi.


Vađenje penisa iz vagine prije ejakulacije nije učinkovita metoda sprečavanja začeća

U samom početku sezone zgodan i šarmantan Simon Basset se kune da nikada neće imati djecu i, kad je napokon stigla ta dugo očekivana noć kad su Simon i njegova novopečena supruga trebali konzumirati brak, Simon je prekinuo penetraciju u ključnom trenutku, što je postao gotovo njegov zaštitni znak kroz cijelu sezonu: izvadio je penis iz Daphnine vagine nekoliko sekundi prije same ejakulacije.

Možda je to bio prihvatljiv način planiranja obitelji u 19. stoljeću, ali prema današnjim standardima, to sigurni nije učinkovita kontracepcijska metoda. Naime, sperma može biti prisutna u predejakulatu i, ako jest, postoji šansa da dođe do začeća. Do začeća može doći i ako muškarac ne izvuče penis dovoljno brzo te dio sjemena ipak iscuri u vaginu. Prema nekim statističkim podacima, otprilike oko 22 od 100 žena koje s partnerima koriste tu metodu kontracepcije, godišnje zatrudni. Dakle, ako zaista ne želite zatrudnjeti, porazgovarajte sa svojim liječnikom o drugim, dokazano učinkovitijim kontraceptivnim metodama.


Traženje krvi neće dati odgovor na pitanje jeste li trudni

Kratko nakon što je Marina Thompson stigla u Featherington, vidimo je kako frenetično kopa po plahtama tražeći tragove krvi, kao znak da je tijekom noći dobila menstruaciju. Na njezinu nesreću, plahte su bile snježno bijele, a to se u 1813. smatralo sigurnim dokazom trudnoće.

Naravno, izostanak krvarenja ne znači automatski da ste trudni, kako to Marina shvaća. Svaka žena je barem jednom doživjela da ciklus bude nepravilan, odnosno da menstruacija kasni pa činjenica da više od 4 tjedna niste imali krvarenje ne mora uopće biti razlog za paniku. Prema istraživanju provedenom na University College London, pokazalo se da samo jedna od osam žena ima ciklus od točno 28 dana. Osim nekih ozbiljnih bolesti, poput policističnih jajnika i endometrioze, koje mogu uzrokovati kašnjenje menstruacije, čak i neke male promjene, poput gubitka tjelesne težine, mijenjanja rutine tjelovježbe ili izloženost stresu, mogu utjecati na menstrualni ciklus. A da ne spominjemo činjenicu da se malo krvarenje ili točkice krvi mogu pojaviti tijekom prvog trimestra trudnoće, naročito u periodu kad se oplođeno jajašce ugnježđuje u stijenku maternice (implantacija), tijekom seksa, ako dođe do pojave infekcije ili do hormonalnih poremećaja. Neki od ranih znakova trudnoće, uz to, mogu biti vrlo slični simptomima PMS-a, poput mučnine, umora, nabreknutosti dojki i slično. Definitivan odgovor na pitanje jeste li trudni dat će vam test na trudnoću ili odlazak na ginekološki pregled.


Možda nećete odmah doživjeti orgazam kad prvi put masturbirate

Nedugo nakon što je Simon rekao Daphne kakav je užitak sam sebe dodirivati, Daphne odlučuje provjeriti je li to doista tako. I u roku od nekoliko trenutaka nakon što je zavukla prste ispod spavačice, doživjela je orgazam.

Poslušajte stručnjake: vaše prvo eksperimentiranje s masturbacijom sigurno neće završiti kao kod Daphne. Svatko je drugačiji i svako tijelo je drugačije. Ne znači da nema šanse da se to dogodi tako brzo, no kad netko masturbira prvi put, brzina postizanja orgazma obično ovisi o tome koliko dobro poznaje svoje tijelo. Zbog toga stručnjaci preporučuju osobama svih dobi koje se prvi put upuštaju u masturbiranje da prvo uzmu ogledalo i dobro prouče svoje genitalije. Kad naučite ponešto o svojoj anatomiji, uključujući i to gdje se točno nalazi svaki dio vaše vulve i kako svaki taj dio izgleda, nećete trebati lutati prstima kako biste pronašli klitoris i druge erogene zone. Rezultat je: brži i jači orgazam. Osim toga, posve je normalno masturbirati i pritom uopće ne doživjeti orgazam. Ponekad jednostavno nije dobar dan za to. I ništa više. Naše tijelo će učiniti ono što želi i kada to želi, nema pravila.


Nemojte preskakati 'piškenje' nakon seksa

Gledatelji baš nikada nemaju priliku vidjeti rutinu protagonista nakon seksa, no može se zaključiti da ne trče u zahod odmah nakon vođenja ljubavi. A upravo to je ključan korak u sprečavanju infekcija mokraćnog trakta, do čega može doći ako neka bakterija dospije u mokraćni mjehur.

Tijekom seksa bakterije iz vagine i anusa mogu doći do uretre, tu se mogu razmnožiti i izazvati upalu, a ona može uzrokovati bol i pečenje prilikom mokrenja te nagon na mokrenje svako malo (iako izlazi samo nekoliko kapi mokraće). Da mokrenje nakon seksa pomaže u zaštiti od infekcija mokraćnog trakta, potvrdilo je i istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Epidemiology. Mokrenje nakon snošaja pomaže u ispiranju uretre, što znači da omogućuje da bakterije koje su možda ušle u nju odmah i izađu.


Možda nemate isti libido kao vaš partner – i to je ok

Da pojednostavnimo, Simon i Daphne za vrijeme medenog mjeseca skaču jedan na drugoga kao zečevi. I u svakom prizoru seksa oboje su jednako uzbuđeni i spremni za seks. Dakle, to je ono što vidite na malom ekranu, a u stvarnom životu stvari su bitno različite: takav savršeno usklađen libido nije baš česta pojava u stvarnom životu i to je potpuno normalno.

