SHUTTERSTOCK
Odnosi

Može li veza potpuno različitih osobnosti uspjeti? Donosimo savjete stručnjaka

Dok se introverti često pune energijom provodeći vrijeme sami, ekstroverti dobivaju energiju iz društvenih interakcija i obično uživaju biti aktivni i u društvu ljudi

Priznajmo, biti u vezi je predivno, no daleko od romantičnih komedija, biti s nekim u kvalitetnom odnosu ne znači vožnju po instagramovskim mjestima, ispijanje kave u podne bez ikakvog opterećenja. Biti u odnosu znači kvalitetno orati i kopati. S obje strane, čak i onda kad vi i vaš partner imate slične potrebe.

Prijelaz iz jednog stanja u kojem se morate brinuti samo o vlastitim željama i potrebama u partnersko stanje u kojem su potrebe vas i partnera podjednako važne, veliki je preokret u životu svake osobe. Što se onda događa kada se nađete u vezi s nekim s kim imate temeljne razlike?

Odnos introvert - ekstrovert

Čest kamen spoticanja za parove je tip osobnosti – introvert i ekstrovert. Mogu li se introvert i ekstrovert ikada istinski složiti i je li moguće da se potrebe obiju strana unutar odnosa zadovolje? Ian Jackson, savjetnik za mentalno zdravlje odgovorio je da je moguće imati dobar odnos između ovih dviju osobnosti te predložio nekoliko korisnih savjeta koji će doprinijeti kvalitetnom odnosu:

Edukacija

Ako žele osigurati uspjeh veze, introvert i ekstrovert će se morati pobrinuti razumjeti koncept svojih i partnerovih osobnosti. Možda će biti nemoguće da se oba partnera prilagode međusobnim razlikama sve dok ne saznaju koje su te razlike. Jasno razumijevanje introvertiranosti i ekstrovertnosti prvi je važan korak uspješne veze. Dok se introverti često pune energijom provodeći vrijeme sami, mogu se osjećati iscrpljeno zbog previše društvenih interakcija. S druge strane, ekstroverti dobivaju energiju iz društvenih interakcija i obično uživaju biti aktivni i u društvu ljudi. Razumijevanje ovih razlika može pomoći u rješavanju situacija u kojima vi i vaš partner imate različite trenutne potrebe.

Primjerice, kada znate da je vaš partner introvert, manja je vjerojatnost da ćete se uvrijediti onda kada partner odluči ostati kod kuće umjesto da vam se pridruži na društvenom događaju.

Komunikacija

Jednom kada shvatite razlike između vaših odnosno partnerovih ekstrovertiranih i introvertiranih potreba, važno je nastaviti često komunicirati o tim potrebama. Oba partnera trebaju jasno izraziti svoje potrebe i slušati jedno drugo s empatijom. Budući da postoji mogućnost da ćete u nekim situacijama reagirati prema svojim prirodnim sklonostima, podsjetnici o osobnostima s obje strane bit će izrazito korisni. Pritom budite nježni i pokušajte dati partneru prednost kad god je to moguće. Ako je vaš partner introvert, važno je razumjeti da potreba za vremenom nasamo ili ako je ekstrovert, traženje društvene interakcije nije uvreda prema vama već je to jednostavno način na koji se pune životne baterije.

Međusobna potpora

Postoji razlika između razumijevanja načina na koji se potrebe vašeg partnera razlikuju od vaših i prakse, odnosno stvarnog poduzimanja radnji. Ekstrovertirani partneri mogu podržati svoje introvertirane partnere tako da će razumjeti njihovu potrebu za samoćom i neće ih tjerati na stalne društvene aktivnosti. Kako biste podržali svog introvertnog partnera umjesto odlaska na društvene događaje možete se primjerice odlučiti na zajedničko gledanje filma ili čitanje knjiga. Introvertirani bi partneri trebali podržati svoju ekstrovertiranu drugu polovicu razumijevanjem njihove potrebe za društvenom interakcijom. Zato bi se povremeno, pojaviše zbog svog partnera, mogli pridružiti na nekom društvenom događanju. Stoga, kada pristupite izradi planova za vikend ili za godišnji odmor, ne zaboravite razmotriti načine na koje možete podržati potrebe svog partnera.

Zdrava ravnoteža

Nakon što postanete svjesni međusobnih potreba i naučite kako ih zadovoljiti, važno je nastaviti održavati ravnotežu u vezi. Ako potrebe jednog partnera stalno pobjeđuju nad potrebama drugog, s vremenom se može povećati ogorčenost ili pak, ako se ni na jednoj strani ne rade kompromisi, vjerojatnost je da će veza postati iznimno toksična i neodrživa.

Upravljanje konfliktima

Sukob može nastati onda kada postoji nesporazum ili nedostatak prihvaćanja međusobnih različitih potreba. Kada se takve situacije dogode, ključno je pristupiti im s empatijom i spremnošću na kompromis. Učenje o tome kako najbolje podržati potrebe partnera i jasno komuniciranje vlastitih potreba može značajno pomoći u smanjenju sukoba. Ipak, bilo bi suludo pomisliti da sukoba nikada neće biti. Oni su nam potrebni, u zdravoj mjeri, za daljnje produbljivanje naših odnosa.

Linker
25. travanj 2024 16:11