Vjerojatno nam svima negdje u pozadini uvijek ostaje pitanje uklapa li se naš seks u prosjek...
 Foto: Istock
Izvadite štopericu

Koliko bi dobar seks zapravo trebao trajati?

Možemo čuti svakakve priče o tome koliko zaista traje prosječno vođenje ljubavi, od toga da je sve bilo gotovo u manje od minute do priča o višesatnim seansama.

Na nedoumicu o trajanju dobrog seksa odgovor je dao psiholog dr. Brendan Zietsch sa Sveučilišta u Queenslandu, koji je velik dio karijere posvetio istraživanju trajanja penetracijskog dijela seksa kod heteroseksualnih parova, odnosno dio od penetracije do ejakulacije.

Za potrebe njegova istraživanja 500 parova s raznih strana svijeta postavilo je štopericu u svoju spavaću sobu četiri tjedna kako bi točno izmjerili koliko traju njihove epizode seksa.

Kvaliteta je bitnija

Rezultati su bili vrlo raznoliki, u rasponu od samo 33 sekunde do 44 minute, s tim da je prosječno trajanje bilo 5,4 minute, što je vjerojatno kraće nego što ste mislili.

Na trajanje nije utjecalo to odakle su ispitanici, ali jest dob, jer je, očekivano, kod mlađih parova seks češće trajao dulje.

U svakom slučaju, vrijeme je da se prestanete brinuti o tome koliko traje vaš seks i je li to normalno, jer seks nije ni sprint ni maraton i trajanje ne mora biti povezano s kvalitetom.

Odgađanje orgazma

Želite li ipak produljiti svoju ljubavnu seansu, poradite na razrađivanju 'nepenetracijskih' metoda, odnosno predigre koja uključuje nježnosti, maženje i ručnu stimulaciju.

Možete poraditi i na tome da češće mijenjate položaj i ritam vođenja ljubavi te da naizmjence ubrzavate i usporavate kad osjetite da ste blizu vrhunca kako biste odgodili orgazam.

Linker
25. travanj 2024 15:06