Razgovor može pomoći da vratite bliskost i povjerenje u odnos i da riješite problem koji vam je stao na put.
 Getty Images/iStockphoto
Pa ti nemoj

Prestali ste se seksati? Ono što se sad događa vašem tijelu uopće nije dobro

22. kolovoz 2019.
Donosimo 7 stvari koje vam se mogu dogoditi u trenutku kad izbacite seks iz priče. Ima tu svega, od tjeskobe, pa sve do nesigurnost i straha...

 

Prekid, puno posla, poslovna putovanja, ili jednostavno umor. Mnogo je tu razloga zašto seksualni život najviše ispašta. No, znate li da 'razdoblje suše' može utjecati i na zdravlje.

Donosimo sedam stvari koje se mogu dogoditi kad seks više nije u priči.


1. Osjećate se tjeskobnije

Seks mnogima dolazi i kao ispušni ventil. Škotski znanstvenici kažu da se oni koji apstiniraju od seksa teže nose sa stresnim situacijama, poput govora u javnosti, od onih koji se u periodu od dva tjedna barem jednom seksali. Tijekom seksa, mozak ispušta kemikalije, poput endorfina i oksitocina zbog kojih se osjećamo bolje, opuštenije i smirenije. Čak i ako nema partnera, možete uzeti stvari u svoje ruke. Doslovno.

 

2. Muškarci, pazite na rak prostate

Muškarci koji se ne seksaju mogli bi, prema studiji koju je objavilo Američko urološko udruženje, biti izloženi 20 posto većem riziku od raka prostate. Razlog tome mogao bi biti taj što česte ejakulacije odstranjuju potencijalno štetne supstance iz prostate.

 


3. Više ste podložni prehladi i gripi

Manje seksa može reducirati vašu izloženost bakterijama. Na žalost, također preskačete i imunološke prednosti koje pruža seks. Znanstvenici kažu da oni koji vode ljubav jednom, do dva put jedno imaju 30 posto jači imunoglobulin A, od onih koji ga ne prakticiraju. Imunoglobulin A je jedna od prvih obrana tijela protiv virusa, kažu autori ove studije sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

Cropped shot of an attractive young couple talking in the living room
Getty Images/iStockphoto
Škotski znanstvenici kažu da se oni koji apstiniraju od seksa teže nose sa stresnim situacijama.
 

4. Pada rizik od urinarne infekcije

Gotovo 80 posto urinarnih infekcija javlja se 24 sata nakon seksualnog odnosa. Tijekom seksa, bakterije iz vagine mogu završiti u mokraćnom kanalu, gdje izazovu infekciju. Eto, jedna dobra stvar, barem za žene, kad prestanu voditi ljubav.

 


5. Kreću nesigurnosti oko veze

Nedostatak seksualnih odnosa, kažu stručnjaci, uzima danak sreći, bliskosti, i sigurnosti u vezi.

- Život bez seksa u braku pogađa samopouzdanje, te izaziva osjećaj krivnje i smanjuje razinu oksitocina i drugih hormona – rekao je psiholog Les Parrot. Dodaje da to može povećati i strah da će se jedan od partnera početi okretati za nekim drugim zbog seksualnih potreba što može izazvati blagu paranoju.

- To ne znači da parovi koje se ne seksaju ne mogu biti sretni. Seks je samo jedan od načina izražavanja intimnosti kod parova. Ljubljenje, držanje za ruke, i davanje komplimenata ili neočekivanih darova može vam pomoći da se osjećate emocionalno povezani s partnerom čak i ako se ne seksate - kaže.

 


6. Povećava se rizik za erektilnu disfunkciju

Muškarci koji nemaju redovite seksualne odnose dvostruko su više izloženi erektilnoj disfunkciji od muškaraca koji imaju odnose jednom ili dva puta tjedno, kaže studija iz American Journal of Medicine. Autori kažu, kako je penis mišić, te da učestali seks može pomoći očuvanju potencije na sličan način kako vježbanje pomaže održavanju snage mišića.


7. Raste osjećaj potištenosti

Studija objavljena u časopisu Archives of Sexual Behavior kaže da se žene osjećaju depresivnije što su dulje bez seksa. Nom, razlog tome nije manjak seksa. Studija tvrdi da žene osjećaju tugu i kada partneri imaju kondome.

Znanstvenici kažu da neke komponente nađene u sjemenu, uključujući melatonin, serotonin i oksitocin, imaju utjecaj na podizanje raspoloženja.

 


ČITAJTE I:

Teme
Linker
09. siječanj 2021 03:15