Svaki dan kada dođete s posla, kod kuće bi vas trebao čekati balončić topline, ljubavi i razumijevanja.
 Foto: iStock
I ispunjena je

Nakon 12 godina braka, svašta sam naučila...

Bilo je i trenutaka borbe, nesuglasica i nerazumijevanja. Povrijedili smo jedan drugoga, a čak sam u jednom trenutku bila spremna otići, rekla je ekonomistica Olga, koja je nakon dugog braka došla do 12 zaključaka.

Svi romantični filmovi uglavnom imaju isti kraj, nasmiješena mladenka u raskošnoj bijeloj vjenčanici s buketom cvijeća u ruci i savršenim muškarcem pored sebe. No što se događa nakon vjenčanja, te kako uspiju ostvariti onu popularnu izreku iz bajke 'i živjeli su sretno do kraja života?' Odgovor na to pitanje pokušala je dati Olga, žena koja iza sebe ima 12 godina braka. Kaže kako se njen brak ne razlikuje puno od drugih brakova.

- Život mi je bio ispunjen ljubavi, romantikom, strašću, ali i patnjom. Bilo je trenutaka borbe, nesuglasica i nerazumijevanja. Povrijedili smo jedan drugoga, a čak sam u jednom trenutku bila spremna otići - rekla je. No, ipak je i dalje u braku, te je spremno podijelila do kojih je sve zaključaka došla tijekom tog dugog perioda.

Moji zaključci

1. Strast će nestati

O da, strast prolazi. Sjećate se onih prvih nekoliko mjeseci s partnerom, onaj osjećaj ludila i 'ne mogu bez tebe ni minutu'. Poruke 'neodostaješ mi', a vidjeli ste se prije pola sata. One lude emocije, opsesija, suze...To će nestati, ali ostaje ljubav, ona iskrena, čista i čvrsta. Veza treba biti takva da se u njoj osjećamo dobro i što je najbitnije, treba biti stabilna (ne znači dosadna). Bez histerije, živčanih ispada, razbijenih tanjura i neprospavanih noći provedenih plačući. Svaki dan kada dođete s posla, kod kuće bi vas trebao čekati balončić topline, ljubavi i razumijevanja.

2. Bračni život nije uvijek prožet srećom

'Sretni do kraja života' samo skriva činjenicu da će možda biti bolesti, loših osjećaja, dosade, ljutnje i uvreda u vašem braku. Uvijek će biti neugodnih trenutaka i teškoća, no najvažnije pitanje je koliko će par ovo trpjeti i hoće li naći načina da sve to svedu na minium.

- Ja sam uspjela - rekla je Olga.

3. Parovi bi trebali biti na istoj društvenoj ljestvici

Pepeljuga i njen princ su ništa više nego bajka. Romantični klišeji o kojima maštaju djevojke koje su premlade da bi znale što zapravo donosi realnost. Olga smatra da brak parova koji nisu na istoj društvenoj ljestvici uglavnom završava razvodom. Ljubav spaja ljude, no kad prođe taj prvotni entuzijazam i zaljubljenost, razlike poput drugačijih mentaliteta, stava prema životu, novcu i djeci će isplivati na površinu i nećete biti sretni.

4. Trebaju se zajedno razvijati

Činjenica je da se svi s vremena na vrijeme mijenjamo i razvijamo. Ako muž i žena to ne rade ni približno u isto vrijeme, postoji mogućnost da brak neće opstati. Nemojte sprječavati vašeg partnera da se razvija (bilo poslovno ili drugačije), te nemojte prestati raditi na sebi i željeti više.

5. Morate prihvatiti jedan drugoga

I to na dubljem nivou. Možda vas navike vašeg partnera nerviraju, i možda se ne slažete s nečim što radi i imate drugačije poglede na neke stvari. No, na dubljem nivou morate ga prihvatiti sa svim njegovim manama i ponekad iritantnim navikama. Morate mu dopustiti da zaista bude ono što jest. Nravno, možete ga ohrabriti da promijeni neke stvari, no to bi trebala biti opcija, a ne naredba.

