FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
Zašto dolazi do prevare? 

Plodno tlo za preljub stvara se mjesecima pa čak i godinama ili...

Dogodi li se prevara stvarno samo jedan dan, onako iz vedra neba ili se plodno tlo za prevaru stvara mjesecima pa čak i godinama?


Piše: Vida Kezele, studentica Psihosocijalnog savjetovanja i autorica bloga Life & Soul Therapy


Sigurno jedna od bolnijih stvari koje si možemo zamisliti da nam se dogodi u vezi upravo je prevara. Ovaj tekst pišem u želji da svatko tko ga pročita bolje razumije situacije koje prethode prevari te da ih zna prepoznati i navigirati kroz njih tako da ne izgradi most do prevare.

Dogodi li se prevara stvarno samo jedan dan, onako iz vedra neba ili se plodno tlo za prevaru stvara mjesecima pa čak i godinama? Mišljenja sam da baš kao što ni kiša ne može pasti ako nema niti oblačka na nebu, ne može doći do prevare ako nisu ispunjeni neki preduvjeti. Glavni preduvjeti za prevaru su dugotrajno, neiskomunicirano nezadovoljstvo, manjak samokontrole i povećan egocentrizam. Niz životnih događaja i situacija navigiranih na određen način udaljava nas od partnera i gradi most prema prevari. Hoćemo li preći preko tog mosta ili ne isključivo je na nama, no ako smo dovoljno vješti možemo izbjeći gradnju tog mosta.

image
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH


Kako to postići?

Pa krenimo redom. Kao prvo, prevara nema definiciju. Svaki par ju definira za sebe. Za većinu parova to je bilo kakav seksualni ili romantični odnos s nekom trećom osobom. No postoje poligamni parovi ili parovi u otvorenim vezama za koje vrijedi drugačija definicija. Ono što je važno je da uskladimo svoju definiciju prevare s definicijom svog partnera. To možemo napraviti tako što ćemo postaviti jednostavno pitanje: Što je sve za tebe prevara?

Kako biste mogućnost prevare smanjili na minimum važno je razumjeti čime je popločan most do nje. Najčešće je popločan nezadovoljstvom i nemogućnošću da osoba bude ona verzija sebe koja želi biti. Kako to mislim?

Svi mi imamo neku ideju kakva osoba želimo biti i partner nas u velikoj mjeri privuče upravo zato što nas vidi onako kako želimo biti viđeni. Za partnera smo lijepi, sposobni, pametni, humoristični, privlačni.. Sve smo ono što se trudimo i želimo biti. No, nakon nekog vremena, kada partner otkrije i naše mane može se dogoditi da osjećamo da mu više nismo privlačni, da mu naše šale više nisu smiješne ili da nas ne smatra tako sposobnima. Takvi osjećaji javit će se zbog prigovaranja, učestalih svađa, okrivljavanja ili pasivno agresivne komunikacije. To su ubojice kvalitetnog odnosa i cigle koje se slažu na mostu do prevare. Naravno, da bi se taj most izgradio potrebno je vrijeme. Poneka svađa s vremena na vrijeme neće izgraditi most.

Kako do izgradnje mosta uopće ne bi došlo trebamo pokušati osvijestiti kada smo zajedno s partnerom stavili ciglu na most i potruditi se da u narednim danima napravimo nešto „kontra“. Nešto što će nas zbližiti i povezati. Korisno je naučiti svoje potrebe i želje izraziti bez okrivljavanja i prigovaranja i imati razumijevanja za partnerove različitosti. U tome vam mogu pomoći razne knjige, članci ili odlazak terapeutu. S partnerom možemo napraviti kratku vježbu koja će nam pomoći u tome da naučimo kako ne stavljati cigle na most koji vodi do prevare.

Međusobno si odgovorimo na sljedeća pitanja:

1. Kako se ja želim osjećati u našem odnosu?

Nakon što pročitate odgovore jedan od drugoga odgovorite na drugo pitanje.

2. Što ja mogu raditi kako bi se moj partner češće osjećao onako kako se želi osjećati?

Podijelite odgovore i prokomentirajte ih.


ČITAJTE I:




Vidu možete pratiti i na Instragramu.

Linker
15. travanj 2024 21:44