Seks može biti snažno emocionalno iskustvo i izvrstan način za očuvanje i poboljšanje zdravlja i sasvim sigurno nije rezerviran samo za mlade.
 Foto: Istock
VELIKI VODIČ ZA GENERACIJU 50 PLUS

Probudite uspavanu spolnu želju - seks nije rezerviran samo za mlade

Potreba za intimnošću ne poznaje godine i ne stari s vremenom. A danas već postoji niz studija koje potvrđuju da i muškarci i žene mogu uživati u seksu dok god to žele.

Naravno, seks u 70. ili 80. godini vjerojatno neće biti onakav kakav je bio kad ste imali dvadeset ili trideset, ali na neki način ponekad može biti i bolji.

U starijoj dobi vjerojatno ćete se osjećati mudrije i zrelije nego u mlađoj dobi i bolje ćete znati što vam najviše odgovara u seksu. Nerijetko stariji ljudi imaju puno više samopouzdanja i samosvijesti, a i oslobođeni su pritiska nerealnih ideala iz mladosti ili predrasuda okoline.

Kako djeca odrastaju i poslovne obaveze postaju manje zahtjevne, parovi dobivaju više vremena da se opuste i uživaju jedno u drugom. Ipak, postoji cijeli niz razloga zbog kojih se osobe već u srednjim godinama počinju brinuti o tome kakav će biti njihov seks kad uđu u treću životnu dob, a ta ih tjeskoba na kraju dovede do toga da se posve odreknu seksualnih aktivnost.

Ponekad mogu osjećati stid zbog izgleda svog tijela ili zbog svoje izvedbe u krevetu, dok za druge problem može biti neka bolest ili gubitak životnog partnera. Tako se neka privremena situacija u kojoj možda nema mjesta za seks nerijetko pretvara u trajno stanje, no to se može spriječiti proaktivnim pristupom.

Bilo da želite ponovno pokrenuti ili poboljšati svoj spolni život u kasnijim godinama, važno je da budete spremni isprobati nove stvari, ali i zatražiti stručnu pomoć bude li potrebno. Postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste kompenzirali ono što donose normalne promjene do kojih dolazi sa starenjem.

SEKSUALNE PROMJENE KOD ŽENA

S godinama kod žena dolazi do raznih promjena, pa tako i do onih koje se odnose na spolni život, a neke od njih nisu baš ugodne. Primjerice, s pojavom prvih sijedih i bora polako se počinje mijenjati izgled, što kod žene može izazvati osjećaj da postaje sve manje privlačna. To, naravno, direktno utječe i na njezin libido. Uz to, dolazi i do hormonalnih promjena, razina ženskih spolnih hormona se smanjuje, što dovodi do toga da vaginalna stijenka postaje tanja, isušena i sve više nadražena. Zbog toga seks može biti vrlo neugodan pa čak i bolan.

Naime, trenje prilikom snošaja može izazvati mikro pukotine u vaginalnoj stijenci, krvarenje i bol. No, u tome mogu pomoći neki lijekovi koji se izdaju na liječnički recept i bezreceptni lubrikanti. Ako imate takav problem, svakako porazgovarajte s liječnikom jer se on može riješiti i nema razloga da trpite.

Dobrobiti seksa za žene u kasnim godinama

Postoje i neke promjene u spolnom životu do kojih dolazi s godinama, a mogu biti pozitivne za ženu. Žene su do kasnijih godina već naučile što ih uzbuđuje i možda su sklonije otvoreno to reći partneru nego što su bile kad su bile mlađe i manje iskusne. Seksualno iskustvo ženi u starijoj dobi može donijeti samopouzdanje i veći stupanj zadovoljstva svojim izgledom.

Uz to, briga zbog neželjene trudnoće potpuno nestaje nakon menopauze ili eventualno nakon histerektomije, što također pridonosi opuštenijem doživljaju seksa.

Foto: Istock
Istina, seks nakon pedesete godine može donijeti neke nove izazove i možda se možete osjećati obeshrabreno problemima koji dolaze kao dio prirodnog procesa starenja, no ti problemi nisu nepremostivi.

