Na samom početku veze nas privuče partnerov šarm, karizma, način ophođenja prema nama i prividan interes za nas i druge.
 Foto: Istock
Pričajmo o tome

Nalazite li se u manipulativnom odnosu, a da toga niste niti svjesni?

Nezdrav odnos može dovesti do iznimno toksičnog i nezdravog razmišljanja koje rezultira stresom, depresijom i tjeskobom, a samim time i ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Često nemamo jasnoću što se događa u emotivnim odnosima. Njih karakterizira intenzivno i destruktivno obostrano privlačenje partnera te ostajanje u njima unatoč bolima koje izazivaju.

Osjećaji koji se pri tome javljaju mogu uključivati ljubomoru, posesivnost, dominaciju, manipulaciju, očajanje, sebičnost ili odbijanje.

Međusobni odnosi su jedan od najvažnijih aspekata života, budući da su veze koje uspostavljamo s drugim ljudima ključne za naše fizičko i mentalno zdravlje. Naše današnje društvo je svjesnije važnosti zdravlja no ikada prije, a sve više ljudi pazi na prehranu i tjelovježbu te promišlja o zaštiti okoliša.

Pa ipak, većina nas i dalje nije svjesna da izostanak kvalitetnih međuljudskih odnosa može biti jednako otrovan za naše zdravlje kao nezdrava hrana ili boravak u zagađenoj okolini.

Čak štoviše, nezdrav odnos može dovesti do iznimno toksičnog i nezdravog razmišljanja koje rezultira stresom, depresijom i tjeskobom, a samim time i ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Emotivna manipulacija

Manipulacija predstavlja perfidnu igru gdje ništa nije kako na prvi pogled izgleda. Na samom početku veze nas privuče partnerov šarm, karizma, način ophođenja prema nama i prividan interes za nas i druge. Kao njihov partner osjećamo se voljenima jer uživamo u njihovoj naklonosti prema nama. No, istodobno intuitivno počinjemo osjećati da tu ipak nešto nije u redu, ali nemamo se za što 'uhvatiti' jer je sve naizgled na pravom mjestu.

S vremenom ipak počinjemo primjećivati da se njihovo ponašanje mijenja i da se razlikuje u ovisnosti o tome jesu li u društvu ili nasamo s nama. Tijekom zajedničkih izlazaka i druženja s drugim ljudima su šarmantni, zabavni i duhoviti. No, kod kuće pokazuju svoje pravo lice.

Tehnike njihove emocionalne manipulacije mogu biti suptilne i ponekad prođu mjeseci ili godine dok ne shvatimo kako nešto u našem emotivnom odnosu nije u redu, odnosno sve dok partner ne počne otvoreno pokazivati svoje pravo lice. Tek tada uviđamo da su postojali sitni znakovi koje smo ignorirali noseći svoje ružičaste naočale zaljubljenosti. Najčešće žrtve u takvim odnosima su osobe koje olako ukazuju svoje povjerenje, odnosno oni s izraženijom ovisnosti o drugima.

Manipulativni partneri očekuju da im se zadovoljava njihova beskrajna potreba za divljenjem i uvažavanjem njihove posebnosti. S vremenom, a posebice ukoliko im se proturječi, kreću lažne optužbe, manipulacija, kritika i neopravdan bijes. Osjećamo se napetima i iscrpljenima od takvih napada i nesvjesno im počinjemo vjerovati - da ne vrijedimo ili da smo baš mi krivi za njihov bijes. U takvom odnosu uvijek ispadne da ste vi izvor problema.

Uvjeravaju nas da izmišljamo stvari i da smo krivi za nastalu situaciju, budući da on (ili ona) 'nisu takvi' te da 'u njima budimo sve ono najgore'. Voleći takvu osobu - i ostankom u takvom odnosu - vremenom im počinjemo vjerovati i na taj način uništavamo sebe.

