SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
niste jedini

Obratite se stručnjaku! Šest jasnih znakova da biste trebali posjetiti bračno savjetovanje

03. studeni 2022.
Možda vam nije ugodno prihvatiti ideju traženja pomoći, ali postoje brojni znakovi koji pokazuju da ju trebate

Većina parova živi u uvjerenju da se bračnom terapeutu odlazi tek kad dođe do problema. Međutim, stručnjaci će reći da vam bračna ili partnerska terapija može pomoći i prije nego se krize pojave. Tako ćete biti bolje pripremljeni za nošenje s uobičajenim, iako stresnim situacijama kao par.

Kad trebate posjetiti terapeuta za parove?


Kad se pojavi problem, ali ne znate kako razgovarati o njemu

Da, i u brakovima punim ljubavi dolazi do problema i stresnih situacija, to je neizbježno.

- Problemi će se uvijek pojavljivati u vašoj vezi, međutim, ponekad se neočekivano pojave i nijedno od vas dvoje ne može pronaći najbolji način da razgovarate o tome ili pronađete rješenje - rekla je odvjetnica i posrednica za parove Leslie Montanile za Well+Good.

Ona dodaje kako traženje treće osobe, odnosno nekog neutralnog poput terapeuta, može imati iznimno pozitivan učinak jer ta osoba može ponuditi rješenje o kojem niste razmišljali. Isto tako, stručnjak vam može ponuditi nove alate za rad na odnosu.


Kada vi ili partner ne čujete jedno drugo

Komuniciranje o tome kako se osjećate može biti teško, ali aktivno slušanje i prihvaćanje toga kako se netko drugi osjeća može biti jednako izazovno.

- Budući da nas ne uče mnogo o komunikaciji, odnosima, mentalnom zdravlju ili seksu, bračno savjetovanje ili terapija za parove mogu biti jedno od rijetkih mjesta za učenje vještina koje mogu pomoći ne samo vašem odnosu s partnerom nego svakom odnosu u vašem životu - kaže Montanile.

Razlog? Bračno savjetovanje stavlja naglasak na važnost ne samo dijeljenja vlastitih briga, već i učenja kako slušati i biti u potpunosti osjetljiv na tuđe.

- Kada naučimo kako slušati, možemo učinkovitije čuti sve one do kojih nam je stalo - rekla je Montanile.


Kad niste sigurni što nije u redu

Jedna od najmoćnijih stvari koje bračno savjetovanje može pružiti je identificiranje emocija.

- Kad naučimo kako identificirati, upravljati i komunicirati svoje emocije, možemo dijeliti stvari o sebi sa svima s kojima to želimo, i to na zdrav način - kaže terapeutkinja za veze, seks i mentalno zdravlje Rachel Wright.

Zbog toga ona ističe da je bračno savjetovanje korisno u svakom trenutku, a ne samo kad se pojavi nešto veliko.

- Kao terapeut specijaliziran za veze, mislim da je najbolje doći prije nego što se pojavi "problem". Na taj način, imate odnos s terapeutom tako da kada se (neizbježno) pojavi problem, ne morate početi od nule. Kada vas terapeut razumije kao pojedinca i vaš odnos, u puno je boljoj poziciji da vas podrži kada dođe do krize ili drugog problema - istaknula je Wright.


Ako osjećate da ste zapeli s nekim problemom, ali ne želite prekinuti

Vi i partner se ne slažete oko određenog pitanja toliko da to utječe na vaš odnos, ali ne i da želite prekinuti ili podnijeti zahtjev za razvod? Bračno savjetovanje vam tu može pomoći.

- Kad otkrijete da ste u slijepoj ulici i pokušali ste razgovarati o tome ili pristupiti problemu na drugačiji način, ali još uvijek dobivate isti negativan ili neproduktivan rezultat. Savjetovanje može otvoriti nove putove komunikacije između vas i vašeg partnera, ali i pomoći da dođete do obostrano korisnog rješenja - kaže Montanile.

- Parovi trebaju prepoznati da je rast u vezi ključan za dugotrajne veze i da određeni napredak dolazi s neugodnim trenucima. Savjetovanje omogućuje paru da se nosi s tim trenucima i promjenama na pozitivan način - istaknula je Montanile.


Kad je problem koji se ponavlja - razriješen

Imali ste veliki problem i napokon ste ga riješili? Možda vam se čini da onda trebate i prestati s bračnim savjetovanjem. Nikako!

- Toplo preporučujem da nastavite sa susretima s terapeutom kojeg nađete, ako vam se sviđa, nakon što se riješi problem za koji ste se obratili. Na primjer, jedan partner je bio nevjeran i potražili ste terapiju kako biste se oporavili od toga, sad kad osjećate da ste to zaliječili, nemojte prestati dolaziti. Pokušajte nastaviti dolaziti redovito, čak i ako je to dvaput u tjednu ili jednom mjesečno - naglasila je Wright.

To će vam pomoći da riješite sve brige koje se pojave, a u isto vrijeme ćete naučiti zdrave strategije za prevladavanje tjeskobe zbog straha od ponavljanja nevjere.


Vaša nova veza naišla je na poteškoće

Ne morate imati neke ozbiljne probleme niti morate biti dugo u braku da biste doživjeli benefite bračnog savjetovanja.

Ako želite procijeniti koliko ste sretni u vezi, pogledajte područja u kojima napredujete i u kojima se osjećate frustrirano, objašnjava Wright.

- Na primjer, možda vaš seksualni život napreduje, ali komunikacija oko kućanskih poslova je veliki izazov, ili je možda svakodnevni život u redu, ali se osjećate nepovezano sa svojim partnerom. Sve što želite promijeniti, poboljšati ili prilagoditi je dobar razlog za odlazak na bračno savjetovanje/savjetovanje za parove - rekla je Wright.


Kako s partnerom razgovarati o bračnom savjetovanju?

Mislite da možda trebate savjetovanje? Odlično, prvi korak je prihvaćanje. Sljedeći korak bi trebao biti razgovor s partnerom o tome. S obzirom na to da je ovo ozbiljan razgovor, Montanile kaže da je važno izabrati dobar trenutak.

- Ako imate nešto na umu u vezi vašeg odnosa, odaberite pravo vrijeme za tih, smiren razgovor. Nemojte nasrnuti na partnera dok ulazi u kuću nakon napornog dana na poslu. Neće biti susretljiv nego će se braniti i ljutiti na vas - rekla je Montanile.

Zato ona predlaže da pronađete vrijeme gdje se oboje možete usredotočiti jedno na drugo bez ometanja. Kad pristupate s ovim prijedlogom, važno je da budete iskreni o tome kako se osjećate te prihvatite odgovornost za svoje emocije.

- Budite iskreni, ali ne i grubi, ne prebacajtu krivnju na svog partnera kada izražavate kako se osjećate. Važno je preuzeti odgovornost za ono što osjećate i kako ste možda doprinijeli ponašanju koje je dovelo do povrijeđenih osjećaja. Okrivljavanje vas neće nikamo odvesti - istaknula je Montanile.


Što ako vaš partner odbije savjetovanje?

Naravno, i ovo je moguće, a i često se događa. U slučaju da vaš partner apsolutno odbija sudjelovati u bračnom savjetovanju, možete otići sami.

- Traženje savjetovanja za sebe može vam pomoći da se naučite nositi sa svojim osjećajima i da dobijete alate uz koje ćete, nadamo se, ohrabriti i svog partnera - kaže Montanile.

Zapamtite: Za svaku terapiju potrebno je vrijeme. Bračno savjetovanje nije ništa drugačije.

Teme
Linker
09. prosinac 2022 11:47