SEKSUALNE PROMJENE KOD MUŠKARACA

Neki aspekti seksualnosti muškarcima s godinama mogu početi predstavljati sve veći izazov. Moguće je da im treba dulje da postignu erekciju, a ni erekcija možda nije tako čvrsta kao nekoć. Muškarcima može biti potrebna dulja predigra da bi uspjeli postići erekciju, a nakon ejakulacije može brže doći do gubitka erekcije ili im može biti potrebno više vremena da bi ponovno mogli postići erekciju.

Erektilna disfunkcija ili gubitak sposobnosti da se postigne ili održi erekcija javlja se kod 65 posto muškaraca nakon 65. godine.

Muškarci koji imaju srčanu bolest, visoki krvni tlak ili dijabetes također mogu imati problem impotencije, bilo zbog tegoba koje prate te bolesti, bilo zbog lijekova koje moraju uzimati.

Dobrobiti seksa za muškarce u kasnim godinama

Godine donose veće iskustvo, a iskusan stariji muškarac često je svjesniji važnosti predigre za postizanje većeg uzbuđenja kod partnerice. Stariji muškarci znaju i da je briga o partneričinu užitku ključan element za dobar seks.

Osim toga, oni vjerojatno mogu dulje voditi ljubav jer im je potrebno više vremena da postignu orgazam, što je za partnerice vjerojatno poželjnije nego ekspresna ejakulacija, kakva nije rijetkost u mladosti.

DOBROBITI SEKSA ZA OBA SPOLA

Sve više istraživanja pokazuje da seks u kasnoj dobi ima vrlo povoljan učinak na zdravlje, i fizičko i psihičko. Istraživanje o srčanim bolestima provedeno još 1997. u Walesu pokazalo je da je rizik za smrtnost bio 50 posto niži u skupini muškaraca koji su često doživljavali orgazam (dva puta tjedno ili češće) nego u skupini onih kod kojih je orgazam bio rijetkost ili ga više uopće nisu doživljavali.

Istraživanje provedeno 2011. na Florida Agricultural and Mechanical Universityju potvrdilo je da su parovi starije dobi s aktivnim spolnim životom sretniji od onih koji nemaju spolni život. Nije naodmet spomenuti ni britansko istraživanje iz 2011. koje je pokazalo da je aktivan spolni život ključ za očuvanje mladenačkog izgleda, kao ni istraživanje provedeno na Sveučilištu Queens u Belfastu koje je pokazalo da osobe s aktivnim spolnim životom dulje žive od onih koje imaju uspavan spolni život.

Foto: Istock
S boljim razumijevanjem problema možete imati zadovoljavajući spolni život.

BUĐENJE USPAVANE SPOLNE ŽELJE

Ponekad osobe starije dobi odustaju od spolnog života zbog emocionalnih ili zdravstvenih problema. No, to ne mora biti tako jer se spolni život, čak i nakon dulje pauze, može ponovno pokrenuti. Kao prvo, o seksu treba razmišljati kao o nečem što će vas održati u boljoj formi i fizički i psihički. Naravno, put do zadovoljavajućeg seksualnog iskustva u starosti ne mora uvijek biti lagan, ali prvi korak u pronalaženju rješenja je prepoznavanje problema.

Ovo su neke od najčešćih prepreka:

Emocionalne prepreke: stres, tjeskoba i depresija mogu utjecati na vaš interes za seks i sposobnost da se uzbudite. Psihološke promjene čak mogu utjecati i na vašu sposobnost da osjetite emocionalnu povezanost s partnerom.

Doživljaj vlastitog tijela: kako počnete na sebi primjećivati sve više bora i sjedina, naslaga sala na trbuhu ili celulita, možda ćete se početi osjećati manje privlačni svom partneru, a takvi osjećaji mogu izazvati otpor prema seksu i smanjiti interes za njega.

Manjak samopouzdanja: promjene na poslu, odlazak u mirovinu ili neke druge velike životne promjene mogu vam privremeno "zamagliti" smisao života, što potkopava samopouzdanje i dovodi do toga da se osjećate manje zanimljivo i privlačno drugima.

