I teški dani u vezi mogu proći. No, bitno je da obje strane to žele.
 Foto: toa heftiba/unsplash
Posljednja šansa

Provjereni recepti za 'popravljanje' nesretnih veza

19. siječanj 2019.
Svađe su vam postale svakodnevica. Nježnost je zamijenila ravnodušnost. Ljubavni odnosi se često nađu u zamci nerazumijevanja. No, prije nego što počnete pomišljati o odlasku pokušajte još jednom. Razumijevanje, pažnja i smirena komunikacija temelj su uspjeha.

Imate osjećaj da se vaša veza, za koju ste bili uvjereni da je ono pravo, urušava. S partnerom u posljednje vrijeme nikako ne možete pronaći zajednički jezik. Normalan razgovor u pravilu su zamijenile svađe... Prije nego počnete ozbiljno razmišljati o prekidu dajte svom odnosu još jednu šansu.

To ne znači da sjedite prekriženih ruku i čekate da onaj drugi napokon uvidi problem i ničim izazvan vam počne skidati zvijezde sa neba. Vi budite onaj koji će potaknuti promjene.

Rad na vezi uvijek počinje radom na sebi. Komunikacija s partnerom treba biti uz puno tolerancije, razumijevanja i povjerenja. Bitno je da pružite ruku pomirenja, na koju će ako ima ljubavi među vama, sigurno reagirati i druga strana.

Ovo su koraci za popravak narušenog odnosa:

  • Iskren razgovor - Nemojte da vam povod za razgovor budu prigovori i nezadovoljstvo. Razgovarajte o proteklom danu, o djeci, aktualnim događajima i najvažnije - o svojim osjećajima. Pitajte drugog kako se osjeća.

  • Jasno izrazite svoje želje - Ne očekujte da će drugi znati što želite ako sami ne kažete. Ne akumulirajte nezadovoljstvo stalno očekujući nešto što nikada ne dobivate. Ne okolišajte. Nježno recite što vam se sviđa, što volite, što vam čini ugodu.

  • Posvetite vrijeme jedno drugom - Većina ljudi danas živi ubrzano bez puno vremena za opuštanje. No, to vrijeme ipak postoji. Zajedno sjednite pred televizor iako možda na programu nije vaša omiljena serija. Stisnite se skupa na kauču. Jednostavno, posvetite se osobi koja vam je trenutno ipak najbliža.

Foto: Istock
Jedna od najvažnijih lekcija u vezi je ta da partner ne može čitati vaš misli. Što želite morate jasno reći.

  • Važnost kompromisa - Budući da je svatko od nas različit normalno je da nam se ne sviđaju iste stvari. Vjerojatno postoje neke stvari oko kojih ne želite odstupiti i to je u redu. No, ne mora baš uvijek vaša biti zadnja. Nekad postoje stvari zbog kojih nećete propasti ako o njima odluči i vaš partner. Ili pregovarajte o njima. Ali smireno i pomirljivo.

  • Svađajte se pametno - Ne gubite glavu u svađi, ne vrijeđajte i govorite stvari zbog kojih će vam poslije biti žao. Pokušajte sukobe rješavati što hladnije glave. Sjetite se da je ispred vas osoba koju volite i koju ste zbog nečeg odabrali za svojeg suputnika kroz život. Neka vam konflikti budu prilika za poboljšanje odnosa, a ne sredstvo razdora.

  • Suosjećajte - Uvijek se trudite razumjeti kako se druga strana osjeća. Ako ne možete shvatiti drugu stranu, pitajte da vam objasni. Naravno da ne morate odstupati od svojih načela, ali se trudite i praštati kao bi željeli da se prašta vama.
  • Važnost ravnoteže - Važno je da se dajete u vezi. To ne znači da gutate nezadovoljstvo i puštate da vas se gazi. To ne znači da šutite kad ste povrijeđeni. Ali znači da budete otvorena srca prema partneru. Pružajte ljubav i ljubav ćete vrlo vjerojatno dobiti nazad. Bitno je da pažnja i nježnost bude obostrani.
Teme
Linker
01. lipanj 2023 01:02