Studije koje su se bavile utjecajem ponašanja nakon seksa na odnos među partnerima pokazale su da ostavlja puno više traga na ženama.
 Getty Images/iStockphoto
Prepoznajete li sebe, ili njega?

Seksolozi objašnjavaju zašto su muškarci nakon seksa uvijek nekako hladni!?

'Žene češće povezuju seks i intimnost, pa ako im partner ne pruža pažnju nakon seksa, smatraju da ne mari za njih kao osobu. Nježnosti poslije seksa simboliziraju intimnost, brižnost i obazrivost'. No, ne mora nužno biti tako, ističu seksualni stručnjaci.

Poslije seksa vi biste se još malo mazili, no partner se okrene na drugu stranu i posegne za pametnim telefonom. Frustrirajuće, a pomalo i bolno. Ili, vi samo želite utonuti u sladak san nakon što ste se ispucali, a voljeni se nađe uvrijeđen jer ne želite intimno šaputati.

Netko se poslije seksa voli grliti i maziti, drugi zahrče, treći zapali cigaretu, četvrti prebire po mobitelu, netko juri u kupaonicu ili do hladnjaka... mnogo je tipova postkoitalnog ponašanja. Ako ste vi skloni jednom tipu, a vaš partner potpuno drugačijem, nije čudo da možete biti povrijeđeni. Vrijedi i obrnuto - ako ste zadovoljni zbivanjima poslije seksa, vjerojatnije ćete biti zadovoljni i seksom i ljubavnom vezom u cjelini. Studije koje su se bavile utjecajem ponašanja nakon seksa na odnos među partnerima pokazale su da ostavlja puno više traga na ženama. To nije iznenađenje, smatra seksualna terapeutica Renée Burwell.

"Žene češće povezuju seks i intimnost, pa ako im partner ne pruža pažnju nakon seksa, smatraju da ne mari za njih kao osobu. Nježnosti poslije seksa simboliziraju intimnost, brižnost i obazrivost".

No, ne mora nužno biti tako.

"Dobar seks pridonosi kvaliteti veze, ali dobar seks i dobra veza nisu uvijek u uzajamnoj vezi", upozorava Burwell.


JOŠ NEKOLIKO SITNICA TREBA IMATI NA UMU ŠTO SE TIČE BLISKOSTI NAKON SEKSA.

BIOLOGIJA RADI SVOJE

Muškarac se odmah nakon orgazma sruši k’o pokošen i zahrče, ima istine u tom stereotipu.

"Na takvo ponašanje klijentice se najčešće žale - ona bi šaputala na jastuku, a on je već u carstvu snova", kaže seksualna terapeutica Emily Jamea. "Ipak, treba nešto reći u obranu muškaraca - više kemikalija i neurotransmitera oslobađa se nakon orgazma kod oba spola, no muški ‘koktel’ sadrži kemikalije koje odmah izazivaju pospanost. Žene bi, dakle, to trebale doživljavati manje osobno, a muškarci bi trebali nastojati izdržati barem malo maženja".


UZMITE NAJBOLJE OD VREMENA KOJE IMATE

"Živimo u kulturi stalnog kretanja, uvijek se nekamo žurimo pa ne čudi ako se parovi žure i u seksu. Mislim da prosječan par puno manje razmišlja o onome što slijedi nakon spolnog odnosa, a više o onome što se zbiva tijekom seksa", smatra seksualna terapeutica Ashley Grinonneau-Denton. Ipak, vrijeme poslije seksa idealno je za učvršćivanje veze, kaže E. Jamea.

"Kad smo seksualno intimni, u najranjivijem smo tjelesnom i emocionalnom stanju, posebno ako nas s tom osobom vežu snažni osjećaji. Poslije seksa imamo idealnu priliku izgraditi intimne veze, a ne emocionalne zidove".


OKRENITE SE NA PRAVU STRANU

Čak i ako ste poslije seksa sanjivi ili spremni na skok do kuhinje, imajte na umu da vrijedi provesti nekoliko trenutaka s partnerom u posebnom raspoloženju. Zajednički trenuci nakon seksa čvršće vas povezuju, raste međusobna posvećenost, zadovoljstvo seksom i vezom.

"Ako teško odolijevate snu ili atraktivnosti svog telefona, pokušajte sljedeće: nemojte se preokrenuti na drugu stranu, jednostavno se okrenite prema svom partneru/ici. I recite nešto lijepo, lagano ga dodirnite, toliko da osjetite međusobnu povezanost", savjetuje Jamea. Odličan način da stvorimo posebnu atmosferu i dobijemo najbolje od tih trenutaka.

Linker
26. ožujak 2024 09:52