SHUTTERSTOCK
I nas je zanimalo

Seksualna terapeutkinja otkrila tri najčešća pitanja koja joj postavljaju single žene

Joy Berkheimer kaže da su većina njezinih klijenata single žene te da većina postavlja ista pitanja

Zbog nedostatka seksualnog odgoja, može biti teško dobiti informacije o seksu koje su korisne i točne. Baš zato je važan rad seksualnih terapeuta, među kojima je Joy Berkheimer. Oni daju provjerene i točne informacije, a svojim klijentima mogu pomoći u poboljšanju seksualnog života. I ne pomažu samo parovima. Berkheimer kaže da su njezini klijenti većinom single žene, a ovo su tri najčešća pitanja koja joj postavljaju:


Zašto ne mogu postići orgazam?

Prema Berkheimer, najpopularnija tema je orgazam te kako ga postići.

- Primarno pitanje je zašto ne mogu doživjeti orgazam s drugom osobom - rekla je za Well+Good.

Postoji mnogo faktora koji mogu igrati ulogu u tome, ali terapeutkinja kaže da razgovor o postizanju orgazma počinje pitanjem doživljava li osoba vrhunac dok masturbira. Ako je odgovor potvrdan, ona razgovora s pacijenticom kako bi shvatila što nedostaje kada je u pitanju seks.

Postizanje orgazma može biti teško iz više razloga, a Berkheimer kaže da postoje i žene koje nikada nisu doživjele orgazam ili koji ne vole masturbaciju. Budući da nisu sigurne u čemu uživaju, partneru ne mogu prenijeti svoje želje. I dok postoji mnogo razloga za to, ona ističe da se jedna emocija javlja kod većine.

- Tu je obično riječ o sramu pa je potrebno malo jače zagrebati ispod površine - kaže ona.


Zašto se toliko želim seksati?

Još jedno često pitanje odnosi se na nečije želje vezane uz učestalost i količinu seksa. Terapeutkinja navodi da je većina ljudi znatiželjna oko toga kakvi su njihovi seksualni apetiti u usporedbi s drugima i da se puno pitanja vrti oko toga jesu li napaljeni u pravoj mjeri ili previše. Naravno, važno je naglasiti da ne postoji prava ili točna količina.

Isto tako, njezini klijenti često pitaju jesu li ovisnici o seksu jer žele imati seksualne odnose često. Berkheimer kaže da izbjegava označiti nečiju želju za seksom kao ovisnost ako ne ispunjava vrlo specifične kriterije, a ona objašnjava da različiti seksolozi i terapeuti koriste različite okvira za prepoznavanje ovisnosti.

- Ako vas sprječava u obavljanju normalnih stvari u životu, onda je problem. Ovisnost je disfunkcija koja se može očitovati tako da ne idete na posao jer se seksate ili nemate prijatelje, ili ste se uništili vezu zbog vrste seksa koju želite imati - objasnila je.

Svatko ima različitu razinu seksualne želje, a rangiranje i prosuđivanje mogu negativno utjecati na užitak.

- To što netko ima mišljenje o vašem libido, to ne znači da ste ovisnik o seksu - dodaje ona.


Zašto se ne mogu navlažiti tijekom seksa?

Dio uzbuđenja za žene uključuje opuštanje mišića dna zdjelice i vlaženje vaginalnog kanala kako bi se pripremila za moguće prodiranje, rekla je ginekologinja dr. med. Grover, medicinska direktorica u VSPOT medi spa. Ona također napominje da je ženama potrebno više vremena da se uzbude.

Međutim, netko može percipirati nedostatak ili manjak ovlaživanja kao da ne želite svog partnera. I dok to može biti u igri, prema Berkheimer postoje mnogi razlozi za suhoću vagine koji uključuju: strah, stres, dehidraciju, hormone, zdravstveno stanje i lijekove koje netko možda uzima. Isto tako, to može imati veze s time da su nečije misli negdje drugdje tijekom seksa, kaže ona.

Koji god je razlog, ako se nešto događa u vašem umu, to može utjecati na vaše seksualne organe.

- Tijelo, genitalije i mozak su jako povezani - kaže Berkheimer.

Drugim riječima, nedostatak vlažnosti nema veze s tim koliko vas privlači partner.

Može biti zastrašujuće tražiti odgovore o nečemu tako intimnom kao što je vaš seksualni život, ali ova pitanja koja samci najčešće postavljaju seksualnom terapeutu pokazatelj su da niste jedini koji trebaju pomoć.

Linker
17. travanj 2024 03:20