Ako zavolite svoje tijelo i odbacite sve okove društva i vremena u kojem živimo, nećete imati problema doći do velikog O.
 Foto: iStock
10 stvari koje niste znali

Sanjaš o orgazmu od kojeg će ti se zavrtjeti u glavi? Čitaj dalje...

Nemojte se sramiti govoriti o njemu... orgazam je važan element ženskog zdravlja jednako kao četkica za zube, samo puno zabavniji.

Naučite o orgazmu ono što dosad niste znali... Na primjer, možete li otkriti gdje je vaša G-točka? Mjesto na kojem se ona nalazi različito je kod svake žene... Pa krenimo.

1. Orgazam može ublažiti bol

Boli vas glava? Možda biste ipak trebali voditi ljubav iako vam nije do toga. Dokazano je da orgazmi mogu ublažiti razne vrste bolova, uključujući artritičnu bol, postoperativne bolove pa čak i porođajnu bol. Razlog za to je mehanizam zahvaljujući kojem tijekom orgazma dolazi do lučenja hormona oksitocina, koji potiče stvaranje osjećaja povezanosti, opuštanje i općenito pozitivna emocionalna stanja. Ublažavanje boli uslijed orgazma je kratkoročno, obično traje samo osam do deset minuta, no neka istraživanja upućuju na to da čak i razmišljanje o seksu može ublažiti bol.

2. Upotreba kondoma ne utječe na kvalitetu orgazma

Ako se pitate ima li upotreba kondoma ikakve veze s kvalitetom vašeg orgazma, ne brinite se - nema. Žene će orgazam doživjeti jednako snažno ili slabo s kondomom i bez njega i krajnje je vrijeme da se razbije mit o tome kako kondomi kvare seks. Štoviše, kondomi mogu pomoći da provedete više vremena u intimnosti s partnerom s obzirom na to da stavljanje kondoma može biti vrlo uzbudljiva, polagana predigra.

Ako se vaš partner opire nošenju kondoma jer smatra da mu je tako smanjen osjet u penisu, priuštite mu prvo ručnu stimulaciju, a tek potom prijeđite na stavljanje kondoma i penetraciju: tako će imati jednako kvalitetan doživljaj kao i bez kondoma.

3. Jedna od tri žene teško postiže orgazam

Ako vam se ikada dogodilo da teško postižete orgazam, bit će vam lakše ako znate da u tome niste sami. Prema statistikama čak jedna od tri žene teško postiže orgazam prilikom seksualnog odnosa. A čak 80 posto žena teško postiže orgazam samo uz vaginalnu penetraciju. Stimulacija klitorisa tijekom vođenja ljubavi može biti od pomoći, ali pomoći mogu i medicinski tretmani.

Ženska seksualna disfunkcija, koja uključuje i nemogućnost postizanja orgazma, vrlo je čest problem. Prema nekim podacima ima je čak 43 posto žena i predmet je mnogih medicinskih rasprava i istraživanja. Za žene mogu biti od pomoći topičke terapije testosteronom ili neki oralni lijekovi, no rijetko je koji tretman potkrijepljen čvrstim dokazima o učinkovitosti. U svakom slučaju, ženska seksualna disfunkcija može biti povezana s nizom bolesti i stanja pa se obratite svom liječniku kako biste isključili moguće uzroke poput dijabetesa, depresije ili bolesti štitnjače.

4. Otkrivanje G-točke itekako može pomoći

Možete li otkriti gdje je vaša G-točka? Slovo "G" odnosi se na dr. Ernsta Gräfenberga, njemačkog ginekologa koji je zaslužan za otkrivanje te točke u 50-im godinama prošlog stoljeća, no stručnjaci su već dugo prije sumnjali da je to područje ženskog genitalnog aparata za koje se smatra da sadrži velik broj živčanih završetaka, ključno za postizanje duljeg i intenzivnijeg orgazma. No, to je kontroverzna tema pa su tako engleski znanstvenici nedavno opovrgnuli postojanje G-točke, unatoč tome što su talijanski znanstvenici navodno na ultrazvučnoj snimci pronašli tu točku i svoje otkriće objavili u stručnom časopisu The Journal of Sexual Medicine. Ipak, većina seksologa, podupire teze o postojanju G-točke te potiče žene da pokušaju pronaći gdje se nalazi njihova kako bi lakše postigle orgazam i kako bi on bio intenzivniji. Mjesto na kojem se nalazi G-točka različito je kod svake žene, no najčešće je unutar vagine i karakterizira je "grublja" tekstura sluznice.

5. Orgazam s godinama postaje sve bolji

S godinama svi imamo sve više razloga da se žalimo jer sve nekako opada u kvaliteti. Ipak, seksualni život s godinama se može poboljšati, a naročito kvaliteta i učestalost orgazama. Naime, s godinama postaje sve lakše doživjeti orgazam. Na primjer, jedno je istraživanje pokazalo da je samo 61 posto žena u dobi od 18 do 24 godine doživjelo orgazam tijekom posljednjeg seksualnog odnosa, dok je to isto uspjelo 65 posto žena u tridesetim godinama te čak 70 posto žena u 40-im i 50-im godinama. Iako to istraživanje nije objasnilo zašto s godinama postaje lakše doživjeti orgazam, možemo pretpostaviti da je razlog to što žene s godinama postaju iskusnije u seksu, imaju više samopouzdanja, opuštenije su i više uživaju.

