Orgazam tijekom vježbanja je poznat pod nazivom koregazam i uopće nije rijetka pojava...
 Foto: iStock
SLATKO ISTRAŽIVANJE

Orgazam u teretani? O da, itekako je moguće

U istraživanju koje je provedeno u Indiani, od 530 žena čak je njih 124 doživjelo orgazam tijekom vježbanja. Radile su čučnjeve, trbušnjake, dizale su utege...

- Legla sam na pod i stavila mali ručnik ispod donjeg dijela leđa. Nisam mogla vjerovati kada sam približavanjem stopala prema podu doživjela orgazam - rekla je jedna Amerikanka.

Ovaj fenomen je poznat pod nazivom koregazam, a na sveučilištu u Indiani su u vezi toga odlučili napraviti i istraživanje, odnosno doznati koliki postotak žena je doživjelo orgazam vježbajući.

Orgazam dok vježbate jogu

Sudjelovalo je 530 žena, od kojih je 124 imalo orgazam dok su vozile bicikl, planinarile, vježbale jogu, dizale utege i trčale. Čak 246 dama je, kaže, doživjelo seksualno zadovoljstvo, ali ne i orgazam tijekom vježbanja. Većina žena, navode istraživači, za to vrijeme nisu maštale o seksu.

- Žene su najčešće imale orgazam dok su radile trbušnjake, penjale se uz uže ili šipku, vozile bicikl ili dizale utege. Dobiveni podaci su vrlo zanimljivi, jer ukazuju da orgazam nije nužno povezan sa seksom - rekao je jedan od znanstvenika.

Dodaje da oko 40 posto žena tvrdi da im se to dogodilo više od 10 puta.

Prasnula sam u smijeh

- Meni se to dogodilo dok sam radila trbušnjake. Čim sam osjetila da se nešto događa, stala sam i prasnula u smijeh. Od tada radim trbušnjake doma, a ne u teretani - kaže jedna žena. Znanstvenici objašnjavaju da do ove pojave dolazi jer se tijekom vježbanja oslobođa endorfin i dopamin, koji su neophodni za orgazam, a u kombinaciji s napetosti kod donjih ekstremiteta, mogu uzrokovati klitoralnu stimulaciju.

O svom iskustvu progovorila je i manekenka Jessica White.

- Jednom sam doživjela orgazam radeći čučnjeve. Možda sam ih radila uz Kegelove vježbe. Ne znam što je to bilo, ali morala sam otići u kupaonicu. Tada sam shvatila da je moje tijelo veće od mene - iskrena je White.

I muškarcima se to događa

Debby Herbenick, ugledna američka znanstvenica kaže kako se ovo može dogoditi i muškarcima. I to dok rade čučnjeve, trbušnjake ili dok trče. Pojedine teorije kažu da se ovo događa jer dolazi do stimulacije određenih živčanih završetaka koji su povezani sa doživljavanjem orgazma.

- Osjećaj je intezivniji nego pri mastrubaciji, no nadam se da mi se to u teretani više nikad neće ponoviti. Koja sramota - rekao je jedan muškarac.


A što vi kažete? Jeste li ikada imali takvo iskustvo? Kako biste reagirali?

Linker
24. travanj 2024 08:30