Seks je i uz kroničnu bolest itekako moguć. Imate li vi i vaš partner volju za kreativnošću i pronalaženjem novih pristupa tjelesnoj bliskosti, ovaj važan aspekt života može se nastaviti na zadovoljavajućoj razini, unatoč dijagnozi
 Getty Images/iStockphoto
IntImna ordInacIja

Pitanja koja se ne usudite postaviti: Evo kako pojedine dijagnoze pogađaju seksualni život

Kako određena bolest može pogoditi spolni život, ovisi o više faktora. Osim dijagnoze, to su i simptomi, prognoze, vrste i učinci tretmana. Sljedeći savjeti mogu biti koristan početak kod nekih bolesti, ali važne su i posebne okolnosti svakog pojedinca


Kronična bolest može snažno pogoditi vašu ljubavnu vezu, seksualnu funkcionalnost i zadovoljstvo. Neke promjene mogu biti fizičke - promjene na tijelu, nuspojave lijekova, umor, bolovi. Druge mogu biti psihičke - strahujete jer niste sigurni u svoje seksualne sposobnosti i izvedbu ili zbog toga kako vas partner doživljava sada kada niste dobro. Ako vam je ljubavni partner postao njegovatelj, dinamika veze promijenila se u velikoj mjeri i bit će potrebno vrijeme da se oboje na to naviknete. Stručno savjetovanje moglo bi biti korisno. Razgovarajte s liječnikom o svojoj zabrinutosti za seksualni život. Ako liječnik ne pokrene tu temu, vi je pokrenite - nije svaki liječnik stručan na tom polju, ali može vas barem uputiti gdje ćete potražiti pomoć. Nema razloga da se sramite, riječ je o vašem životu i o njegovoj kvaliteti.

Srčane bolesti

Pitanje seksa kod oboljelih od srčanih bolesti može biti izvor bojazni i tjeskobe. Mnogi pacijenti dobiju dopuštenje od liječnika za nastavak seksualnih aktivnosti koji tjedan nakon zahvata, uz programe rehabilitacije i redovno vježbanje. Ipak, prije povratka seksu dobro je razgovarati s liječnikom.

To osobito vrijedi:

● ako planirate trudnoću ili hormonsku kontracepciju

● ako imate seksualnu disfunkciju (poremećaj seksualne želje, seksualnog uzbuđenja, doživljavanja orgazma); treba otkriti je li povezana s kardiovaskularnom bolešću, depresijom ili tjeskobom ili nečim trećim

● ako ste u postmenopauzi i potrebno vam je hormonsko nadomjesno liječenje

● ako ste zabrinuti zbog utjecaja lijekova na vašu spolnu želju ili funkciju

● ako planirate uzimati lijekove za erektilnu disfunkciju; oni mogu biti nesigurni za srčane bolesnike. Svi trebaju izbjegavati obilno jelo i alkohol prije seksa. Oboje utječe na cirkulaciju i može ometati seksualnu izvedbu.


Oboljeli od raka

Osobe kojima je dijagnosticiran rak mogu biti šokirane, bijesne, anksiozne, depresivne, sve su to normalne reakcije. Zbog takvih osjećaja nije neobično privremeno izgubiti zanimanje za seks, a i neke nuspojave liječenja mogu dovesti do toga da se osoba osjeća manje privlačnom i da nema energije ni želje za seksom.

Slabo raspoloženje, srećom, uglavnom prolazi nakon okončanja tretmana i postizanja kontrole simptoma ili njihova povlačenja. Neke posljedice liječenja, poput gubitka kose ili nakupljanja kilograma, često su privremene, pa kako budu prolazile, tako ćete se s vremenom osjećati sve sličnije stanju prije bolesti. U skladu s time i teškoće sa seksom vjerojatno će proći. No, ako trebate pomoć, posebno u vezi s vašim osjećajima i strahovima, ne oklijevajte o tome razgovarati sa stručnom osobom.

Ako ste potonuli duhom, u strahu od bolesti i njezina trajnog utjecaja na izgled (kao što je gubitak dojke zbog raka) ili ste u stresu zbog posla, novca ili obiteljskih odgovornosti, nemojte to sami proživljavati. Razgovarajte s liječnikom, savjetnikom ili drugom osobom od povjerenja. Imate li bolove, lakšem uživljavanju u seksualnu aktivnost pomoći može uzimanje lijeka protiv bolova 30 do 60 minuta prije seksa. Ako vam je spolni odnos u ovoj fazi previše, budite intimni na druge načine - dodirujte se, ljubite, mazite, masirajte, držite za ruke. Partner vam može priuštiti seksualno uzbuđenje i užitak i bez snošaja. Sudjelujte u svakodnevnim aktivnostima koliko možete. To može pozitivno utjecati na vašu razinu energije, a bit ćete i zabavljeni drugim mislima, što može pomoći smanjiti razinu stresa.