Osim toga, povjerenje i bliskost koje većina žena osjeća u dugim vezama također mogu poboljšati spolno samopouzdanje i olakšati postizanje orgazma.

Foto: iStock
Umjesto da ulažete energiju u glumljenje orgazma (što čini oko 21 posto žena) bolje bi bilo da uložite energiju u postizanje orgazma...

6. Uopće nije loše ako volite eksperimentirati

Ako teško doživljavate orgazam tijekom spolnog odnosa, razmislite o tome da stvari malo promijenite i da počnete eksperimentirati. Žena će znatno lakše doživjeti orgazam ako ima spolni odnos u više različitih položaja nego ako se sve svede samo na jedan položaj. Primjerice, vaginalni seks u kombinaciji s oralnim povezan je s većom vjerojatnošću za postizanje orgazma nego bilo koji od ta dva načina spolnog odnosa sam za sebe. Objašnjenje možda leži u činjenici da više različitih položaja i načina vođenja ljubavi podrazumijeva i više vremena provedenog u seksualnoj aktivnosti.

7. Samopouzdanje utječe na kvalitetu orgazma

Istraživanja su pokazala da je to kako se žena osjeća u vezi sa svojim genitalijama povezano s kvalitetom njezinih orgazama. Svi će se ginekolozi složiti u tome da svaka vagina izgleda drugačije i da ne postoji nešto što bi se moglo nazvati savršenom vaginom. Tako dugo dok vaša vagina nije bolna, dok nemate nikakav neobičan iscjedak ili neke druge medicinske probleme, možete se smatrati zdravom i normalnom ženom. Povećajte svoj potencijal za postizanje orgazma tako da povećate svoje samopouzdanje. Važno je da se prema sebi ponašate
onako kako biste voljeli da se drugi ponašaju prema vama i da sami sebi šaljete zdrave i pozitivne poruke o sebi i svom tijelu. Još jedan savjet: uzmite ogledalo u ruku i pogledajte svoju vaginu! Upoznavanje svoje genitalne zone je prvi korak u postizanju većeg seksualnog samopouzdanja.

8. Gdje je nestalo 21 posto orgazama?

Točno je da mali broj muškaraca (od onih koji nemaju problema s erekcijom) ima problema s postizanjem orgazma, no stručnjaci tvrde da je to rijetka pojava. S druge strane, značajan postotak žena u brojnim istraživanjima potvrđuje da nije doživjelo orgazam tijekom posljednjeg spolnog odnosa, unatoč tome što su njihovi partneri bili uvjereni da su doživjele orgazam.

Zanimljivo je da 85 posto muškaraca vjeruje da je njihova partnerica doživjela orgazam tijekom posljednjeg vođenja ljubavi, a samo 64 posto žena tvrdi da je doživjelo orgazam tijekom posljednjeg spolnog odnosa.

Pitanje je kamo je nestalo ovih 21 posto orgazama koje su muškarci primijetili? Nije ih bilo, očito su dobro odglumljeni. Umjesto da se usavršavaju u glumljenju orgazama, žene bi trebale bolje upoznati svoje tijelo i svoje erogene zone kako bi počele lakše doživljavati orgazme i zaista uživati u seksu.

Foto: iStock
Ne očajavajte, već se 'bacite' na samozadovoljavanje. Jedino bitno je da se opustite i uživate u svakom dodiru.

9. Orgazam se može dogoditi i bez genitalne stimulacije

Svi smo čuli za priče o ženama koje su doživjele orgazam vozeći se u vlaku ili tijekom masaže i to nisu izmišljotine. Stručnjaci tvrde da je to stvarna i posve moguća pojava. Postoji i objašnjenje zašto se to događa. Dva su uzroka za spontano doživljavanje orgazma tijekom određenih aktivnosti koje nisu povezane sa seksom: povećan dotok krvi u genitalije i vibracije ili kontakt s klitorisom. Dakle, pojačana cirkulacija i opća opuštenost tijela te ritmički pokreti tijekom masaže zaista mogu dovesti do postizanja orgazma.

10. Većini žena treba vremena

Većina žena treba više vremena za postizanje orgazma nego njihovim partnerima. Prema statistikama, većini žena treba najmanje 20 minuta seksualne aktivnosti da bi doživjele orgazam. Ako vaš partner često doživljava orgazam prije vas, postoje načini da ga usporite. Ponekad mogu pomoći mentalne vježbe, ali može i čvrst pritisak oko baze penisa. Ima li vaš partner preuranjenu ejakulaciju, potaknite ga da ode liječniku primarne zdravstvene zaštite ili urologu, koji mu mogu pomoći da pronađe odgovarajuću tehniku za odgađanje ejakulacije ili orgazma.

Linker
15. travanj 2024 14:44