Previše je velikodušan...u krevetu
 FOTOGRAFIJE: CHARDAY PENN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
veliki ljubavnik ili

Seks s njim je dugotrajan i intenzivan te mi pruža maksimalan užitak... Ali, postoji jedan problem

Najljepše u svemu je to što nije sebičan: uvijek misli na partnericu, gotovo se čini da nije previše zainteresiran za vlastiti užitak. No, nakon nekoliko tjedana, situacija se mijenja

Neki muškarci tijekom vođenja ljubavi usredotočeni su gotovo isključivo na to da zadovolje partnericu pa nerijetko sami uopće ne dođu do vrhunca. Čini li vam se to kao idila? Baš i nije, prema mišljenju seksologa, to može biti priličan problem u seksualnom odnosu.

U početku je sve fantastično. On je brižan, vođenje ljubavi s njim je polagano i dugotrajno, intenzivno i pruža vam maksimalni užitak. Najljepše u svemu je to što nije sebičan: uvijek misli na partnericu, gotovo se čini da nije previše zainteresiran za vlastiti užitak. No, nakon nekoliko tjedana, situacija se mijenja. On je zapravo previše velikodušan i ona se počinje pitati: „Zašto on ne doživljava orgazam? Možda mu se ne sviđam dovoljno?” To se uistinu događa, kako tvrdi dr. Emmanuele A. Jannini, seksologinja sa Sveučilišta u Aquili čak kod pet posto parova. A u posljednje vrijeme ta pojava postaje i češća. Ako se isključe fizički poremećaji, anorgazmija ili nemogućnost postizanja orgazma obično nastaje iz dva razloga, no moglo bi se reći da je u podlozi oba nesigurnost muškarca.


Veliki ljubavnik ili veliki štovatelj

- Prvi je slika koju muškarac ima o sebi kad je riječ o seksu. To, u stvari, nema nikakve veze s velikodušnošću kao što bi to mnogi pomislili. Naprotiv, radi se o tome da se partner „štedi” ili „suzdržava” jer je uvjeren da seksualni odnos mora trajati dugo, u suprotnom nije dobar. Kako bi o sebi izgradio i sačuvao sliku dobrog ljubavnika, važnije mu je paziti na to da odnos traje dugo i da ona postigne orgazam nego da sam postigne vrhunac. Drugi razlog, i to vrlo raširen, jest strah. Strah da će na neki način „uprljati” partnericu svojom sjemenom tekućinom. I tako se, zbog pretjeranog poštovanja i pažnje prema partnerici suzdržava od postizanja vrhunca. U oba slučaja partnerica je ta koja „ispašta” jer se ne osjeća voljenom i poželjnom te počinje vjerovati da više nije poželjna.


Bolje ranije nego nikada

- Naime, muški orgazam žene nerijetko shvaćaju kao „najveći dokaz ljubavi” .Izostane li, žena ostaje duboko razočarana i javlja se izuzetno frustrirajući osjećaj poraza i nedovoljne privlačnosti. Žene su zbog toga čak i više razočarane i frustrirane nego one koje žive s partnerom koji ima problem preuranjene ejakulacije - objašnjava seksologinja.


Razgovor o tome? Obazrivo i samo ako je zaista nužan

Što poduzeti? Prvi korak jest da ona pokuša shvatiti da je njezin partner, iako pati od anorgazmije, iskren kad tvrdi da je voli i da mu je privlačna. Naročito je važno ne raditi paniku i veliki problem od toga ako su epizode u kojima on ne postiže orgazam sporadične.

- Ako se to događa samo povremeno, bolje je uopće ne skretati pažnju na to: nema potrebe da nepotrebno uznemiravate partnera jer će mu to onemogućiti da se opusti ubuduće te će još teže postizati orgazam - upozorava dr. Jannini. Ako je, pak, problem toliko čest i izražen da počinje utjecati na vezu, žena treba pronaći način da o tome porazgovara s partnerom i da mu prizna da se zbog toga osjeća loše. To treba reći pažljivo, nježno i pazeći na izbor riječi kako biste otvorili put iskrenom razgovoru u kojem možda možete pronaći zajedničko rješenje problema ili se dogovoriti da se zajedno potražite pomoć seksologa.

Linker
04. travanj 2024 13:04