Zabrinutost zbog "izvedbe": zabrinutost kakvi biste bili u seksu ili hoćete li svom partneru biti dovoljno uzbudljivi može dovesti do impotencije kod muškaraca i izostanka spolnog uzbuđenja kod žena.

KAKO SE POKRENUTI

Potražite pomoć: razgovarajte s partnerom, prijateljem ili stručnom osobom (seksologom) o problemu koji vas muči bilo da je fizičke ili emocionalne prirode. Otvoreno iznesite svoje strahove i prihvatite podršku.

Gledajte prema naprijed: smanjite očekivanja od seksualnog života i ne razmišljajte stalno o tome kako je sada sve drugačije nego što je bilo. Ako ste prije imali aktivan spolni život, nema razloga da usporite ili da ga prekinete. Naprotiv, sada imate vremena da poradite na njemu i da ga poboljšate.

Jednostavno učinite "to": seks je jednako zdrav i potreban kao tjelovježba i jednako kao tjelovježba može vas iznenaditi koliki će vam užitak i zadovoljstvo pružiti čak i onda kad "niste bili raspoloženi za to". Dakle, samo ga treba ponovno početi prakticirati. Čim seks ponovno postane dio vaše svakodnevice, počet ćete se osjećati bolje i spolna želja će prirodno sama početi rasti.

Budite aktivniji: uvedete li više fizičke aktivnosti u svoj život, to će povećati vašu razinu energije i zadovoljstva sobom, a to će pridonijeti i boljem seksu.

Komunicirajte s partnerom: kako se s godinama mijenjaju vaše tijelo i osjećaji, važnije je nego ikad prije da svom partneru otvoreno kažete svoje misli, strahove i želje. I potaknite partnera da učini isto. Možda vam neće biti lako otvoreno razgovarati o seksu, ali donijet će vam novu bliskost i učiniti seks više zadovoljavajućim.

Foto: Istock
Bliskost s partnerom može se izraziti i pokazati na mnogo načina.

KAKO RAZGOVARATI O SEKSU

Mnogima je teško uopće načeti temu seksa u razgovoru, no utješno je da, kad jednom počnete, postaje lakše. Dodatni plus je to što već i sam razgovor o seksu može djelovati tako da se počnete osjećati seksi. Jedan od dobrih savjeta je da budete ležerni i zaigrani dok razgovarate o seksu jer će to znatno ublažiti napetost. Šalite se, budite duhoviti i ne pridajte tome preveliku težinu. No, jednako je važno da pritom budete iskreni. Iskreno iznošenje svojih želja u vezi sa seksom jača povjerenje među partnerima. Važno je i da, ako želite isprobati nešto novo, to otvoreno kažete partneru te da budete spremni čuti njegove ideje i prijedloge.

Modernizirajte malo način razmišljanja: to je još jedan dobar savjet jer, iako je možda u vašoj mladosti razgovor o seksu bio tabu, danas više nije tako, a to je i najbolji put do ugodnog seksa i bliskosti s partnerom.

S godinama biste trebali poraditi i na tome da proširite svoju definiciju seksa. Morate početi razmišljati tako da seks može značiti mnogo stvari i da se bliskost s partnerom može izraziti i pokazati na mnogo načina. Nije sve u snošaju.

Seks može biti i emocionalna ugoda i osjetilna ugoda i ugoda u zajedničkom druženju. Dodirivanje, ljubljenje i drugi oblici seksualnog kontakta mogu pružiti jednak užitak i zadovoljstvo kao i snošaj.

OTKRIJTE ŠTO VAM ODGOVARA

Možda vam neki položaji za vođenje ljubavi neće biti ugodni kao nekoć, ali to ne znači da se trebate odreći seksa koji vam pruža zadovoljstvo. Seks uopće ne mora izgledati onako kako je izgledao kad ste bili mladi. Ključ za dobar spolni život u kasnim godinama jest to da otkrijete što vam sada najbolje odgovara, a za to je potrebno i malo kreativnosti.

