'Ako se u tri godine nikad niste posvađali, nešto ne štima.'
 Foto: iStock
Novi pogled

S voljenom osobom se nikad ne svađate?! Hm, možda biste trebali

Znanstvenici tvrde da su prepirke i sitne svađe pokazatelj zdrave veze i da se tako izbjegavaju velike svađe, koje u konačnici mogu dovesti od prekida ili razvoda.

Kao što svi znamo, veze nisu lake. Kad se nađu dvoje ljudi s različitim životnim iskustvima i pogledima na svijet, prepirke, svađe i neslaganje oko nekih stvari sasvim su očekivane. No, koliko često čujemo da su svađe put prema dnu, odnosnu prema tome da je vezi istekao rok trajanja? To neslaganje nerijetko je znak da jednostavno niste kompatibilni? Znanstvenici za takve parove, imaju odlične vijesti. Naime, kažu da ako se s voljenom osobom često prepirete, to također može biti jedna od kvaliteta, te pokazatelj dobre veze.

Ljubav nije laka stvar

Koliko god nam romantični filmovi servirali ljubav koja je nakon ulaska u brak sve lakša, realnost nas je uvjerila da za vezu i brak ipak treba mnogo rada da bi ona procvala i stalno rasla. I na kraju, postala jača. Brojna psihološka istraživanja bavila su se time zašto brakovi probadaju, a malo manje su se bavili onime što brak zapravo čini uspješnim.

To je ta perspektiva koja nas je uvjerila da su svađe znak neuspjeha i nekompatibilnosti.

I dok su ekstremne svađe i vrijeđanja štetne za svaki odnos, istraživanja pokazuju da je zdrav odnos onaj koji uključuje sitne rasprave na regularnoj bazi.

Kako svađanje pomaže vezi da potraje

Znamo da je komunikacija ključ svake uspješne veze. Izbjegavanje konflikta je nešto najgore što biste mogle napraviti za svoju vezu..

John Lehrer, autor knjige 'A book about love', pozabavio se time kako je svađanje zapravo dobra stvar.

'Prema znanstvenicima, supružnici koji jedan drugome prigovaraju i žale se zbog najmanjih sitnica imaju dužu vezu. S druge strane, oni koji se žale samo na ozbiljne stvari, imaju veće šanse za razvod.'

Znači, oni koji imaju sitne prepirke izbjegavaju velike svađe u budućnosti.

Foto: iStock
Oni koji imaju sitne prepirke izbjegavaju velike svađe u budućnosti.

Nezdrava veza

OK, svađe od prvog dana su definitivno loš znak, ali tek nakon što se 'uljuljate' u odnos, prava dinamika izlazi na svjetlost. To je ona faza u odnosu kad se otkrivaju 'prava lica'. Ako ne dođe do prepirke, tvrdi John, to može biti pokazatelj nezainteresiranosti.

'Istraživanje je pokazalo da ako se u tri godine veze niste posvađali, da je riječ o nezdravoj vezi. Tada su se parovi već opustili i ako se ne svađate, to je čest znak povlačenja. Prepirke i jadikovanja u intimnoj vezi znači da vam je stalo.'

Naravno, nitko ne bi trebao biti nesretan u vezi, ali emocionalno inteligentne svađe su znak da ste uložili u vezu i da ste spremni za komunikaciju i na to da se vaš odnos još više učvrsti. Držati stvari u sebi, rijetko je kome, na duge staze, pomoglo.

Linker
19. travanj 2024 21:10