Više je načina za liječenje ovog problema, jedan od njih je i terapija u koju se uključuje partner(ica).
 Foto: iStock
Poznato?

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš: Što kad tijekom seksa penis (pre)često pada?

Nije rijetko da osoba koja ima jednu seksualnu smetnju ima i neku drugu seksualnu smetnju, medicinskim rječnikom rekli bismo da osoba ima komorbiditet, tj. dva različita poremećaja u isto vrijeme. Kod muškaraca su osobito često udružene prijevremena ejakulacija i erektilna disfunkcija.

Primjer: Ivica ima 45 godina. Prvi put se javlja u ambulantu za seksualne smetnje. Sram ga je što je morao doći, ali više ne zna kako da si pomogne. Već godinu dana ima problema, kako on kaže, s potencijom. Kad se detaljnije s njim porazgovara, doznaje se da ima problema s erekcijom (uzbuđenjem) te sa svršavanjem (tj. prebrzo ejakulira). Uz dosta potpitanja doznalo se da mu je oko godinu i pol erekcija slabije tvrdoće i teže je postiže, a vrlo često se dogodi da je izgubi - krene u seksualni odnos i onda tijekom seksa erekcija nestane i ne može nastaviti odnos.

Osim toga, u posljednjih pola godine primijetio je da prebrzo svrši, tj. da često svrši unutar par sekundi od penetracije i nakon toga izgubi erekciju. Nabavio je neke tablete preko interneta za koje se u reklami tvrdilo da djeluju kod potencije i kod svršavanja. Kad ih je uzimao, imao je nešto bolju erekciju, premda nije bio posve zadovoljan, ali mu nije bilo ništa bolje sa svršavanjem, pa ih je prestao uzimati.

Definicija: Nije rijetko da osoba koja ima jednu seksualnu smetnju ima i neku drugu seksualnu smetnju, medicinskim rječnikom rekli bismo da osoba ima komorbiditet, tj. dva različita poremećaja u isto vrijeme. Kod muškaraca je osobito čest komorbiditet prijevremene ejakulacije i erektilne disfunkcije.

Prijevremena ejakulacija

Prijevremena ejakulacija je stanje u kojem muškarac ejakulira vrlo brzo nakon penetracije (ponekad i prije nje) te ne može odgoditi ejakulaciju. Ima subjektivni dojam da svrši odjednom, da zapravo nije znao da će tako brzo svršiti, nije imao osjećaj da je tako blizu svršavanja.

Većina muškaraca s prijevremenom ejakulacijom svršava unutar jedne minute od penetracije.

Prijevremena ejakulacija može biti primarna, što znači da postoji od početka seksualne aktivnosti, tj. oduvijek; ili je sekundarna, tj. počne se pojavljivati nakon perioda normalnog seksualnog funkcioniranja.

Većina muškaraca koja ima prijevremenu ejakulaciju ima primarni oblik ovog poremećaja. Najčešće oni koji imaju primarni prijevremenu ejakulaciju svršavaju u puno kraćem vremenu (unutar jedne minute) nego oni sa sekundarnom (koji obično svršavaju unutar jedne do tri minute od penetracije).

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija je stanje u kojem muškarac ne može postići ili ne može održati erekciju do kraja seksualne aktivnosti, tj. erekcija se u nekom trenutku tijekom seksualne aktivnosti izgubi ili se tvrdoća erekcije smanji u tolikoj mjeri da je nemoguća daljnja penetracija i da je nemoguće nastaviti sa seksualnom aktivnošću. U većini slučajeva erektilna disfunkcija je sekundarna (tj. javlja se u nekom trenutku, nakon što je muškarac prije toga imao zadovoljavajuće erekcije i seksualni život), a vrlo rijetko je primarna (tj. da postoji od prve seksualne aktivnosti). Erektilna disfunkcija mnogo je češća kod starijih muškaraca i oni često imaju rizične čimbenike (npr. pretilost, šećernu bolest, fizičku neaktivnost, povišene masnoće i sl.).

Zanemarivanje smetnje

Ova dva poremećaja često se javljaju zajedno, kao kod našeg Ivice, no kad muškarac dođe na pregled i razgovor, obično navede samo jednu smetnju, a drugu zaboravi ili zanemari. Također, mnogi muškarci osjećaju nelagodu kod dođu liječniku zbog seksualnih teškoća te ne znaju kako bi govorili o svojim problemima. Stoga navedu problem s potencijom jer ne znaju kako bi se izrazili i kako bi opisali svoje tegobe s ejakulacijom (svršavanjem). Zbog toga je jako važno da liječnik u razgovoru ispita sve faze seksualnog odgovora, tj. da detaljno ispita ima li muškarac seksualnu želju (tj. ima li smanjenu seksualnu želju ili je ona održana), ima li problema s postizanjem erekcije i njezinim održavanjem tijekom seksualnog odnosa (tj. ima li erektilnu disfunkciju) te može li svršiti i kojom brzinom se to događa. Također je važno ispitati ima li bolove u nekoj fazi seksualne aktivnosti.

