Način na koji se ponašamo sa psima i mačkama i ljubav koju nam oni zauzvrat pružaju mogu biti odlično polazište za promjene u vezi.
 Getty Images
i ne, to ne znači ništa loše

PET JAKO DOBRIH RAZLOGA Evo zašto biste trebali tretirati svog muškarca kao psa

Želite poraditi na svom odnosu s partnerom i učiniti svoju vezu ili brak kvalitetnijim? E, pa onda postupajte prema partneru onako kako postupate prema svom psu (ili kako biste postupali prema psu da ga imate). Ne, to ne znači ništa loše, već naprotiv znači puno više nježnosti, pažnje i povjerenja.

Vjerovali ili ne, psi i mačke nas mogu mnogo toga naučiti o odnosima i ljubavi. Ideja je zapravo potekla od američke psihologinje Suzanne Phillips koja je za web portal Psychcentral pisala o tome kako kućni ljubimci mogu poboljšati naše ljubavne veze.

Prema njezinom mišljenju, način na koji se ponašamo sa psima i mačkama i ljubav koju nam oni zauzvrat pružaju mogu biti odlično polazište za promjene u vezi. Četveronožni ljubimci su predvidljivi i ne traže ništa zauzvrat za ljubav koju nam pružaju, a to jako opušta, zar ne? Ipak, pogledate li malo pažljivije svoj odnos s ljubimcima, vidjet ćete da nije baš sve tako predvidivo. Koliko puta je vaš ljubimac napravio neku nepodopštinu, no ona vas ni izbliza nije tako zasmetala niti uzrujala kao kad partner učini nešto što vam se ne dopada.

Jednako tako, nikada vam vjerojatno nije bilo teško za svog psa učiniti nešto što vam se možda baš i ne da inače: primjerice, otići mu po neku posebnu hranu ili ustati vikendom u šest ujutro kako biste ga izveli u šetnju. Prirodno vam je učiniti sve to za vašeg psa ili mačku, a oni vam takvu ljubav uzvraćaju na najljepši mogući način. Evo pet najkorisnijih savjeta koje vam mogu dati četveronožni ljubimci, a koji vašu vezu mogu učiniti ljepšom i čvršćom.


1. Pozdravite ga s radosnim zagrljajem

Bilo da smo tužni ili sretni, svog ćemo ljubimca uvijek nježno i veselo pozdraviti, a nakon toga će uslijediti i fizička manifestacija naše ljubavi u vidu zagrljaja, draganja njegove glave, češkanja vrata i slično. Već sam pogled na vašeg dlakavog prijatelja čini vas bolje raspoloženom.

Eto, jednako biste trebali postupati i sa svojim partnerom, odnosno pokazati mu svoju ljubav neovisno o tome što tog dana možda niste dobro raspoloženi iz nekog drugog razloga. A svoju vezu i partnera trebali biste doživljavati jednako kao i svog psa: kao izvor radosti i utjehe.


2. Oslobodite se negativnih očekivanja

Rijetko ili, točnije, nikad se s posla ne vraćate kući razmišljajući o tome kako će vaš pas biti ljut na vas zato što kasnite ili da ste ga razočarali s nečim što ste učinili te da zbog toga više neće htjeti da budete njegov vlasnik.

I ovo ponašanje prema svom psu oponašajte kad je riječ o partneru: vjerujte da će vas partner voljeti uvijek, unatoč vašim pogreškama. To je jedini način da se osjećate slobodno da budete ono što zaista jeste - a to je sigurno ono što on najviše voli.


3. Opraštajte

Čak i kad ste ljuti na svog ljubimca zato što vam je upropastio novi tepih, nećete biti ljuti duže od pola sata i nakon toga ćete ga ponovo maziti i gladiti. Nevjerojatno je kako smo, kad je riječ o ljudima, sposobni danima pa čak i tjednima osjećati ljutnju zbog jednako nevažnih sitnica kao što je to zaprljan tepih.


4. Nemojte „pretpostavljati da...”

Ako je pas igrajući se razbio vazu ili vam je mačka pojela piletinu koju ste iznijeli na balkon da se ohladi za večeru, sigurno nećete pomisliti da su to učinili vama u inat, baš namjerno da vama napakoste.

Pa zašto onda kad partner učini nešto što vam nije drago odmah pomišljate ono najgore? Da vam to radi namjerno, da vas više ne voli, da mu idete na živce....


5. Prihvatite ga takvog kakav je

Ljudi vole svoje kućne ljubimce čak i kad imaju neugodnu narav. Vole ih neovisno o njihovim vrlinama i manama i neovisno o tome što misli okolina.

Zašto onda od svog partnera stalno tražite da se promijeni ili ga sami očajnički nastojite promijeniti. Pa čak dopuštate i drugima da komentiraju vaš izbor i da vas uvjeravaju da partner kojeg ste sami odabrali nije dobar za vas. Izabrali ste ga, to je samo vaša ljubav i volite ga s njegovim vrlinama i manama jednako kao što volite i svog psa.

Linker
20. travanj 2024 11:18