Je li on 'onaj pravi'
 FOTOGRAFIJE: Shutterstock
frajer i pol

Potvrdila znanost! Ako i vaš muškarac posjeduje ovih devet kvaliteta, jedno je sigurno - ne puštajte ga

Donosimo niz karakteristika koje su znanstvenici odredili kao ključne ako želite dugu i sretnu vezu

Znanstvenici su proveli desetljeća u nastojanjima da shvate mehanizme zbog kojih se zaljubljujemo u neku osobu i naposljetku su uspjeli definirati devet kvaliteta koje biste trebali tražiti kod muškarca ako je ono što želite partner za cijeli život. Svi smo se mi, barem jednom u životu, zapitali je li osoba koju smo odabrali ono najbolje što smo mogli pronaći. Ili je li muškarac koji nam se udvara 'onaj pravi'. Lijepa i zdrava veza može u naš život unijeti mnogo sreće i radosti, no ako pored sebe nemamo pravu osobu može nam i zagorčati život. Upravo zbog toga je važno, bilo da već jeste u vezi ili tek tražite partnera, zapitati se je li osoba pred vama ona prava. Srećom, odsad vam u tome može pomoći niz karakteristika koje su znanstvenici odredili kao ključne ako želite dugu i sretnu vezu. Dakle, evo kakav bi trebao biti muškarac kojeg vrijedi zadržati pored sebe.


1. Inteligentan

Istraživanje provedeno na Hanken School of Economics u Finskoj je pokazalo da što je muškarac inteligentniji, to je veća vjerojatnost da će biti vjeran. Prema tom je istraživanju veća vjerojatnost da će se oni najinteligentniji muškarci oženiti i ostati sretno oženjeni nego oni manje inteligentni.


2. Duhovit

Ključno je za dobru vezu pronaći osobu koja vas može nasmijati. To je potvrdilo istraživanje objavljeno u zbirci e-časopisa ScienceDirect, prema kojem najveće šanse za uspjeh u vezama imaju muškarci koji imaju dobar smisao za humor.


3. Podržava vašu karijeru

Istraživanje Fast-track Women i „Choice” to Stay Home je pokazalo da je za čak dvije trećine žena mišljenje supruga odlučujući faktor u odluci hoće li nastaviti raditi ili će dati otkaz. Čak i za žene koje su u istraživanju svoje supružnike opisale kao solidarne poslije se pokazalo da oni ne žele promijeniti svoje radno vrijeme ili navike niti više pomoći u brizi oko djece. Dakle, pronađete li muškarca koji aktivno podržava vašu karijeru te je spreman čak i žrtvovati se za vaš uspjeh, ne ispuštajte ga iz ruku.


4. Zanimaju ga vaši prijatelji i vaša obitelj

Nije rijetkost da se žena odrekne svog društvenog života kako bi se uklopila u društveni život svog novog partnera. No, rijetkost je da muškarac učini isto. Održavanje vlastitih prijateljstava je izuzetno važno kad uđemo u vezu. Stoga se pobrinite da budete s muškarcem koji, ne samo da želi da pronađete vremena da se vidite sa svojim prijateljima, već se trudi da ih i on sam upozna i da vam se pridruži u izlasku.


5. Posjeduje emocionalnu inteligenciju

Stereotip je da su žene te koje uvijek govore o osjećajima, dok muškarci to ne čine nikada. Brojna su istraživanja pokazala samo to da su žene spremnije da uzmu u obzir i razmisle o mišljenju i osjećajima partnera nego što je to slučaj s muškarcima, no u vezi je ipak vrlo važno da oboje imate određeni stupanj emocionalne inteligencije.


6. Poštuje vaše mišljenje i sluša ono što imate za reći

Ako je vaš partner uvjeren da je uvijek u pravu i nikada ne želi niti razmisliti o mišljenju nekog drugog pa niti vašem, to nije dobar znak za kvalitetnu vezu.


7. Spreman je potruditi se da poboljša vaš odnos

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Texasu je pokazalo da za uspjeh veze nije toliko važna kompatibilnost između muškarca i žene koliko želja obje strane da veza funkcionira. Dakle, ako ste nakon svake svađe vi i partner spremni prekinuti umjesto da se potrudite da popravite svoj odnos, to je loš znak.


8. Slavi vaše uspjehe

Bilo da se radi o velikom poslovnom uspjehu ili o vašem prvom satu gitare, važno je da imate partnera koji slavi svaki vaš uspjeh i raduje mu se. I to ne samo zato da bi se vi osjećali dobro. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology je pokazalo da su veze u kojima su partneri slavili uspjehe jedan drugoga uspješnije i da su partneri njima zadovoljniji nego veze u kojima su partneri bili ravnodušni ili negativni prema uspjesima svoje partnerice.


9. Dijeli vaše vrijednosti

Prema istraživanju objavljenom u online časopisu Science Daily, slična vizija života može biti odlučujući faktor za uspješnu vezu. Što su vaše osobnosti sličnije to je veća vjerojatnost da ćete se na isti način nositi sa životom i problemima. Ako su vaši prioriteti i vaše vrijednosti isti ili barem vrlo slični, vjerojatno je i veće uzajamno poštovanje.

Linker
15. travanj 2024 13:35