6. Žena se ne bi trebala stavljati na drugo mjesto, iza supruga i djece

- Prvo nalazim vremena za sebe, a onda za muža i djecu - kaže Olga. Dodaje da žena koja žrtvuje sve za suprugovo dobro, na kraju postane nezadovoljna i ogorčena.

Ne možete samo živjeti po tuđim željama i potrebama. Brak ne bi trebao biti prepreka, te biste i dalje trebali ostati žena puna života, nezavisna i zanimljiva.

7. Ne živite u iluzijama

- Posljednjih nekoliko godina živim po ovom principu. A to je to da se ne bojim da će me suprug napustiti, jer on ima pravo naći svoju istinsku sreću (iako će to možda značiti da neće ostati sa mnom). To je normalno. Isto kako i ja imam pravo da nađem ono što je najbolje za mene. Vrijeme je da skinite ružičaste naočale i shvatite da osoba može u svakom trenutku otići. To ne znači da će se to i ostvariti, no izjave 'on će uvijek biti pored mene, bez obzira na sve', smatra Olga, nisu realne.

8. Oboje možete imati svoje interese i želje

Svatko ima pravo uzeti vrijeme samo za sebe.

- Moje vrijeme uključuje jogu, čitanje i poneko kratko putovanje, samo da se odmorim i razmislim o stvarima. Za to vrijeme moj suprug se druži s prijateljima, a ponekad im ode i u posjet, te ga nema nekoliko dana. Ne sumnjam u njega, te mu ne priređujem histerične ispade. Zadovoljni smo i sretni s ovakim dogovorom, jer smo jednaki - kaže.

Foto: iStock
Kućni ljubimac uljepšat će vam život na toliko nivoa.

9. Razmislite o kućnom ljubimcu

Oni su izvor beskrajne radosti, a uljepšat će vam život na toliko nivoa. I zbližit će vas još i više.

10. Slični temperamenti su jako poželjni

Ako jedan partner obavlja sve stvari, dok je drugom teško i prstom pomaknuti, postoji šansa da taj brak neće potrajati. Čak i možete brzo rješiti male svađe, te imati sretan zajednički život s nekim tko vam nije sličan, no ako ste potpuno različitog temperamenta, prije ili poslije će jedan izvisiti.

11. Strastveni seks nije najvažnija stvar

Nakon 12 godina braka, strastveni seks neće bitim toliko čest kao nekoć. Zapravo, stvari se smiruju nakon otprilike tri godine. Kako biste održali snažne osjećaje i želju za partnerom nakon mnogo godina, morate imati vrlo jake emocije prema njemu. Zapamtite da u normalnoj vezi, ispunjenoj ljubavi, čak i seks može pasti u drugi plan. Više nije najvažniji i to nije problem. Naravno, to ne znači da on ne postoji, te da ne biste trebali s vremena na vrijeme rasplamsati staru strast.

12. Odluke biste trebali donositi zajedno

Ovo se odnosi na one velike odluke, koje utječu na vaš život. Kao na primjer kako odgajati dijete, gdje ići na godišnji odmor, treba li vam novi auto... Najvažnija stvar koja vam može pomoći u tome da imate dug i sretan brak je želja da se postignu kompromisi, da slušate jedan drugoga i da odvojite vrijeme samo za sebe.

Obiteljski život je kombinacija ljubavi, povjerenja, obostrane podrške, strpljenja i snaga volje.

  • 6 šalica jabučnog soka
  • ¼ šalice javorovog sirupa
  • 2 štapića cimeta
  • 6 klinčića
  • naribana narančina korica
  • naribana limunova korica

Priprema:

  1. Ulijte jabučni sok i javorov sirup u veliku posudu od nehrđajućeg čelika.
  2. Štapiće cimeta, klinčić, naribanu limunovu i narančinu koricu zavežite gazom i sve ubacite u posudu s jabučnim sokom i javorovim sirupom.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri 5 do 10 minuta. Neka tekućina bude vruća, no ne i kipuća.
  4. Maknite s vatre, izvadite gazu sa začinima. Izlijte napitak u velike šalice, dodajući po svježi štapić cimeta.

Linker
18. travanj 2024 03:42