Svi mi imamo neku 'prtljagu'...
 unsplash
duboko su u nama

Ključne emocionalne rane iz djetinjstva koje itekako mogu utjecati na naše veze

Nedostatak ljubavi i pažnje u djetinjstvu stvara emocionalne rane u psihi pojedinca koje utječu na odnose u koje ulaze kao odrasli.

Pretpostavlja se da je svaki roditelj zrela, odgovorna odrasla osoba, bez ikakvih emocionalnih problema koji bi mogli utjecati na roditeljstvo.

Nažalost, ovo nije uvijek baš tako. Roditelji su ljudi i oni čine greške. Imaju svoje poglede na svijet i na to kako bi roditeljstvo trebalo izgledati. I oni imaju slabosti i nerazriješene probleme, a neki se možda bore s mentalnim problemima, ovisnošću, emocionalnim ranama i slično. I sve to utječe na njihovu djecu u budućnosti.

Nedostatak ljubavi i pažnje u djetinjstvu također stvara emocionalne rane u psihi pojedinca koje utječu na odnose u koje ulaze kao odrasli.

Stručnjaci otkrivaju četiri emocionalne rane iz djetinjstva koje se donose u veze ako osoba ljubav nije doživjela kao dijete.


Strah od bliskosti i vezivanja

Dijete odgajano u obitelji u kojoj se naklonost nije pokazivala ili je ona nedosljedna, uči da se 'ljudima ne može vjerovati'. Uči da veze nisu sigurne ili konzistentne; mogu se vrlo brzo promijeniti. Kao odrasle osobe neprestano traže emocionalnu stabilnost, a druge strane, kad do toga dođe, vezu odbacuju jer ih čine nemirnim i nesigurnim. I uvjereni su da je bolje da oni to prekinu, nego da 'opet' budu odbačeni.


Problemi s povjerenjem

Dijete koje je odrastalo u obitelji koja mu je pomagala da razumije i riješi čak i jednostavne probleme, kao odrasla osoba vjeruje da se međusobno moramo podržavati.

Odbačeno dijete, bez podrške roditelja, mora se naučiti samo nositi sa svim problemima. Kao odrasla osoba, smatra kako je nitko neće zaštititi ili pomoći, a u stabilne i duge veze ne vjeruje.


Strah od neuspjeha

Roditelji bi trebali naučiti svoje dijete da je neuspjeh normalna stvar u životu. No, ima i onih koji stalno kažnjavaju dijete ako ono ne ispuni njegova očekivanja. Postoje i situacije u kojima roditelji uopće ne obraćaju pažnju na dijete i ne pohvali ga, osim ako stvari nisu napravljene prema njihovim očekivanjima. To ostavlja djetetu osjećaj da ako se ne ponaša 'savršeno', ne zaslužuje ljubav ili odobravanje.


Nedostatak samopoštovanja

Roditelj bi trebalo dosljedno pokazivati odobravanje i pažnju i pokazati djeci da su voljena. Toksičan i previše kritičan roditelj koji nikad ne daje komplimente i ne pokazuje osjećaje dovodi do toga dijete počinje sumnjati da je vrijedno ljubavi i pažnje. U odrasloj dobi trči za ljubavlju i nerijetko se upliće u toksične veze koje ne vode nikamo.

Emocionalne rane mogu dovesti i do:

  • depresije
  • poremećaja u prehrani
  • ranog stupanja u seksualne odnose
  • ovisnosti
Linker
06. ožujak 2024 15:58