Nije dokaz ljubavi nego nesigurnosti
 Getty Images/iStockphoto
Nije ljubav...

Ona u nama aktivira 'reptilski mozak': Što su uzroci i po čemu se razlikuje ženska od muške ljubomore?

Osobe koje muči ljubomora često su nesamopouzdane, sklone emocionalnoj nestabilnosti, posesivne su i ovisne o partneru. Sve to povezano je s njihovom nesigurnošću, a ne s ljubavlju koju osjećaju prema partneru

Osjećaj ljubomore znak je zabrinutosti i straha zbog mogućeg gubitka nečega do čega nam je stalo, povezan s nesigurnošću i negativnim mislima. Ljubomoru uglavnom budi zabrinutost za prijateljstvo ili, češće, za ljubav, to može biti roditeljska ljubav, ali najčešće je partnerska. Nekada osoba doista ima razloga za ljubomoru, no osobe sklone ljubomori opasnost vide i tamo gdje ne postoji.
Ako smatrate i osjećate da biste vi trebali dobivati nešto što dobiva druga osoba, ljubomorni ste. Kada prijatelj odabere provesti vrijeme s nekim drugim, a ne s vama, u vama se može probuditi emocionalna ljubomora. A kada vaš partner ili partnerica provodi previše vremena čavrljajući s osobom koju doživljavate kao moguću konkurenciju, uskomešati se u vama može kombinacija seksualne i emocionalne ljubomore.

Što se krije iza ljubomore

Jasno je da naše romantične veze, osim nas samih, oblikuju i društvo, kultura, rodne uloge itd. Ljudi uglavnom i dalje žele biti sigurni da imaju "ekskluzivno pravo" na svog romantičnog partnera i odgovaraju na moguću prijetnju slično kao i naši ne baš tako daleki životinjski rođaci - na teritorijalni način.
Česta je, međutim, zabluda da je ljubomora znak ljubavi. Kada bi bila istina, onda ljubomora ne bi bila problem za trećinu parova koji traže pomoć bračnih terapeuta (tako barem govore američki podaci). Što potiče ljubomornu reakciju? Stručnjaci ističu nekoliko karakteristika ljubomornih osoba.
● Nisko samopouzdanje.
● Sklonost tjeskobnom raspoloženju i emocionalnoj nestabilnosti.
● Osjećaj nesigurnosti i posesivnosti.
● Ovisnost o partneru: čak i traženje u sklopu istraživanja da zamisle kako nemaju odgovarajućeg "zamjenskog" partnera nakon što im sadašnji partner "da povoda za ljubomoru" izazvalo je negativne reakcije kod ljubomornih ispitanika.
● Osjećaj manje vrijednosti u vezi, osjećaj da je partner predobar za njih.
● Strah da će ih partner ostaviti ili da ih ne voli dovoljno.
Svi navedeni čimbenici povezani su s nesigurnošću ljubomornih ljudi, a ne s ljubavlju koju osjećaju prema partneru.

Daleka prošlost

Kada vidite da netko dobiva ono za što mislite da ste vi zaslužili - osobito u kontekstu ljubavnih veza - mogli biste doživjeti obrnutu metamorfozu, u kojoj vaš mozak napušta razvijeno funkcioniranje i vraća se u daleku prošlost pa reagirate iz svog tzv. reptilskog mozga. U usporedbi s ostalim komponentama složenog ljudskog mozga, to je bazična moždana struktura kakvu zapravo imaju i reptili - uz njega je vezano primitivno ponašanje okrenuto uglavnom samoočuvanju. U "reptilskom načinu rada" mozga spremni smo na reakciju "fight or flight", odnosno za borbu ili bijeg kada nastupi opasnost. Kakve to ima veze s ljubomorom? Neke se osobe, osjete li prijetnju da će im rival oteti partnera, katapultiraju milijunima godina unatrag u reptilski način obrade informacija.

Emocionalna strana ljubomore

Muči li vas snažna ljubomora, teško se možete koncentrirati na išta drugo osim na objekt svoje ljubomore, bilo da pokušavate izvući partnera iz kandži otimača, bilo da nastojite izbjeći osjećaj jada. Emocionalni odgovor ovisit će o tome kako doživljavate situaciju - čak i ako ste odlučili zahladiti odnos prema nekoć posebnoj osobi, vaše je srce i dalje fokusirano na vezu. Sada vježbate biti neljubazni i grozni prema nekome prema kome biste u drugim okolnostima bili pažljivi i nježni.
Drugi pak mogu postati opsjednuti osvetom, ili prema nevjernom partneru ili prema suparniku/suparnici koji su sad zauzeli njihovo mjesto. No, planiranje osvete loše je uložena energija. Istraživanja pokazuju da je opterećenje planiranjem osvete za vaše ukupno emocionalno stanje mnogo štetnije nego prihvaćanje situacije i nastavljanje sa životom. Štoviše, dopustite li mislima o osveti da vas preuzmu, učinit ćete najgore za sebe - umjesto na svoje emocionalno i psihičko blagostanje, silnu energiju usmjerit ćete na osobu koja vas je emocionalno povrijedila. A to nipošto nije dobar način za dovođenje emotivnog života u red.

