FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
istraživanje

Koje su najčešće seksualne fantazije Hrvatica - vrijeme je da to konačno otkrijemo

Kako bi razbila predrasude vezane uz užitak i zadovoljstvo, psihologinja i terapeutkinja Tanja Jurin sa svojim kolegom Aleksandrom Štulhoferom odabrala je Gloriju i njezine čitateljice da sudjeluju u velikom istraživanju o ženskim seksualnim fantazijama


Žene nemaju seksualne fantazije, točka. Muškarci ih imaju. Ta prilično smiješna tvrdnja objavljena je 1973. u ženskom mjesečniku Cosmopolitan, jer se u to vrijeme mislilo da žene nisu ljudska, a ni seksualna bića. Te iste godine spisateljica Nancy Friday objavila je knjigu "My secret garden", zbirku stvarnih ženskih priča o njihovim seksualnim fantazijama i napokon je otkriveno da žene o seksu maštaju baš kao i muškarci. Seksualne fantazije su, bez obzira na to ostaju li samo na razini mašte ili ne, posve prirodne i zdrave. Seks je važan dio čovjekovog života, ne služi samo prokreaciji, već je njegova najvažnija uloga pružanje užitka. Pridodajmo mu još i seksualne fantazije, kojih prosječna osoba u svom životu ima oko četrdeset, i zadovoljstvo je odmah veće.

Iako smo kao društvo napredovali, seks je i dalje svojevrsni tabu, pa mnogi i danas prilikom maštanja i masturbacije osjećaju krivnju i sram. Kako bi razbila predrasudu o seksu i promovirala važnost seksualnog zdravlja, docentica dr. sc. Tanja Jurin (41), psihologinja i seksualna terapeutkinja, koja predaje na Odsjeku za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, odlučila je zajedno sa svojim kolegom prof. dr. sc. Aleksandrom Štulhoferom i Glorijom provesti istraživanje o seksualnim fantazijama Hrvatica.

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE NA PORTALU GLORIA.HR



SUDJELUJTE U ISTRAŽIVANJU

Cijenjene čitateljice,

pozivamo vas da sudjelujete u istraživanju ženskih seksualnih fantazija koje u suradnji s Glorijom provode doc. dr. sc. Tanja Jurin i prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer. Seksualne fantazije su bilo koje misli i/ili predodžbe koje su za osobu seksualno uzbuđujuće. Istraživanjem želimo objediniti velik broj seksualnih fantazija žena u Hrvatskoj i dobiti uvid u taj nedovoljno istražen aspekt ženske seksualnosti te ispitati moguće generacijske razlike u njima. Istraživanje je namijenjeno svim ženama starijim od 18 godina. Stoga bismo vas htjeli zamoliti da što detaljnije napišete jednu svoju najčešću i/ili omiljenu seksualnu fantaziju i podijelite je s nama. Prikupljanje fantazija je potpuno anonimno. Osim opisa seksualne fantazije, željeli bismo da nam napišete još tri podatka o sebi:

1. Koliko imate godina

2. Koje ste stručne spreme (NSS, SSS ili VSS)

3. Jeste li trenutačno u vezi ili braku



*Rezultate istraživanja moći ćete pročitati u Gloriji

Linker
14. travanj 2024 12:31