FOTOGRAFIJE: OBRADOVIC GETTY IMAGES
Da, to je to

Možda još niste sigurni, ali... Osam znakova koji potvrđuju da ste konačno u zdravoj vezi

Niste samo ljubavni par, nego i tim. Svjesni ste da ste u ovoj priči zajedno i da ne možete uspjeti ako se oboje svojski ne potrudite

Možda sumnjate u smisao svoje veze, jer zbunjuju vas njeni usponi i padovi, povremen osjećaj da ste se udaljili jedno od drugog, jenjavanje strasti, svađe oko nečega oko čega se ne biste trebali svađati... Možda vam je partner počeo ići na živce, a čini vam se da idete i vi njemu, više nije brižan kao prije, kao da vas ne razumije, ne čuje, ne podupire. Sve je to normalno, posebno u duljim vezama. Zato je važno znati prepoznati ključne znakove koji nepobitno pokazuju da je vaša veza kvalitetna, bez obzira na to kroz što trenutno prolazite. Sljedećih osam karakteristika znak je da ste s partnerom u zdravoj vezi, i u dobru i u zlu.


1. Posvećeni ste partneru i vezi

Ako ste spremni prihvatiti stopostotnu odgovornost za svoju polovicu veze i ako ste voljni poštovati bračne zavjete koje ste dali, tada ćete sigurno pomoći vezi da traje. Oboje ste posvećeni razvoju i evoluciji, bez obzira na prilike koje vas snađu? To znači da ste spremni zajedno se prilagođavati promjenama situacije.


2. Zaista vas zanima što vaš partner radi i voli

Zainteresirani ste, znatiželjni i postavljate pitanja partneru o tome što voli, pitate ga kako je proveo dan i stvarno slušate što odgovara. Pitate ga i kako doživljava vašu vezu. Odlično! Potaknite partnera da pita slična pitanja vas, ako ih već sam ne postavlja.


3. Dobro međusobno komunicirate

Prečesto ljudi ne pronalaze vrijeme za razgovor. Vi niste takvi, uspijevate osloboditi vrijeme i razgovarati s partnerom otvoreno, iskreno i direktno. Slušate pozorno što partner govori i ne prekidate se međusobno. Održavate kontakt očima. Izbjegavate optuživanja, prihvaćate sugestije i konstruktivnu kritiku.


4. Surađujete jedno s drugim

Niste samo ljubavni par, nego i tim. Svjesni ste da ste u ovoj priči zajedno i da ne možete pobijediti ako se oboje svojski ne potrudite. Pomažete jedno drugom i zajednički ulažete napore kako biste stvorili život kakav želite kao pojedinci i kao par.


5. Suosjećate s partnerom

Nekada si idemo međusobno na živce, to nije tajna, kao što nije tajna ni da u vezi mogu nastati i nezdrave navike i stremljenja. I kada prolazite kroz takvu fazu znate koliko je važno pokazati empatiju, brigu, nježnost i toleranciju i prema partneru i prema sebi.

image
FOTOGRAFIJE: OBRADOVIC GETTY IMAGES


6. Spremni ste na kompromise

Ima slučajeva u kojima na neki problem gledate drugačije od svog partnera i područja na kojima se ne slažete, pa zbog toga može doći do sukoba i svađa. Kako biste to izbjegli, znate da je važno saslušati partnerove brige, želje i potrebe, isto tako izreći svoje i onda se pokušati pronaći na sredini. U takvoj ste situaciji i jedno i drugo spremni na ustupke kako bi veza mogla dalje napredovati.


7. Zajedno rješavate izazove

Možda ste već podijelili kućanske poslove ili budžet, a sada stvarate viziju svog budućeg života. Naiđu li teškoće za nekoga od vas dvoje ili za vas oboje kao par, radite zajednički kako biste našli rješenje.


8. Otkrivate i istražujete zajedničke interese

Stalno nastavljate otkrivati što vam je zajedničko i uživate u paru se baviti tim aktivnostima. Jasno vam je i da postoje interesi koji vam nisu zajednički te da se na nekim poljima razlikujete u potrebama i željama. Svatko od vas ima prostor za takve interese.

I kada su okolnosti najbolje, veza može biti izazovna i ponekad zbunjujuća. Ako ste prepoznali navedene znakove u vašoj vezi, veća je vjerojatnost da s partnerom imati odnos pun brige, razumijevanja i strasti te da će vas partner čuti i podupirati, kao i vi njega.

Linker
25. travanj 2024 16:25