SHUTTERSTOCK
Jednostavne i brze

Orgazam koji traje i traje... Vježbe za bolji seks zaista postoje i morate ih isprobati

Seksolog Lawrence Siegel potiče prakticiranje Kegelovih vježbi za poboljšanje seksualnog života

Znate da je vježbanje zdravo, u to vas ne moramo uvjeravati. Ako ste i vi ljubitelji fitnessa, sigurno imate i dane u tjednu kad se više fokusirate na mišiće ruku, nogu ili trbuha, što je odlično. Međutim, brojni fitness fanatici zaboravljaju mišiće zdjeličnog dna koji igraju važnu ulogu u našem seksualnom životu.

I muškarci i žene imaju zdjelično dno, no većina ljudi ne zna što ono radi. Najvažnija uloga je držanje svih zdjeličnih organa na mjestu, uključujući mjehur, maternicu (kod žena) i rektum. Ako ovo dosad niste znali, sad ste svjesni koliko je to važno.

Ako su ti mišići slabi, vjerojatnije je da ćete patiti od inkontinencije, bolnog prolapsa u kojem zdjelični organ sklizne s mjesta, a možete uočiti i da vaš seksualni život nije dobar.

Seksolog Lawrence Siegel potiče prakticiranje Kegelovih vježbi za poboljšanje seksualnog života. Stručnjaci često ističu da Kegelove vježbe mogu ženama olakšati postizanje orgazma, jer ciljaju na 10 do 15 posto žena koje ga nikad nisu iskusile.

No, nisu samo žene te koje mogu ostvariti prednosti, muškarci također mogu doživjeti povećani seksualni užitak jačanjem dna zdjelice.


Koji su benefiti Kegelovih vježbi za žene?

Ojačajte dno zdjelice

Najviše koristi od Kegelovih vježbi imaju žene.

- Kegelove vježbe su jednostavan i učinkovit način za jačanje mišića dna zdjelice, koji podupiru maternicu, mokraćni mjehur i crijeva - rekla je dr. med. Sherry Ross, ginekologinja, za Insider.

Ona objašnjava da se zdjelično dno sastoji od tri mišića - kokcigis, levator ani i pubokoksigealni, a oni pomažu zaustaviti protok urina. Ovi mišići podupiru unutarnje organe u zdjelici, ali mogu oslabiti s godinama i nakon vaginalnog poroda.

Prednosti jačanja mišića zdjeličnog dna je izbjegavanje sljedećih problema:

  • Bol tijekom seksa
  • Inkontinencije - nenamjerno mokrenje ili izmet
  • Vaginalni prolaps - ispadanje vaše vagine s normalnog položaja i ulegnuće u vaginalni kanal


Poboljšanje užitka tijekom seksa

Ross je objasnila da Kegelove vježbe pomažu povećati protok krvi u zdjelicu, što poboljšava podmazivanje i osjet vagine.

Također pomažu u sprječavanju disfunkcije dna zdjelice, što inače može rezultirati nižim libidom, manjim brojem orgazama i smanjenim seksualnim zadovoljstvom.

Bolji orgazam za oba partnera

Prakticiranje Kegelovih vježbi može pomoći u bolje stezanju mišića zdjeličnog dna tijekom spolnog odnosa. Siegel je rekao da zatezanje navedenih mišića prije orgazma može pojačati osjećaj.

Mišići po cijelom tijelu pulsiraju i nehotice se otpuštaju tijekom orgazma, a ako naučite uključiti mišiće zdjeličnog dna možete pojačati orgazam.

- Kad žena radi Kegelove vježbe tijekom vaginalnog odnosa, mišići dna zdjelice se kontrahiraju na penisu, što također poboljšava njegovo seksualno iskustvo - navodi dr. Ross.


Koji su benefiti Kegelovih vježbi za muškarce?

Iako žene imaju više benefite, ni muškarci ne bi trebali zanemariti dobrobiti Kegelovih vježbi. Vježbe za dno zdjelice mogu pomoći kod muške inkontinencije, posebno onima koji su imali operaciju prostate.

Također može povećati seksualni užitak jer povećavaju dotok krvi u prepone i penis, pojačava osjećaj i pomaže u sprječavanju erektilne disfunkcije.

Studija iz 2005. godine otkrila je da su muškarci s erektilnom disfunkcijom koji su izvodili Kegelove vježbe i promijenili način života imali manje simptoma od kontrolne skupine.


Kako se izvode?

Kegelove vježbe nazvane su prema dr. Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je osmislio. Vježbe pomažu ojačati mišiće dna zdjelice. Kada se osnaže, mišići zdjelice bolje podržavaju uretru te se koriste u liječenju inkontinencije. U žena nakon porođaja oporavljaju tonus mišića. Kegelove vježbe uključuju voljno stezanje pubokoksigealnog mišića, mišića koji zaustavlja mlaz mokraće.

Za lakše razlikovanje tog mišića od ostalih treba pokušati zaustaviti mlaz mokraće dva do tri puta prilikom mokrenja. Kada se jednom spozna koji su to mišići, nije poželjno često zadržavati mokraću jer to može voditi urinarnim infekcijama.

Evo kako vježbati:

  • stezanje mišića i zadržavanje u stisnutom položaju uz sporo brojenje do tri
  • opuštanje mišića uz sporo brojenje do pet
  • ponovno stezanje mišića te postupno zadržavanje stisnutog mišića uz brojenje do deset.

Preporučuje se ponoviti vježbe tri puta dnevno. Rezultati su vidljivi za šest do osam tjedana. Kako bi se postigao odgovarajući učinak, vježbe treba izvoditi redovito.

Bilo kada i bilo gdje

Vježbe kojima se osnažuju mišići zdjeličnog dna nevidljive su za okolinu, stoga su potpuno prihvatljive u našoj svakodnevici, na poslu i kod kuće.

Primjerice, možete ih izvoditi dok obavljate kućne poslove, dok stojite u redu u trgovini, dok čekate da se na semaforu upali zeleno svijetlo, u vožnji dizalom, prilikom čitanja, gledanja televizije ili dok telefonirate.

Linker
06. ožujak 2024 15:55