Seks počinje u glavi, što znači da ako smo pod stresom zbog nečega, to može značajno oslabjeti naš libido. I ako partneru to ne kažete jasno i glasno, on će strastveno navaliti na vas, a rezultat sigurno neće biti seks kao u Bridgertonu. Treba biti svjestan još jedne činjenice: ako često niste raspoloženi za seks onda kada to želi vaš partner, to ne znači da niste zadovoljni svojim spolnim životom ili partnerom. Možete voljeti partnera, on vam može biti seksualno privlačan, a da opet dođe do promjene u vašem libidu. I ta promjena u libidu ne mijenja prve dvije stvari. Stoga je važno naglasiti partneru da pad libida kod vas nije povezan s njim te pokušati objasniti što vas sputava. Iskren razgovor o tome što utječe na vaše raspoloženje za seks može biti važan korak u vraćanju libida u normalu.


Seks ne mora biti od 0 do 100

Radnja je u Bridgertonu možda spora, ali scene seksa su vrlo brze – tako brze da Simon i Daphne obično preskaču predigru i odmah prelaze na penetraciju. Možda su njih dvoje dovoljno uzbuđeni da pet minuta nakon ljubljenja prijeđu na stvar, ali u stvarnom životu je ipak potreban malo duži period zagrijavanja.

Ako niste mentalno stimulirani, vjerojatno niste dovoljno niti fizički stimulirani, a tada seks može biti neugodan jer tijelo ne proizvodi dovoljno tekućine kojom se vlaži vagina. Zbog toga penetracija može biti bolna. Nekoliko minuta predigre može vas i fizički i mentalno pripremiti na glavni čin. Osim toga, predigra može biti korisna ako ste s novim partnerom i još uvijek imate mnogo toga za naučiti o tijelu jedan drugoga, o tome što vam se sviđa ili ne, što vas uzbuđuje i tako dalje.


Možda nećete doživjeti orgazam isključivo penetracijom

Preskakanjem predigre, vrlo je vjerojatno da Daphne često propušta doživjeti orgazam koji Simon redovito doživljava ubrzo nakon penetracije. Istraživanja pokazuju da tri četvrtine muškaraca svršava gotovo prilikom svakog spolnog odnosa u usporedbi sa samo 28 posto žena kojima to polazi za rukom. Samo 18,4 posto žena smatra da im je samo snošaj dovoljan da dožive orgazam, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sex &Marital Therapy.

Što će ih dovesti bliže vrhuncu? Stimulacija klitorisa (ili od strane partnera ili samostimulacija) i oralni seks, što Daphne vrlo rijetko doživljava u scenama seksa. Općenito, može se reći da u seriji postoji manjak ženskih orgazama. Osim scene s masturbiranjem, jedini put kad se čini da je Daphne zaista doživjela orgazam je tijekom scene seksa koja je uslijedila odmah nakon što su se dogovorili da će ostati zajedno i osnovati obitelj. Činilo se tada da su doživjeli orgazam istodobno, što je moguće, no obično je za to potrebno malo prakse. I vrlo je mala vjerojatnost da će do simultanog orgazma doći samo 20 sekundi nakon penetracije. Prema nekim istraživanjima u polovici slučajeva simultanih orgazama, jedna osoba ranije dođe nadomak vrhunca te treba pričekati da je partner (ili partnerica) dostigne pa da tek onda zajedno dožive orgazam. U svakom slučaju, nemojte brinuti ako vama i vašoj partnerici treba malo duže da dođete do simultanog orgazma nego savršenom paru iz Bridgertona.


Pristanak je ključan

Ubrzo nakon što Daphne saznaje kako dolazi do trudnoće i da Simon može imati djecu (samo ne želi), dolazi do jedne od najkontroverznijih scena u seriji: Daphne se penje na Simona u takozvanu pozu kaubojke i, upravo u trenutku kad je on pred ejakulacijom, odbija dopustiti da on izvadi penis (ona je gore pa ima kontrolu), što je njegova omiljena metoda kontracepcije. Nekoliko trenutaka kasnije on je pita „Kako si mogla?”.

Simon je pristao na seks, ali nije pristao na to da svrši u Daphne jer, nemojmo zaboraviti, Daphne je tada znala da on ne želi djecu (iako ne i zašto). Iako Simon nije doslovno viknuo nešto poput „Ne, stani”, rekao je „čekaj, čekaj, Daphne” i izgledao je nedvosmisleno zabrinut i nezadovoljan zbog toga što nije uspio izvaditi penis na vrijeme. Nikome nije dopušteno da prelazi nečije granice samo zato što te granice njemu (u ovom slučaju njoj) ne odgovaraju. Tijekom bilo kojeg seksualnog odnosa, stalno pitanje za pristanak na sljedeći korak je izuzetno važno. Pitajte partnera (partnericu) želi li seks prije nego što počnete, provjerite i tijekom zagrijavanja je li siguran (sigurna) da želi nastaviti. Osim toga, naša tijela često govore jasnije nego naše riječi pa, ako tijekom seksa, primijetite da partner osjeća nelagodu, provjerite je li sve u redu. I ako odgovor nije jasan „da, sve je odlično”, nego se može protumačiti kao „nisam sigurna”, „nešto nije kako treba” i slično, odmah prekinite ono što radite. Upamtite: i vi i vaš partner imate pravo svoj pristanak na seks povući u bilo kojem trenutku.

Linker
21. travanj 2024 04:07