Stvar je u umoru, kažu znanstvenici.
 Foto: iStock
Utječe na oba roditelja

Majčinski stres dovodi do lošijeg seksualnog života

Nakon rođenja prvog djeteta, roditelji su rijetko zadovoljni svojim daljnjim seksualnim životom.

U provedenom istraživanju pratio se život oba roditelja i njihovo zadovoljstvo seksualnim životom nakon rođenja bebe. U konačnici se došlo do zaključka da je jedan od glavnih čimbenika za smanjenje seksualnog zadovoljstva roditeljski stres kojem su izložene mlade majke. Voditelj istraživanja Chelom E. Leavitt zajedno sa svojim kolegama analizirao je podatke 169 heteroseksualnih parova.

Parove su intervjuirali u dva navrata. Šest mjestci nakon poroda su ih ispitivali o razini roditeljskog stresa kojeg osjećaju, a nakon dvanaest mjeseci parovi su se trebali izjasniti o njihovom sveukupnom seksualnom zadovoljstvu. Ispalo je da stres kojeg osjećaju muškarci u ulozi roditelja nije imao nikakav utjecaj na zadovoljstvo seksualnim životom ni kod njih ni kod njihovih žena, dok je suprotno tome utjecaj stresa kojeg su osjećale žene, odnosmo majke, imao utjecaj na njihovo seksualno zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo njihovih partnera.

Mlade žene koje su netom rodile često se zbog društvenog pritiska žele iskazati kao "savršene majke".

Veća odgovornost

Leavitt objašnjava da žene uglavnom imaju veću odgovornost u brizi za novu bebu te da društveni pritisak ženama može izazvati dodatni stres u situacijama kada se žele iskazati kao "savršene majke". Budući da je razina umora kojeg pri tome osjećaju velika, nije neočekivano da osjećaju i smanjenu želju za seksualnim odnosima. Seksualni terapeuti i stručnjaci koji se bave međuljudskim odnosima navode kako bi se nove roditelje itekako trebalo upozoravati na bitnost seksualnih odnosa te zajedništva i općeg zadovoljstva nove obitelji.

Linker
25. travanj 2024 08:35