SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Prepoznajte ih! Najčešće ubojite navike koje uništavaju vašu vezu i brak

Osim kritiziranja, postoji još čitava lepeza nedjelotvornih obrazaca ponašanja


Za uspjeh u braku potreban je rad na vlastitoj sreći. Ni jedan brak nije idiličan i potrebno je doista puno razumijevanja, povjerenja, ali i znanja o svim zamkama i iskušenjima u bračnoj ili partnerskoj zajednici. Ako vam je stalo do toga, zapitajte se što ja mogu učiniti po tom pitanju, piše portal ekreator.hr.


Kako tzv. ubojite navike ubijaju vašu vezu i brak?

Po meni su najveći neprijatelji za brak: kritiziranje, uvjerenje da mene ta druga osoba mora usrećiti. Mi jako dobro znamo što me smeta kod te druge osobe i željeli bismo promijeniti ponašanje te osoba.

Međutim, istina je ta da možemo i trebamo mijenjati jedino sebe. Znači bitno je preuzeti odgovornost za svoju ulogu u braku. Osim kritiziranja, postoji još čitava lepeza nedjelotvornih obrazaca ponašanja, kao što su prigovaranje, samosažaljenje, kažnjavanje, ucjenjivanje, itd. Ova se ponašanja inače još zovu ubojite navike jer ubijaju svaki odnos, a posebice brak.

Kada upitam svoje klijente koji traže pomoć za obiteljske probleme, da li upotrebljavaju te ubojite navike u svojim odnosima s prijateljima, kolegama na poslu, sa šefom, odgovor je naravno negativan, jer su svjesni koliko su te navike ubojite. S druge strane, ne štedimo ih kad je u pitanju supružnik.


Primijenite tehniku pregovora umjesto prigovora

Svađe su dopuštene, međutim, puno je bolje od prigovaranja koristiti pregovaranje i dogovore. Dakle, snagu koju koristimo za svađu, koristiti za pregovaranja. Ključna je spremnost oba partnera koliko su spremni na promjenu ponašanja. Kroz savjetovanje učimo ne što je dobro za njega, nego je li to što radimo ili ne radimo, dobro za brak.


Nesretan prije braka, nesretan i u braku!

Ljudi često misle da su djeca dobitna kombinacija i garancija za uspješan i sretan brak, i općenito sretan život. Nažalost, znamo da to baš i nije tako u stvarnom životu.

Znaci da je trud oko ostvarenja vlastite sreće iznimno važno za bračni život, a presudan je pogled koji imamo na brak i bračnu ljubav jer ljubav nije emocija i romansa, očekivanja. Ljubav je izbor, djelovanje, davanje i svog vremena, i svoje pažnje, itd. Rad na sebi nije nimalo lak proces jer moramo mijenjati sebe, a to je jako teško. Međutim, dugoročno donosi boljitak u svim sferama našega života.

image
SHUTTERSTOCK

Kako se krize manifestiraju u braku?

Krize započinju dosadama i emocionalnim prazninama u partnera, a manifestiraju se nekim od ovih simptoma”: bjegovi u izvanbračne veze i ostale ovisnosti koji polako i sigurno ubijaju i vezu i čovjekovu dušu. Sve su to simptomi lošeg odnosa.


Nema recepta za skladan i sretan brak

Za skladan i sretan brak ne postoji recept. Kao što sam navela, mnogi parovi misle da će im djeca donijeti sreću, a znamo da to baš i nije uvijek slučaj. U svakom slučaj, naravno da je poželjan skladan brak jer to djetetu pruža dobar primjer.

Ne možemo unaprijed znati koji će odgojni model djelovati na dijete. Imate primjera dobrih roditelja koji su divno odgajali svoje dijete koje je svejedno postalo kriminalac i sl. S druge strane, imamo dosta primjera samohranih majki koje su puno morale raditi da bi mogla izdržavati svoje dijete, pa je dijete svejedno izraslo u odgovornu samostalnu i sretnu osobu. Dakle, nema recepta.

U svakom slučaju, za zdrav psihički razvoj djeteta jako je jako bitno kako se majka i otac slažu i kako to projiciraju na dijete jer djeca modeliraju na podsvjesnoj razini svoje roditelje. Stoga je njihov zdrav i skladan odnos ključan jer dijete crpi sve svoje resurse iz tog odnosa za svoje buduće odnose u životu.


Naći se i ostati zajedno = rješenje bračne zagonetke

Radeći s parovima na obiteljskim izazovima, koristim psihoterapijski pravac koji se bazira na procesu uspostavljanja djelotvornijih i kvalitetnijih načina upravljanja vlastitim životom i suočavanja s preprekama i životnim izazovima. Bazira se na teoriji izbora kojoj je temeljno polazište za funkcioniranje ljudskog organizma.

Terapeut se kroz proces samoprocjene želi povezati s klijentom i razumjeti poteškoće s kojima se susreće nastojeći shvatiti koja je unutarnja, odnosno intrinzična motivacija koja pokreće klijenta te pomoću nje utjecati na izvore problema koji klijenta sputavaju da ostvari željenu razinu djelovanja.

U biti, glavni cilj ove metode savjetovanja je pomoći klijentu odabrati one obrasce ponašanja kojima će moći bolje utjecati na životne poteškoće, zadovoljenje vlastitih potreba te na podizanje kvalitete života.

Mogu potvrditi da iz iskustva nekih mojih klijenata, da je došlo do značajnog napretka u uspostavljanju kvalitetnijih odnosa pri suočavanja sa životnim problemima, ne samo partnerski i bračnim nego i s problemima vezanim uz naše mentalno zdravlje (anksiozni poremećaji, prvi simptomi depresije), zatim kod izazova u socijalnim odnosima (profesionalni), donošenja važnih životnih odluka i općenito nezadovoljstva različitim područjima života.


Promjena počinje od mene!

Dakle, potičemo klijenta da kroz odgovore na različita pitanja rade samoprocjenu prije svega u svom ponašanje, a ne u tuđem, što nije baš uvijek lako, ali je moguće.

Zapamtite, da ne možemo birati odgajaju i okolnosti. Možemo birati svoj pogled na te događaje i kako ćemo se ponašati u određenim situacijama a da ne štetimo sebi i svom zdravlju i drugima.

Ne odustajte lako od svojih brakova ako vam je stalo da ga sačuvate. Oni koji se odvaže potražiti pomoć, potvrđuju da im je stalo.

Autorica: Mirella Rasic Paolini, holistički psihoterapeut

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Linker
30. ožujak 2024 16:24