Ujedno gubimo jasnoću jer su jedan dan daleki i hladni, a nedugo zatim se prema nama iznova lijepo ophode. Šarmantni su, seks je odličan, a tu su i ljubavne geste koje su nas na početku i zadivile. To dovodi do konfuzije i više ne znamo koje je pravo lice našeg partnera. I tako se neprestano vrtimo u krugu.

Znakovi da ste zapeli u manipulativnom odnosu

Za emocionalnu manipulaciju nema mjesta kod zdravih, njegovanih odnosa. Partneri u vezi trebaju moći slobodno izraziti svoje potrebe i mišljenja.

Evo nekoliko znakova koji govore da ste u nezdravom odnosu:

  • Imate osjećaj da se neprestano nalazite pod kontrolom i da se u svakom trenutku za nešto trebate opravdavati
  • Osjećate se sve slabijima
  • Smanjeno vam je samopoštovanje
  • Partner vas pokušava izolirati od obitelji i prijatelja
  • Postupno shvaćate da vaš partner ne pokazuje suosjećanje i da sve što kažete upotrebljava protiv vas
  • Partner ne prihvaća nikakvu kritiku te odbija svaku pomisao da je pogriješio; Kritiku doživljava kao opasnost koja prijeti razbijanjem njegove predodžbe i slike o njemu koju je izgradio sa svrhom zavaravanja i sebe i drugih osoba
  • Partner pribjegava projekciji, optužujući druge kako bi uvijek bio nedužan i 'čist'; Ako mu se suprotstavite ili imate suprotno mišljenje od njegovog, na sebe navlačite njegov bijes; To je jedna od metoda kojom postiže da mu se prestanete suprotstavljati
  • Pokušava vam izazvati osjećaj krivice; Primjerice, odlazite na dogovoreni sastanak s prijateljima, a on (ili ona) vam kaže: 'sve je u redu da ideš, ja ću ostati sam/sama kod kuće, nije to nikakav problem'; Takvim postupanjem žele postići da se osjećate krivima i radi njih odustanete od svojih dogovora
  • Partner umanjuje vaše probleme i ističe svoje, polako vas uvjeravajući da vaši problemi nisu važni

Zaustavite emocionalnu manipulaciju

Mnogima je sama ideja prekidanja odnosa nezamisliva, pogotovo ako su dugo bili u vezi. U početku mogu biti previše uplašeni da bi napustili takvog nasilnika ili nasilnicu. No, s vremenom shvaćaju da žive u odnosu u kojem ih se ignorira i neprestano kritizira. Shvaćaju kako to nije ono što zaslužuju, niti je dobro za njihovo mentalno zdravlje.

Jedna od najvažnijih smjernica u odnosima s drugima je osvijestiti svoja prava i znati kada vam ih netko krši. Imate pravo:

  • Da se prema vama odnosi s poštovanjem
  • Izraziti svoje osjećaje, mišljenja i želje
  • Postaviti vlastite prioritete
  • Reći "ne" bez osjećaja krivnje
  • Imati vlastita mišljenja koja se razlikuju od onih koja imaju drugi
  • Brinuti se i zaštititi se od fizičkog, mentalnog ili emocionalnog ugrožavanja
  • Stvoriti sretan i zdrav život za sebe

Imajte na umu da je vjerojatnost da promijenite način na koji se vaš partner prema vama odnosi vrlo mala. No, osoba koju možete promijeniti ste vi sami. Možete krenuti raditi na sebi. Izabrati hoćete li ostati ili izići iz takvog odnosa i osnažiti se.

Kroz psihoterapiju ćete shvatiti mehanizme koji su vas doveli do odnosa s takvom osobom i naučit ćete ih promijeniti. Radom na sebi se učimo više voljeti i zauzimati se za sebe. Učimo poštivati svoje granice govoreći 'ne' kada je to potrebno, a time jačamo i svoje samopoštovanje.

Tražite drugo mišljenje, novu perspektivu, a ne znate kako i od kuda krenuti?

Javite mi se.

- Ivanka

Linker
15. travanj 2024 09:51