Ovaj problem rješava se na psihogenoj razini.

 FOTOGRAFIJE: GPOINTSTUDIO SHUTTERSTOCK/GPOINTSTUDIO
Zašto se pojavljuju?

Muškarci strahuju od ovog problema u spavaćoj sobi, a seksualna terapeutkinja otkriva uzroke i rješenja

Erektilne smetnje su drugi po učestalosti muški seksualni problem i nema razloga za sram

Erektilna disfunkcija ili erektilna smetnja je seksualni problem o kojem se možda ne priča dovoljno, muškarci se o njemu ustručavaju govoriti jer je obavijen velom srama. Baš zato smo razgovarali sa seksualnom terapeutkinjom, bračnom i partnerskom savjeticom Natašom Barolin Belić koja nam je otkrila kako se ovaj problem rješava na psihogenoj razini i kako ga spriječiti.


Što su erektilne smetnje?

- Erektilna smetnja je druga po učestalosti muška seksualna smetnja, najčešća je preuranjena ejakulacija. Međutim, kod mene na terapiju rijetko dolaze muškarci koji imaju preuranjenu ejakulaciju, a muškaraca s erektilnim smetnjama imam uvijek. Iz čega se može zaključiti da je erektilna smetnja muškarcima puno veći problem nego preuranjena ejakulacija - rekla je seksualna terapeutkinja.

Naime, pojednostavljeno rečeno, erekcija nastaje povećanim dotokom krvi u spužvasto tijelo penisa, navodi Barolin Belić. Ako se, iz različitih razloga to ne dogodi, muškarac neće imati erekciju ili će ju postići, ali ju neće moći održati.

Dodaje kako jedna erektilna smetnja nije dovoljna da bi se postavila dijagnoza erektilne disfunkcije.

- Takvi kriteriji muškarcima nisu bitni. Kad muškarac ima smetnje u erekciji, možda će se utješiti ako mu se dogodi jednom. Ako mu se dogodi drugi put, bit će zabrinut. Ako se dogodi treći put, on će biti duboko uznemiren - istaknula je.

Dodaje da, ako se erektilna smetnja ponovi više puta, mudro bi bilo istražiti eventualne loše životne navike ili razinu tjeskobe i zabrinutosti te potražiti pomoć.

- Većina muškaraca barem jednom u životu doživi nedostatak erekcije, ali to ne smatramo smetnjom. To se može dogoditi zbog alkohola, umora, hrane, svađe, nezainteresiranosti, prevelike zainteresiranosti i prevelike uzbuđenosti - rekla je.

Seksualna terapeutkinja nam je otkrila statistike nekoliko istraživanja iz kojih možemo vidjeti da učestalost erektilnih smetnji raste s godinama pa i biologija ima utjecaj na to:

  • 30 - 39 godina - erektilne smetnje su prisutne kod 2 -11 posto muškaraca
  • 40 - 49 godina - erektilne smetnje su prisutne kod 9 - 29 posto muškaraca
  • 50 - 59 godina - erektilne smetnje su prisutne kod 16 - 38 posto muškaraca
  • 60 - 69 godina - erektilne smetnje su prisutne kod 34 - 57 posto muškaraca
  • 70 - 79 godina - erektilne smetnje su prisutne kod 42 - 78 posto muškaraca

- Kod prvog seksualnog odnosa, osam posto muškaraca prijavljuje seksualne smetnje, a 20 posto muškaraca koji još nisu imali seksualni odnos strahuje da bi mogli imati erektilne smetnje tijekom prvog puta - rekla je Barolin Belić.

image

Seksualna terapeutkinja, bračna i partnerska savjetnica Nataša Barolin Belić

FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA



Koji su uzroci erektilnih smetnji?

Uzroci se dijele na organske, psihogene i kombinirane, navodi sugovornica. Kad se radi o organskim uzrocima onda je važno otići urologu, dodaje. Organski uzorci mogu biti poremećaji cirkulacije, dijabetes, depresija, neki lijekovi, naročito antidepresivi, antihipertenzivi (lijekovi za spuštanje krvnog tlaka), alkohol i opijati, navodi.

- Kad govorimo o psihogenim uzrocima, uzrocima kojima se ja bavim, na prvom mjestu bi svakako spomenula strah od izvedbe, odnosno strah od neuspjeha. Uz to su često uzroci negativni stavovi o seksualnosti ili ženskim genitalijama, rigidni odgoj, neprorađena neugodna iskustva iz prošlosti, neprivlačna partnerica ili partner. Također uzroci mogu biti ljutnja, svađa, umor, egzistencijalne brige i slično - istaknula je.

