Getty Images/iStockphoto
pa se ti misli

Muškarci koji su skloni ovim 'zločestim' igricama imaju veću vjerojatnost da će slomiti penis

U periodu između 2010. i 2020. nije nedostajalo otkrića i trendova o intimnim vezama. Evo onih koji su nas najviše zaintrigirali

10 najzanimljivijih otkrića o ljubavi i seksu u prošlom desetljeću!


1. Žene su sretnije kad su s manje privlačnim muškarcima

Istraživanje provedeno na Florida State Universityju pokazalo je da je u uspješnim vezama žena obično estetski više 'obdarena' od muškarca, kao i to da su žene općenito sretnije kad pored sebe imaju ne baš tako zgodnog partnera. Za potrebe istraživanja, 113 tek vjenčanih parova ocijenjeno je na temelju njihovog izgleda. Znanstvenici su otkrili da je, kad je muškarac manje lijep od žene, veća vjerojatnost da će manjak u izgledu nadoknaditi poklonima, seksualnim užicima koje pruža i pomaganjem oko kućanskih poslova. Ne treba mnogo pameti da se zaključi kako žene takva situacija čini sretnijima. Osim toga, pokazalo se da su supruzi vjerniji i više truda ulažu u nastojanja da usreće svoje partnerice ako osjećaju da su oni dobili više u vezi.

Isto istraživanje je pokazalo i da su manje privlačne žene bili više motivirane na mršavljenje ako su njihovi partneri bili zgodniji od njih. Može se zaključiti da fizički privlačan suprug zapravo ima negativne posljedice na zadovoljstvo supruge, naročito ako nije posebno lijepa.


2. Ako vam bivši želi biti prijatelj, možda je psihopat

Sljedeći put kad svog bivšeg pitate možete li ostati prijatelji, razmislite. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Oakland u Michiganu je pokazalo da osobe koje imaju neke mračne karakterne crte, poput narcizma i psihopatije, često nastoje zadržati bivše u svojoj blizini iz nekih proračunatih samo njima jasnih razloga. Otkriveno je da su, naročito kod muškaraca, ključni razlozi da zadrže kontakt s bivšima financijska pomoć, potreba da se još uvijek zadrži djelomična kontrola nad njima ili želja za nastavljanjem seksualne aktivnosti s tim osobama.


3. Muški gay parovi ostaju duže u vezama nego heteroseksualni parovi

Istraživanje provedeno 2018. na Sveučilištu UCLA analiziralo je podatke o homoseksualnim i heteroseksualnim parovima tijekom 12 godina. Otkriveno je da su se gej parovi rjeđe rastavljali nego heteroseksualni parovi, dok su se lezbijski parovi najčešće rastavljali.


4. Usred smo milenijske 'seksualne recesije'

Istraživanje koje je proveo psiholog Jean M. Twenge pokazalo je da današnji mladi imaju sve manje seksualnih partnera nego prethodne dvije generacije. Više nego dvostruko je veća vjerojatnost da će današnje osobe u dvadesetim godinama apstinirati od seksa nego prijašnje generacije kad su bile u toj dobi. Osim toga, utvrđeno je da je u periodu između '90-ih i 2014. broj spolnih odnosa godišnje među odraslim osobama pao sa 62 na 54.


5. Veća je vjerojatnost da će muškarci koji varaju partnerice slomiti penis

Muškarci bi trebali biti naročito oprezni s onim vezama koje se događaju između pet i sedam sati poslijepodne jer takva usputna avantura može završiti sa slomljenim penisom. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Sexual Medicine pokazalo je da su muškarci koji varaju partnerice izloženiji frakturama penisa. Autori su analizirajući podatke muškaraca s tom dijagnozom ustvrdili da ih je polovica u trenutku 'pucanja' penisa bila zauzeta u krevetu s ljubavnicama. Vjerojatno rizik povećava neobično mjesto na kojem se seks odvija, žurba ili nervoza.


6. Ako želite brak, uđite u njega između 25. i 30. godine

Želite da vaš brak što duže potraje? Ne ulazite u njega premladi, ali niti ne čekajte predugo. Istraživanja su pokazala da je broj razvoda znatno veći ako su supružnici ušli u brak u periodu između tinejdžerske dobi i kasnih dvadesetih. Naglo opada kod parova koji su u brak ušli u tridesetim godinama i onda opet raste kod parova koji su u brak ušli nakon 32. I jedna dobra vijest: stopa razvoda je, ako se gleda općenito, ipak u padu.


7. Razvod je potencijalno smrtonosan za muškarce

Znanstvenici sa Sveučilišta Nebraska su otkrili da muškarci koji su razvedeni, kao i oni koji nisu niti bili u braku imaju veću stopu smrtnosti te da su skloniji zlouporabi alkohola i opojnih droga, kao i depresiji nego što su to oženjeni muškarci. Razvedeni muškarci čak 10 puta češće odlaze na psihoterapije nego muškarci u braku.


8. Sjaj na licu nakon seksa traje 48 sati

Zahvaljujući većem lučenju endorfina i drugih hormona dobrog raspoloženja nakon seksa obično blistamo i osjećamo radost. Istraživanje provedeno na Florida State Universityju je pokazalo da taj divan učinak može trajati čak 48 sati. Za to možda postoji evolucijsko objašnjenje: toliko je potrebno da spermatozoidi postignu maksimalnu pokretljivost u ženskom reproduktivnom traktu i da eventualno dođe do začeća.


9. Bliskost s partnerovim roditeljima može promijeniti izglede da se vi i partner razvedete

Longitudinalna studija provedena na Sveučilištu u Michiganu pokazala je da je, kad je suprug blizak s roditeljima supruge, rizik para da se rastane manji za čak 20 posto. U obrnutom slučaju, kad je supruga bliska sa suprugovim roditeljima rizik za razvod je 20 posto veći. Zašto? Autor studije smatra da žene bilo kakvo miješanje suprugovih roditelja u njihov život doživljavaju kao uvredu, dok supruzi u obratnoj situaciji to ne doživljavaju tako osobno.

10. Partneri koji dijele kućanske poslove imaju bolji seksualni život

Možda vam ne zvuči jako seksi da zajedno s partnerom čistite stan, ali istraživanje provedeno na Sveučilištu Alberta je pokazalo da partneri koji dijele kućanske poslove više uživaju u vezi i češće vode ljubav.

Linker
13. travanj 2024 17:51