Tjelesna strana ljubomore: Kada smo suočeni s opasnošću, skače nam adrenalin. U takvoj situaciji ne samo što nam emocionalna strana počinje reagirati primitivno, primitivan je i fiziološki odgovor. Tada možemo učiniti nešto čime se nećemo ponositi - uništiti nešto što pripada bivšem ili bivšoj, prirediti im scenu, napasti suparnika ili suparnicu... I po tome je vidljivo koliko snažan u ovakvoj situaciji može biti odgovor suvremenog čovjeka ako pradavna reakcija "bori se" prevlada nad onom "bježi".

Uloga testosterona


Postoje mišljenja da će heteroseksualni muškarci najburnije reagirati kada više nemaju ekskluzivan seksualni pristup partnerici i da neće biti tako ljutiti ako partnerica svoje emocionalne potrebe ispunjava s drugim potencijalnim romantičnim partnerima. Žene će, navodno, osjećati suprotno - više će ih pogoditi ako primijete da se njihov partner emocionalno zbližio s drugom.
Testosteron je muški hormon, ključan za razvoj muških spolnih karakteristika i za razvoj mišićnog tkiva, a u maloj količini proizvode ga i žene. Adekvatna količina testosterona može biti važna za uravnoteženo tjelesno i emocionalno zdravlje. No, kad nas obuzme ljubomora, razine testosterona mogu snažno skočiti, ovisno o vrsti opažene prijetnje, kaže se u istraživanju koje su 2015. provele Lane Ritchie i Sari van Anders. Prema njima, žene proizvode više razine testosterona kada zamišljaju svog muškarca kako očijuka s potencijalnom konkurenticom nego kada zamišljaju da se s konkurenticom ljubi.
Zamišljanje flerta djelovalo je kao veća prijetnja zbog emocionalne povezanosti koja se pri tome može javiti. Kada su žene zamišljale poljubac, javljao im se osjećaj tuge i gubitka, kao da je bitka za partnerovu pažnju već izgubljena. Muškarci nisu pokazali značajnije razlike u razini testosterona. Koketiranje ih nije pogodilo na intimnoj razini kao žene, dok je poljubac podigao razine neprijateljskog raspoloženja.

Razlike među spolovima

I veliko istraživanje nevjernosti, seksualne i emocionalne, provedeno iste godine na Sveučilištu Chapman u Kaliforniji, pokazalo je razlike u osjećaju ljubomore među spolovima. S gotovo 64.000 ispitanika ta je studija bila prvo ispitivanje velikih razmjera reagiranja na seksualnu i emocionalnu nevjeru prema rodu i seksualnoj orijentaciji kod odraslih osoba u SAD-u. Rezultati su objavljeni u publikaciji Archives of Sexual Behavior.

Prema onome što je otkriveno, heteroseksualni muškarci bili su vjerojatnije nego heteroseksualne žene uzrujani zbog seksualne nevjere (54 posto muškaraca prema 35 posto žena), a manje vjerojatno zbog emocionalne nevjere (46 posto muškaraca prema 65 posto žena). Sudionici su trebali zamisliti situaciju i reći što bi ih više zabrinulo: njihov partner ili partnerica u spolnom odnosu s drugom osobom u koju nisu zaljubljeni ili su zaljubljeni u drugu osobu, ali ne vode ljubav s njom. U skladu s evolucijskom perspektivom, heteroseksualni muškarci bili su uznemireniji od heteroseksualnih žena zbog seksualne prevare, a heteroseksualne žene zbog emocionalne.

Biseksualni muškarci i žene nisu se međusobno bitno razlikovali po rezultatima, kao ni homoseksualni muškarci i žene.
- Heteroseksualni muškarci doista odudaraju od ostalih skupina: jedini su koje će više zabrinuti seksualna nego emocionalna nevjernost - rekao je voditelj istraživanja, psiholog David Frederick. - Stavovi gay muškaraca, lezbijki te biseksualnih muškaraca i žena do sada su izuzetno malo proučavani u psihologiji, posebno u pogledu proučavanja evolucijske perspektive.

Ugrožena muškost

Seksualna i emocionalna nevjera pogađaju i muškarce i žene, vode do slomljenih srca i bolnih raskida veza, ali i do zlostavljanja u vezi, uskraćivanja financijskih sredstava itd.
- Odgovori na prijetnju nevjernosti kod oba spola pojavljuju se u širokom rasponu od intenzivne patnje do razrađenog plana kako ponovo osvojiti partnera. Ljubomora može pokrenuti i nasilno ponašanje, stoga je važno prepoznati najjače okidače ljubomore - rekao je D. Frederick.
U rezultatima studije navodi se da su muškarci odgajani da budu muževni i snažni, što uključuje i veliku seksualnu snagu. Ako partnerica spava s nekim drugim, dovodi u pitanje njihovu seksualnu moć i prijeti njihovoj muževnosti. To je razlog zbog kojega muškarci negativnije gledaju na partneričinu seksualnu nevjeru nego na emocionalnu.

Utjecaj odgoja

Suprotno tome, žene su odgajane da razmišljaju o sebi u kontekstu veze
i glavne su emocionalne hraniteljice u vezi. Ako se njihov partner s nekim poveže emocionalno, to će biti veća prijetnja ženinom osjećaju sebe od seksualne prevare.
Ova se razlika u reakciji na oblik nevjere prema spolovima zadržala bez obzira na dob ispitanika i njihove prihode, imaju li djecu i jesu li bili prevareni ili su varali. Mlađi su ispitanici bili zamjetno uznemireniji seksualnom prevarom od starijih.

Linker
24. travanj 2024 07:12