Foto: iStock
Najlakši put do rješavanja ovog problema je da potražite stručnu pomoć. Podrška partnera je, naravno, više nego dobrodošla, ali liječnik će najbolje znati prepisati terapiju.

Pri ispitivanju o erektilnim problemima važno je vidjeti gubi li se erekcija prije ili poslije svršavanja. Npr. neki muškarci kažu da imaju problema s potencijom (tj. erekcijom), no u razgovoru se dozna da oni lako postižu erekciju, ali da vrlo brzo svrše i nakon toga više ne mogu održati erekciju. Premda je njihovo očekivanje da bi trebali imati erekciju i nakon ejakulacije, to nije realno, pogotovo kod muškaraca u određenoj životnoj dobi.

Stanje u kojem muškarac gubi erekciju nakon što je svršio ne smatramo erektilnom disfunkcijom (jer je on zapravo postigao i održao erekciju do ejakulacije, tj. završio je ciklus seksualnog odgovora koji se sastoji od želje, erekcije i orgazma). U tom slučaju radi se o problemu u očekivanju koje muškarac ima od svog seksualnog života.

Dok je možda u ranijoj životnoj dobi mogao održati erekciju i nakon ejakulacije, to u kasnijoj dobi neće moći i to je normalna promjena vezana uz dob, a ne seksualni poremećaj.

Koji je poremećaj prvi?

Također, kod muškaraca koji imaju i erektilnu disfunkciju i prijevremenu ejakulaciju potrebno je utvrditi je li koji od ovih dvaju poremećaja bio prvi pa se drugi razvio kao posljedica. Npr. nemali broj muškaraca koji imaju erektilnu disfunkciju tako da postižu erekciju, ali je zatim brzo gube, tijekom vremena nauče kako brzo ejakulirati, prije nego što izgube erekciju. Dakle, ovi muškarci zapravo se boje da će ponovno izgubiti erekciju te pokušavaju brzo svršiti. Tijekom vremena mogu razviti stečenu (sekundarnu) prijevremenu ejakulaciju, koja je zapravo posljedica i u funkciji ove erektilne disfunkcije. Nešto je drugačiji slučaj kod muškaraca koji prvo imaju prijevremenu ejakulaciju, a zatim razviju erektilnu disfunkciju kao zaštitu od toga da se ne osramote. Naime, muškarac s dugotrajnom prijevremenom ejakulacijom boji se da će mu se i u sljedećem odnosu dogoditi brzo svršavanje i onda počne (nesvjesno) gubiti erekciju, jer tako nema problem ni s brzim svršavanjem.

Utvrdi li se da je jedno stanje prethodilo drugom, važno je detaljno razmotriti koji su bili uzroci tog prvog stanja. Međutim, osnovno je pravilo da kod postojanja oba ova poremećaja prvo treba liječiti erektilnu disfunkciju, a kad se erekcija ponovno uspostavi, tada se liječi prijevremena ejakulacija.

U liječenju erektilne disfunkcije postoje brojne mogućnosti, ovisno o uzroku ove smetnje. Mogu se koristiti lijekovi koji povećavaju protok krvi kroz penis i tako omogućuju erekciju. Druga mogućnost je primjena alprostadila direktno u uretru (mokraćnu cijev) u obliku kreme ili injekcije za primjenu u kavernozno tijelo penisa. Moguća je i primjena penoskrotalnih prstenova. Kod pretežito psihogenih razloga erektilne disfunkcije koristi se psihoseksualna terapija u koju je dobro uključiti i partnera/icu. Kod manjka testosterona nadoknađuje se taj hormon. Postoje i penisne pumpe i penisni implantati.

Lijekovi i tehnike

Prijevremena ejakulacija također se može liječiti lijekovima. Lijek se može koristiti i u obliku kreme koja se maže na penis prije odnosa. Postoje i određene tehnike (npr. tehnika stani-kreni i stiska) kojima se muškarac može naučiti da prepozna i odgodi trenutak ejakulacije.

Kod muškaraca koji imaju i erektilnu disfunkciju i prijevremenu ejakulaciju važno je naglasiti da je zabranjena istodobna primjena lijekova za liječenje erektilne disfunkcije i lijekova za prijevremenu ejakulaciju , jer oba dovode do vazodilatacije i pada krvnog tlaka pa su opisani i gubici svijesti kod njihove istodobne primjene.

No, s druge strane, većini muškaraca s obje ove smetnje može se pomoći, ali tako da se prvo rješava jedan, a zatim drugi problem.

Linker
06. ožujak 2024 02:27