Koji tip para ste vi?

 SHUTTERSTOCK
stručnjaci tvrde

Postoji pet vrsta parova, a jedan tip ima najveću vjerojatnost za razvod. Možete li se prepoznati?

Svaki ljubavni odnos je priča za sebe, ali stručnjaci tvrde da ipak postoje neke zajedničke karakteristike određenih parova



Svaki par ima svoje viđenje toga što je dobra veza, a što loša. Dok neki smatraju da svaka svađa šteti vezi, drugi misle da je važno s vremena na vrijeme imati poneku prepirku kako bi se bolje upoznali. Što god vi mislili, postoje neka ponašanja koja psiholozi smatraju nezdravima. Upravo zato je važno prepoznati koji tip par ste vi i vaš partner jer tako može spriječiti ponašanja koja štete vašoj vezi.

Parovi koji izbjegavaju sukob

Ako vi i vaš partner činite sve kako biste održali stvari što stabilnijima, to znači da ste tip para koji izbjegava sukobe. Oboje imate svoje osobne interese, a svatko od vas smatra da je veza "dovoljno dobra". Zato se suzdržavate od toga da kažete što trebate jedno od drugoga. Važan aspekt parova koji izbjegavaju sukobe je ravnoteža između neovisnosti i međuovisnosti. Imaju jasne granice, a i ne "miješaju" prijatelje. On ima svoje društvo, a ona svoje.

Partneri u ovoj vrsti veze ne traže osobnu koristi nego se fokusiraju na dogovore, kao i na pronalazak rješenja koje odgovara jednom i drugom. Međutim, izbjegavanje konflikta pod svaku cijenu može i naštetiti vezi.



Nestabilni parovi

Jeste li vi druga verzija Rossa i Rachel? Malo prekidate pa se pomirite pa se volite najviše na svijetu. Ovo je izuzetno strastvena i emotivna veza, ali isto tako je i nestabilna.

Oni su sušta suprotnost prvoj vrti para. Tijekom svađa i rasprava, nastoje uvjeriti drugu stranu u ispravnost svoje tvrdnje. Međutim, njihove rasprave imaju puno humora, zabave i smijeha. Isto tako, veza vam se temelji na komunikaciji, empatiji, zadirkivanju, smijehu i iskrenosti.

Najčešći problem je puno negativnih emocija, uključujući ljutnju i osjećaj nesigurnosti. Unatoč tome, poštuju jedno drugo.

Vjerovali ili ne, ovakvi parovi mogu zaista biti sretni, barem tako tvrde stručnjaci s Instituta Gottman.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Parovi puni podrške

Interakcija ovakvih parova temelji se na opuštenosti i smirenosti. Izražavaju svoje emocije, ali su većinu vremena smireni. Stručnjaci za parove ih obično smještaju između onih koji izbjegavaju sukobe i nestabilnog para. Ključ njihove veze je puno podrške i razumijevanja, a i puni su empatije za partnerove osjećaje.

Razgovarat će, a ponekad se i posvađati, kad im se stavovi razlikuju. Mogu postati izuzetno kompetitivni tijekom rasprave, a to se može pretvoriti u borbu za moć. Nakon toga ponovno se vraćaju kompromisu i smirenosti. Tijekom svađa, izražavaju svoje osjećaju, ali nisu jako emotivni.

Ovo je tip para koji može biti izuzetno sretan.



Neprijateljski nastrojeni parovi

Iako su u nekim segmentima slični podržavajućim parovima, razlikuju se po tome što dosta brane svoje stavove.

Osjećate li da je vašem partneru jedino važno "pobijediti" i dokazati da je u pravu? Ako je to slučaj, spadate u kategoriju prvog disfunkcionalnog stila para poznatog kao neprijateljski parovi. Nažalost, sukobi ovdje nisu način rješavanja problema, već su pravi kaos jer nema podrške ni razumijevanja među partnerima za drugačija stajališta. Također možete primijetiti da često koristite izraze "ti uvijek" i "ti nikad". Takav oblik komunikacije potiče obrambeni stav druge osobe, umjesto pronalaska rješenja.

Prema istraživanjima, ovaj tip para nastoji ostati zajedno iako su nesretni.


Neprijateljski i otuđeni parovi

Kad biste opisali svoju vezu koje riječi biste koristili? Kritiziranje, prezir, frustracije, a uz sve to želite napustiti jedno drugo? Jednostavno osjećate da se nemate za što boriti jer je povjerenje već narušeno? Spadate među ovu vrstu parova.

Partneri u ovoj vrsti veze su postali neprijatelji. Baš kao i neprijateljski parovi, ali razlika je u tome što se ovaj par i želi razvesti. Emocionalno zlostavljanje je konstanta jer se ne prestajete svađati dok ne iscrpite sve snage i "municiju".

Izuzetno toksičan oblik partnerstva, a samo je pitanje vremena kad ćete prekinuti.

Linker
19. travanj 2024 22:26