Evo nekoliko ideja.

Eksperimentirajte: isprobajte položaje za vođenje ljubavi koji su vam oboma ugodni. Žene bi trebale, ako to nisu prije činile, početi koristiti lubrikante, a kod muškaraca koji imaju problem s erekcijom rješenje može biti položaj kod kojeg je žena gore.

Budite otvorena uma: isprobajte oralni seks ili masturbaciju kao jednako ispunjavajuće i zadovoljavajuće alternative snošaju.

Promijenite rutinu: jednostavne, male promjene mogu unijeti novost i uzbuđenje u vaš spolni život. Na primjer, promijenite doba dana u koje vodite ljubav i počnite to činiti onda kad imate najviše energije (možda ujutro).

Predigra: s obzirom na to da i vama i partneru treba više vremena da se uzbudite, više se potrudite da stvorite pravu atmosferu. Na primjer, priredite romantičnu večeru ili izađite nekamo zajedno ili si pak priuštite dugu predigru s ljubljenjem, maženjem i seksi masažama.

ARTRITIS I SPOLNI ŽIVOT

Artritis uzrokuje bolove u zglobovima koji seks mogu učiniti neugodnim. Pomoći mogu vježbanje, odmor, tople kupke, ali i isprobavanje različitih položaja koji mogu ublažiti bol.

Za muškarce s jakim bolovima u leđima dobar položaj bi mogao biti onaj u kojem je bočno priljubljen uz partnericu, pri čemu su licem okrenuti jedno prema drugome, a noge su im isprepletene.

Taj položaj omogućuje da se oslobodi pritisak s leđa i drugih zglobova, a dobar je izbor i za osobe koje su nedavno imale operaciju ugradnje umjetnog kuka. Za žene koje imaju artritis u kukovima ili koljenima najudobnije je da leže na rubu kreveta, dok partner stoji ili kleči pred njom. Ako muškarac ima artritis u koljenima, možda će osjetiti manju bol ako on leži, a partnerica je na njemu.

Foto: Istock
Mnogima je teško uopće načeti temu seksa u razgovoru, no utješno je da, kad jednom počnete, postaje lakše.

NAKON SRČANOG UDARA

Srčane bolesti još su jedan od mogućih uzroka problema u seksu. Skrućivanje i sužavanje žila (ateroskleroza) može smanjiti protok krvi i tako izazvati visoki krvni tlak. I jedno i drugo kod muškaraca može dovesti do problema s erekcijom.

Srčane bolesti mogu izazvati i srčani udar, a većina osoba koje ga doživi može ponovno imati seksualne aktivnosti nakon tri do šest tjedana otkad im se stanje stabiliziralo. Preporuke o tome dat će vam vaš liječnik.

NAKON MOŽDANOG UDARA

Moždani udar može izazvati probleme s erekcijom. Mogu se javiti i problemi u komunikaciji uslijed afazije, odnosno poremećaja ili gubitka govora, no to se može nadići učenjem komunikacije putem dodira. Na seksualni život mogu utjecati i lijekovi koji se često propisuju osobama koje su pretrpjele moždani udar, poput lijekova za smirenje, spavanje ili snižavanje krvnog tlaka.

Primjerice, lijek za snižavanje krvnog tlaka može izazvati impotenciju, no to se može riješiti vođenjem ljubavi prije uzimanja lijeka. Ponekad moždani udar utječe na osjet dodira: u tom slučaju možete zamoliti partnera da vas dodiruje po dijelovima tijela koji nisu pogođeni i u kojima još imate osjet. Ako je moždani udar imao za posljedicu paralizu ili veliku slabost u udovima, postoje neki položaji koji mogu omogućiti snošaj.

Misionarski položaj nije najbolji izbor u tom slučaju, bolje je isprobati položaj u kojem je partner bočno priljubljen uz partnericu tako da su licem okrenuti jedno prema drugome.