Sugovornica nam je otkrila koja pitanja postavlja muškarcima kad dođu kod nje zbog problema s erekcijom:

1. Imate li erekciju kad masturbirate?

2. Imate li redovno (par puta tjedno) jutarnje erekcije?

3. Imate li povremeno spontane erekcije koje nisu izazvane fizičkom stimulacijom?

- Ako muškaraca na sva ta tri pitanja odgovori s "ne", onda ga svakako treba uputiti kod urologa jer to može biti indikator da je riječ o nekoj organskoj smetnji. Ako se radi o psihogenoj smetnji onda muškarac obično ima čvrstu erekciju tijekom masturbacije jer ona nije povezana sa strahom od izvedbe pred partnericom ili s nekim stavovima kao npr. o ženskim genitalijama ili slično – objasnila je.

Jutarnja erekcija je također važna kao dijagnostički alat, no seksualna terapeutkinja ističe da se muškarci ne moraju brinuti ako je nekad ne primijete.

- Ako primijete kad se probude, odlično, no ponekad se probude nakon što je erekcija otišla. Važnost jutarnje erekcije u tome što se događa u REM fazi kad živo sanjamo i kad je naše tijelo na neki način paralizirano te tada, bez obzira na to kakvi su snovi, ne moraju biti erotski, dolazi krv u spužvasto tijelo penisa i muškarac ima erekciju. U tom slučaju je važno otići urologu koji će mu objasniti na koji način može testirati postoji li jutarnja erekcija ili ne - rekla je Barolin Belić.

Sugovornica napominje kako urolozi imaju i druge načine dijagnostike osim jutarnje erekcije, ali je seksualnim terapeutima važno da na gore navedena pitanja, na sva tri ili barem dva pitanja daju potvrdan odgovor.

- Ako muškarac ima čvrstu erekciju tijekom masturbiranja, jutarnje i povremene spontane nepovezane s fizičkom stimulacijom, onda smatramo da je riječ o psihogenim uzrocima - objasnila je.

Muškarci koji su anksioznije naravi, tjeskobniji, nervozniji, ističe, mogu imati učestalije smetnje. Isto tako, fizičke traume mogu uzrokovati erektilne smetnje, ali njih rješava urolog, dodaje. Međutim, sjećanje na nezgodan pad ili nekakvu bol može mentalno uzrokovati erektilne smetnje i tada je važno razgovarati sa seksualnim terapeutom, navodi Barolin Belić.

Faktori rizika koji mogu imati značajan utjecaj na erektilne smetnje su sjedilački način života, pretilost, pušenje, povišeni kolesterol, kaže sugovornica.

- Kad urolog savjetuje muškarcu da promijeni životni stil kako bi se smanjile erektilne smetnje pa mora smršavjeti, prestati pušiti, vježbati, to može biti izuzetno teško. Muškarci u takvim situacijama znaju doći na terapiju zbog podrške u promijeni životnih navika koje će utjecati na smanjenje erektilnih smetnji - rekla je.


Kako rješavaju erektilne smetnje na psihogenoj razini?

- S obzirom na to da ja radim sa psihogenim uzrocima, važno je pronaći koji je uzrok ili uzroci erektilnih smetnji kod muškaraca. Nakon toga radimo vježbe opuštanja, edukaciju o anatomiju i fiziologiji, ciklusu seksualne reakcije tijela, upoznavanje vlastite anksioznosti, tjeskobnog reagiranja, edukaciju o utjecaju pušenja, pijenja alkohola - objasnila je.

Dodaje kako muškarci koji su vezi, ako je partnerica voljna, dovode i nju na razgovore.

- Dajem im domaću zadaću, vježbe opuštanja, dodirivanja i milovanja koje muškarcu pomažu da se opusti i riješi napetosti. Potičem i bolje prihvaćanja od strane partnerice, veću intimu i onda samim time erektilne smetnje mogu nestati i jako se smanjiti. Imaju redovite domaće zadaće, kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, kroz koje se muškarac opušta, upoznaje svoje tijelo, reakcije te ga se više usmjerava na osjete, a manje na misli koje izazivaju te strahove - rekla je.

Ističe kako se svakom muškarcu pristupa individualno pa i rješavanje problema za svakog muškaraca različito traje.

- Sve ovisi o tome koliko je muškarac tjeskoban, koliko ima potencijala i kapaciteta za rad na sebi, koliko je motiviran on i njegova partnerica - istaknula je.

Dodaje kako je važno da muškarac vodi brigu o sebi i načinu života pa će se i problemi s erektilnom disfunkcijom smanjiti i izbjeći.

- Voljela bih poručiti da zdrav način života, izbjegavanje puno sjedenja, zdrava prehrana, vježbanje, normalna težina, izbjegavanje pušenja, vježbe opuštanja i upravljanja mislima te kvalitetan odnos s partnerom ili partnericom mogu spriječiti erektilne smetanju. Međutim, ako se dogodi trebaju znati da nisu sami, mogu im pomoći seksualni terapeuti te brojni informativni materijali koje mogu pronaći na internetu. Važno je samo ne sramiti se - zaključila je.

Linker
13. travanj 2024 08:34