Bubrežne bolesti

Razine hormona, živci, nivo energije, lijekovi, tjelesne promjene, sve to može pogoditi seksualnost kod oboljelih od bubrežnih bolesti. Strah može navesti oboljele da nepotrebno izbjegavaju seksualnu aktivnost, stoga je važno razgovarati s liječnikom o vašim tjelesnim sposobnostima. Nakon primanja transplantiranog bubrega važno je pričekati da ožiljak počne zarastati. Nakon što liječnik da "dopuštenje" za seksualnu aktivnost, nema razloga za brigu da biste tijekom seksa mogli oštetiti transplantirani bubreg. Kod zatajenja bubrega (progresivnog smanjenja bubrežne funkcije) česta je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije, no i takvo se stanje može liječiti.


Seks i KOPB

Kašalj, kratak dah, hroptanje i ostali simptomi KOPB-a i drugih plućnih bolesti mogu učiniti seksualnu aktivnost izazovnijom, ali ne i nemogućom. Prirodno je da se osoba oboljela od takve bolesti brine zbog mogućeg nedostatka zraka tijekom seksa, ali pomoću nekoliko koraka može prevladati bojazan.

● Planirajte seksualne aktivnosti za dio dana u kojem imate više energije i dišete opušteno.

● Nastojte ostati mirni. Stres može otežati disanje.

● Ne upuštajte se u seks nakon obroka ili pijenja alkohola, jer mogu opteretiti vaš probavni sustav i otežati disanje.

● Pokušajte se iskašljati prije seksa te izbjegavajte seks u jutarnjim satima, kad vjerojatno imate više šlajma.

● Upotrijebite bronhodilatator (pumpicu) ili kisik (ako ga koristite) prije seksa kako biste pomogli normalnom disanju. Možete ih upotrijebiti i tijekom seksa ako tako odgovara vama i vašem partneru.

● Osjetite li kratkoću daha tijekom seksa, zaustavite se i počnite polako duboko disati. Razgovarajte sa stručnom osobom o tehnikama disanja koje bi mogle pomoći.

● Radite redovite stanke i mijenjajte položaje tijekom seksa. Izaberite položaj koji ne traži trošenje puno energije.

● Izbjegavajte pritisak na ošit i prsa tijekom seksa.

● Svakako recite liječniku imate li često afte kao posljedicu upotrebe inhalatora ili genitalne infekcije kao posljedicu uzimanja antibiotika. Između ostaloga, te vam infekcije ometaju i spolni život.


Oboljeli od šećerne bolesti

Nizak šećer u krvi, vaginalna suhoća ili problemi s erekcijom mogu otežati seks osobama s dijabetesom, ali te se teškoće mogu prevladati. Ključni je korak općenito dobra kontrola šećerne bolesti, a pomoći može i sljedeće:

● Brinite se o seksu kao i o tjelovježbi - provjerite glukozu u krvi prije seksualne aktivnosti i ako je niska, uzmite mali obrok. Provjerite razinu šećera ponovo nakon seksa.

● Uvijek imajte uza se odgovarajući zalogaj ili sok, u slučaju potrebe.

● Muči li vas vaginalna suhoća, ne ustručavajte se upotrijebiti lubrikant. Ako su problemi izraženiji, obratite se ginekologu za pomoć.

● O problemima s erekcijom razgovarajte s liječnikom, postoje rješenja za taj problem.

● Ne pijte alkohol kako biste se smirili ili "oraspoložili". Alkohol može dovesti do brzog pada šećera u krvi.

● Osjećate li se anksiozno, depresivno ili vam je palo samopouzdanje, ne odgađajte razgovor s liječnikom ili psihologom.


Seks i artritis

Nije neobično nastojati izbjeći seksualnu aktivnost ako patite od bolova i umora izazvanih artritisom, no postoje koraci koji mogu olakšati seks.

● Potražite položaj u kojem se osjećate najugodnije.

● Ako je potrebno, poduprite tijelo jastucima ili smotanim ručnicima kako biste ublažili bolove.

● Seks planirajte u dijelu dana u kojem se osjećate najbolje.

● Prije seksa otiđite pod topao tuš ili u toplu kupku kako biste opustili ukočene zglobove.

● Ako vam (trenutno) nije moguća puna seksualna aktivnost, dodirujte se s partnerom ili se držite za ruke. Dodir može ublažiti stres, ponekad i bolove.

● Ako je potrebno, uzmite tabletu protiv bolova pola sata prije seksa.

Linker
25. travanj 2024 06:17