Za žene, stres može biti glavni inhibitor seksualnog života
 FOTOGRAFIJE: MILJKO GETTY IMAGES
Ana Dukić
Ana Dukić
tko bi rekao

Seksologinja otkrila četiri iznenađujuće stvari koje ubijaju naš libido

11. rujan 2021.
Stručnjakinja za odnose i seksologinja dr. Nikki Goldstein objasnila je zašto nestaje naša seksualna želja i zbog čega nam opada libido

Održati seksualni život nije lako. Ponekad nam život i obveze stanu na put toliko da se zapitamo gdje je točno sve otišlo po zlu. Nedavne su studije pokazale i da je pandemija napravila veliku štetu seksualnim životima mnogih parova jer se povećao broj ljudi koji uopće nemaju želju za seksom.

Stručnjakinja za odnose i seksologinja dr. Nikki Goldstein objasnila je zašto nestaje naša seksualna želja i zbog čega nam opada libido. U podcastu Body+Soul ona je redefinirala libido te savjetovala kako možete osvježiti svoj seksualni život.

- Ne postoji "normalno" kad razmišljate o tome koliko ga želite - rekla je dr. Goldstein.


Stres

Za žene, stres može biti glavni inhibitor seksualnog života. Svakodnevica u kojoj vam brojne privatne i poslovne obveze ne ostavljaju prostor ni za što drugo, nije idilična atmosfera za poboljšanje seksualnog života.

- Razmislimo zapravo o onome što se događa u danu kad ste stvarno pod stresom i možda imate poslovne i obiteljske obveze. Kad legnete i ne dopuštate da vam te misli izađu iz glave, razmišljate 'Oh, moram to učiniti'. Vaše tijelo se vjerojatno osjeća neugodno jer je sve pomalo napeto...to nije baš najbolje okruženje za seks s partnerom - objašnjava dr. Goldstein.


Ogorčenost

U vezama koje traju godinama, partneri često povrijede jedno drugoga, a mnogo toga "gurnu pod tepih", ističe dr. Goldstein.

- Ogorčenost je jedna od najvećih ubojica... možete doći do točke u kojoj se toliko držite te ogorčenosti, a ne pokušavate ju riješiti pa kad vam partner pokaže da želi imati spolni odnos s vama, vi odgovarate "Zašto bih, dovraga, željela imati spolni odnos s tobom kad se zadnjih pet godina ne možeš sjetiti učiniti sve ono što sam tražila od tebe?" - daje primjer dr. Goldstein.

image
FOTOGRAFIJE: PRAETORIANPHOTO GETTY IMAGESVrijeme

Seks u vezama obično ima svoje vrijeme, većina parova ima spolni odnos ujutro nakon buđenja ili prije nego što odu na spavanje, što je također doba dana kada ste najviše pospani.

U večernjim satima seks može biti kao luda vožnju koju želite brzo završiti jer razmišljate o vlastitoj iscrpljenosti i tome kako želite što prije zaspati, objašnjava dr. Goldstein. Ista stvar vrijedi i za jutro, ako niste jutarnja osoba možda vam treba cijela vječnost da se probudite, a i potaknete seksualnu želju.Samopouzdanje i medicinski razlozi

Ako se ne osjećate 100-posto samopouzdano u svojoj koži, to može uništiti vaš libido, rekla je dr. Goldstein.

- Možete zapravo uočiti da se odmičete od partnera jer vam nije ugodan dodir jer se osjećate pomalo nervozno i imate manjak samopouzdanja - naglašava dr. Goldstein.

Isto tako, medicinski razlozi mogu utjecati na smanjenje seksualne želje, ali nažalost žene nisu educirane i svjesne što sve može poći po zlu.

Nuspojave mnogih lijekova uključuju gubitak libida i spolni nagon, kao što su:

  • Lijekovi za visoki krvni tlak
  • Lijekovi protiv prehlade koji sadrže antihistaminike i dekongestante
  • Antidepresivi
  • Kontracepcijske pilule
  • Narkotične tablete protiv bolova
  • Lijekovi za kemoterapiju

Ako je to uzrok, vaš liječnik možda može predložiti alternativu koja bi mogla imati manje nuspojava.

Teme
Linker
25. rujan 2021 14:17