I INKONTINENCIJA JE PONEKAD BARIJERA

Problemi s mokrenjem mogu utjecati na seksualni život i žena i muškaraca. Uobičajeni problemi su prekomjerna aktivnost mokraćnog mjehura, slaba kontrola mišića sfinktera, nemogućnost zadržavanja mokraće i infekcije urinarnog trakta.

Osim toga, sama seksualna aktivnost može stvoriti pritisak na mjehur, što može dovesti do inkontinencije, a to je razlog zbog kojeg mnogi izbjegavaju seks. I u ovom slučaju najbolje je potražiti liječničku pomoć, jer se takvi problemi danas mogu učinkovito riješiti.najbolje se posavjetovati s liječnikom jer postoje lijekovi koji im mogu pomoći.

HISTEREKTOMIJA I SPOLNI ŽIVOT

Neke se žene u kasnijoj dobi moraju podvrgnuti operaciji uklanjanja maternice. Taj će zahvat mnogim ženama seks učiniti manje bolnim, što će dovesti do lakšeg i češćeg postizanja orgazma i većeg zadovoljstva spolnim životom.

Oko 20 posto žena nakon takvog zahvata ima manji užitak u seksu, što može biti povezano s tim preferira li žena vaginalni ili klitoralni orgazam.

Naime, histerektomija ne utječe na živce koji omogućavaju stimulaciju klitorisa, ali može oštetiti živce koji stimuliraju vaginu i vrat maternice.

MASTEKTOMIJA I SPOLNI ŽIVOT

S godinama raste i rizik za razvoj raka dojke, a u tom slučaju ponekad može biti potrebno obaviti mastektomiju. U liječenju raka dojke operacija i kemoterapija, kao i terapija lijekovima i kemijski inducirana menopauza mogu narušiti sposobnost postizanja seksualnog uzbuđenja i orgazma. Mnoge žene nakon mastektomije izgube libido ili se osjećaju nepoželjno i neženstveno. U tome mogu pomoći rekonstrukcija dojke i grupe potpore.

NAKON PROSTATEKTOMIJE

S godinama se kod muškaraca povećava rizik za razvoj raka prostate, dobroćudne hiperplazije prostate, akutne urinarne retencije, infekcije urinarnog trakta, ponavljajuće hematurije, začepljenosti mokraćnih puteva ili bubrežne insuficijencije, a sva ta stanja mogu zahtijevati operaciju kojom se uklanja dio ili cijela prostata.

Nakon takve operacije može se javiti problem mokraćne inkontinencije ili erektilne disfunkcije, no i te je probleme moguće riješiti. Primjerice, kod radikalne prostatektomije mogu se poštedjeti živci koji vode u penis, što će omogućiti postizanje erekcije nakon zahvata.

SIGURAN SEKS S DIJABETESOM

Kod muškaraca dijabetes uzrokuje erektilnu disfunkciju, ali može uzrokovati i retrogradnu ejakulaciju, odnosno da se sjeme izbacuje u mokraćni mjehur umjesto da izađe iz penisa.

Za ovaj problem postoji učinkovito liječenje pa svakako o tome razgovarajte s liječnikom. Kad je riječ o ženama, dijabetes može izazvati seksualne probleme poput vaginalne suhoće, bolnog snošaja, smanjenog libida ili izostanka orgazma.

Ponekad mogu pomoći lubrikanti, no i u ovom slučaju najbolje se posavjetovati s liječnikom jer postoje lijekovi koji im mogu pomoći.

SEKS I LIJEKOVI

Jedan od čestih uzroka problema u seksualnom životu mogu biti i nuspojave raznih lijekova, poput onih za snižavanje krvnog tlaka, antihistaminika, antidepresiva, lijekova za smirenje, za dijabetes i drugih koje starije osobe nerijetko uzimaju. Neki lijekovi uzrokuju erektilnu disfunkciju ili poteškoće s ejakulacijom, a neki mogu izazvati pad libida kod žena.

Osjetite li takve probleme, porazgovarajte s liječnikom jer vam možda može propisati drugi lijek ili promijeniti dozu.

Linker
21. travanj 2024 07:30