Slobodno se zaigrajte
 FOTOGRAFIJE: MILJKO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
solo igrači

Neke stvari nikad ne izlaze iz mode. Ovog Valentinova priuštite si orgazam kakav zaslužujete

Postizanje seksualnog užitka samozadovoljavanjem podrazumijeva istraživanje vlastitog tijela, a samim time i otkrivanje onoga što nam se sviđa i što nas uzbuđuje. Zašto si ovog Valentinova ne pružite opuštajući tretman

Donosi dublji san, stimulira rad srca, smanjuje stres…masturbacija ima niz dobrobiti za organizam bilo da je riječ o ženama ili muškarcima. Ako niste znali koje su to koristi, vrijeme je da to saznate


1. Pomaže da bolje upoznate vlastito tijelo

Postizanje seksualnog užitka samozadovoljavanjem podrazumijeva istraživanje vlastitog tijela, a samim time i otkrivanje onoga što nam se sviđa i što nas uzbuđuje, a što ne. Zbog toga je autoerotizam itekako važan, naročito za one žene koje nisu nikada doživjele orgazam.


2. Čini boljim seks s partnerom

Znanje i vještine koje se usvajaju prilikom samozadovoljavanja mogu se poslije prenijeti u spolni odnos s partnerom. Riječima ili gestama možete partneru dati do znanja koje su vaše najosjetljivije zone i na koji način najviše volite da vas se nadražuje, a zatim njega ili nju, možete zatražiti da i vama otkrije što ga (ili ju) najviše uzbuđuje.


3. Ublažava stres

Oksitocin i dopamin su zakleti neprijatelji stresa i najbolji saveznici dobrog raspoloženja, a samozadovoljavanje potiče cirkulaciju oba hormona.


ČITAJTE I: Vodič kroz orgazam i masturbaciju (čak i ako mislite da vam ne treba)


4. Pospješuje san

Baš kao i seks u dvoje, masturbacija može biti iscrpljujuća (no, isključivo u pozitivnom smislu, što znači da je riječ o ugodnom umoru ili, točnije, o umoru pomiješanom s osjećajem zadovoljstva) te donosi miran i dubok san zahvaljujući povećanom lučenju endorfina koje je potaknuo orgazam.


5. Ublažava menstrualne grčeve

Masturbacija smanjuje razinu prostaglandina koji je odgovoran za menstrualne grčeve i zbog toga je samozadovoljavanje naročito dobrodošlo „one dane“ u mjesecu.


6. Korisna je za dno zdjelice

Orgazmi aktiviraju mišiće zdjelice baš poput Kegelovih vježbi. Mišićne kontrakcije koje prate orgazam pomažu u očuvanju zdravlja dna zdjelice, a uz to olakšavaju postizanje svih budućih orgazama (bilo na samo ili s partnerom).


7. Smanjuje rizik za razvoj tumora

Aha, ovo sigurno niste mogli ni zamisliti, ali znanstveno je dokazano. Dakle, istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard je pokazalo da muškarci koji ejakuliraju 5 i više puta tjedno imaju 33 puta manje šanse za razvoj raka prostate, i to zahvaljujući čestoj izmjeni sjemene tekućine, što smanjuje infekcije i upale.


8. Poboljšava zdravlje srca

Ovo je dobrobit od koje imaju koristi i žene i muškarci, ali naročito žene: naime, veći broj istraživanja je dokazao da samozadovoljavanje održava srce u dobroj formi te tako smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti koje su jedan od najčešćih uzroka smrti među ženama.


9. Smanjuje rizik za razvoj cistitisa (ali i dijabetesa)

Prema znanstvenicima Anthonyju Santelli i Spring Chenoa Cooperu sa Sveučilišta u Sidneyu, masturbacija smanjuje rizik za razvoj cistitisa kod žena zahvaljujući izmjeni tekućine (koja uklanja bakterije), a navodno smanjuje i rizik za razvoj dijabetesa tip 2 kod oba spola.

Linker
14. travanj 2024 12:42