Umjesto da mu dozvolite da satima bulji u tv ekran, namamit ga da se zajedno valjate u krevetu.
 Foto: iStock
Nije šala

Pretjeranim gledanjem televizije ubijate spermatozoide

Gleda li i vaš muškarac previše televiziju, vrijeme je da promijeni tu naviku i više se fizički aktivira. Pogotovo ako planirate potomstvo.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu proveli su studiju u kojoj je bilo uključeno 1200 zdravih mladih muškaraca kako bi utvrdili utječe li sjedilački način života na plodnost. Pokazalo se da ljubitelji malih ekrana imaju razloga za zabrinutost, pogotovo ako planiraju postati očevi.

Naime, ispitanici koji su puno vremena provodili gledajući televiziju imaju u prosjeku oko 37 milijuna spermatozoida po mililitru tekućine u usporedbi sa 52 milijuna koliko su ih imali oni koji gotovo nikada nisu gledali televiziju, što je gotovo za trećinu manje.

Pasionirani gledatelji televizije imali su i niže razine muškog spolnog hormona testosterona, koji je tijelu potreban da bi proizveo spermatozoide.

Manje se kreću od drugih

Zanimljivo je da su znanstvenici utvrdili da jednako mnogo vremena provedenog pred računalom nema taj negativan učinak, a smatraju da je to zato što su osobe koje previše gledaju televiziju vjerojatno manje sklone vježbanju o zdravoj prehrani.

Linker
15. travanj 2024 19:32