Seksualna rutina i dosada također može dovesti do problema s erekcijom.
 Getty Images/iStockphoto
nije uvijek bezazleno

'MLOHAVA ĆUNA' Devet stvari koje najčešće dovode do problema s erekcijom

Povremeni problemi s erekcijom uglavnom nisu razlog za zabrinutost, a uzroci su najčešće preveliki unos alkohola, stres, umor ili pak svađa s partnericom.

Možda na to niste ni pomislili, ali blago povišeni krvni tlak ili lijekovi mogu prouzročiti nevolje 'tamo dolje. Erektilna disfunkcija je stanje u kojem muškarac ne može postići ili ne može održati erekciju do kraja seksualne aktivnosti, odnosno erekcija se u nekom trenutku tijekom seksa izgubi ili se tvrdoća erekcije smanji u tolikoj mjeri da je nemoguća daljnja penetracija i da je nemoguće nastaviti sa seksualnom aktivnošću.

Prema Američkoj urološkoj udruzi, 1 od 10 muškaraca će imati ovaj problem u nekom periodu svog života, a vjerojatnost se, naravno, povećava s godinama.

Povremeni problemi s erekcijom uglavnom nisu razlog za zabrinutost, a uzroci su najčešće preveliki unos alkohola, stres, umor ili pak svađa s partnericom. Ali ako se problemi javljaju sve češće, onda je ipak riječ o psihološkim ili fizičkim problemima na koje treba obratiti pažnju.

Ovo su neki od uzroka erektilne disfunkcije.


1. Alkohol

Iako alkohol i ostale rekreativne droge mogu potaknuti seksualnu želju, mogu donijeti i negativne efekte, odnosno probleme s erekcijom. Ovo se može dogoditi i mladim muškarcima. Ako problem nestane s mamurlukom, nema razloga za zabrinutost.


2. Tjeskoba

Strah da ćete izgubiti erekciju može dovesti upravo do toga. Bilo koji tip anksioznost potiče izlučivanje adrenalina koji onda ne usmjerava krv prema penisu.

Tjeskoba koja se događa može biti i zbog straha od prerane ejakulacije, seksa s novom osobom i slično. Što go da je u pitanju, probajte se opustiti, a najbolje je da razgovarate s partnericom.


3. Problemi u vezi

Emocionalna nepovezanost nerijetko može dovesti i do nemogućnosti fizičkog povezivanja. Kad jednostavna i iskrena komunikacija partnere ne uspije zbližiti, možda je vrijeme za posjet stručnjaku.

Seksualna rutina i dosada također može dovesti do problema s erekcijom. Zapamtite da je najvažniji seksualni organ (kod oba spola) mozak. Eksperimentirajte, budite malo kreativni i zabavljajte se. Evo nekih ideja: Začinite seksualni život u 13 koraka


4. Stres i umor

Kroničan stres može dovesti do većeg lučenja adrenalina, dok manjak sna smanjuje razine testosterona. Prema jednom istraživanju, gotovo 70 posto muškaraca s apnejom u snu imaju erektilnu disfunkciju.


5. Lijekovi

Drugi uzrok erektilne disfunkcije koji muškarci često previde su lijekovi.

Neki od njih koji se izdaju bez recepta, mogu uzrokovati probleme s erekcijom. To mogu biti diuretici, lijekovi za snižavanje visokog krvnog tlaka, antihistaminici, antidepresivi…

Najbolje je da porazgovarate sa svojim liječnikom.


6. Depresija

Apatija, frustracija, niska razina samopoštovanja - sve to može dovesti do problema 'tamo dolje'. Ne oklijevajte i potražite pomoć stručnjaka.


7. Vaskularna bolest

Budući da erekcija ovisi o protoku krvi, svako pogoršanje vašeg cirkulacijskog sustava imat će negativan utjecaj. Problemi mogu biti uzrokovani visokim krvnim tlakom i povišenim kolesterolom. Pojedini stručnjaci ističu da su slabije erekcije često prvi znak bolesti srca i uvijek ih treba prijaviti liječniku. I općenito, ono što je dobro za srce dobro je za erekciju - zdrava prehrana, održavanje niske razine kolesterola, nepušenje, redovito vježbanje i kontrola težine.


8. Dijabetes tipa 2

Erektilna disfunkcija je jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa kod muškaraca. Stručnjaci ističu da je među osobama starijim od 50 godina rizik gotovo udvostručen. Tijekom vremena, dijabetes oštećuje živce i krvne žile koje djeluju na erekciju.


9. Pretilost

Prekomjerna tjelesna težina sada se smatra neovisnim čimbenikom rizika za ED. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, BMI od 25 ili više može narušiti mušku hormonsku ravnotežu, funkciju stanica i otpornost na inzulin.

Linker
13. travanj 2024 09:27