Kada ste uhvaćeni u prevari, teret krivnje, grižnje savjesti, zbunjenosti i usamljenosti može biti jednak boli koju osjeća prevareni partner. No za to nećete dobiti njegove simpatije niti podršku.
 Unsplash
kolo sreće se okreće

Kako spasiti vezu (ali i sebe) nakon što ste prevarili osobu koju volite

Varanje se događa i mnoštvo je savjeta kako prijeći preko toga kad vas partner izda. No što onda ako ste vi taj ili ta koja je prevarila?

Prevara ne znači odmah da je veza gotova. Varanje se događa i mnoštvo je savjeta kako prijeći preko toga kad vas partner izda. No što onda ako ste vi taj ili ta koja je prevarila?

Kada ste uhvaćeni u prevari, teret krivnje, grižnje savjesti, zbunjenosti i usamljenosti može biti jednak boli koju osjeća prevareni partner. No za to nećete dobiti njegove simpatije niti podršku.

Za početak počnite iscjeljivati svoje srce i samopoštovanje. Tako ćete moći pružiti više i pomoći partneru da iscijeli i svoje poniženje. Voljeti sebe možda zvuči kao oksimoron nakon što ste “zgriješili”, ali niti jedna veza neće preživjeti ako ste puni prijezira prema sebi. Nakon što iscijelite sebe, moći ćete dati svoj doprinos u iscjeljenju svoje veze. Američka spisateljica i terapeutkinja dr. Karen Finn savjetuje kako početi voljeti sebe nakon prevare.


Prekrižite varanje zauvijek

Varanje mora prestati. Ako ste odlučili spasiti vezu, ona druga mora završiti. To podrazumijeva potpuni prekid svih kontakata s osobom s kojom ste varali. Sada vam treba vremena za dizanje braka iz pepela i ponovnu uspostavu međusobnog povjerenja.


Budite potpuno iskreni

Nema više laganja, izgovora i opravdavanja za prevaru. Morat ćete iznova i iznova odgovarati na brojna pitanja i to neće završiti tako brzo. Oporavak veze nakon prevare nije lagan proces, ako ne možete sami, potražite pomoć terapeuta koji će vas mudro i sigurno voditi kroz opravak veze. To može pomoći da vaš partner dobije odgovore na pitanja koja ga muče bez potencijalno traumatičnih detalja.


Oprostite si

Oprostiti sebi znači da se možete dići nakon poraza i učiti iz svojih padova. To znači i to da možete krenuti dalje zahvalni za milost i mogućnost osobnog razvoja i rasta. Zahvalite na tim darovima.


Naučite prihvatiti

U životu ćete se “spotaknuti” u odluke koje ste donijeli i koje su možda prouzročile patnju. Prihvatiti znači shvatiti da se nešto dogodilo i ostati realan bez da za to krivite nekog drugog. Bit će još mnogo nedostataka u vezi ili braku, ali preuzeti odgovornost za to što ste varali isključivo je na vama. Prihvaćanje te činjenice prizemljit će vas i omogućiti odgovarajuće djelovanje.


Preuzmite odgovornost

Ako ste odlučili spasiti vezu, onda morate biti spremni i na ovaj korak. Preuzimanje odgovornosti znači da ne krivite svoj brak ili partnera za vaš izbor da prevarite, bez obzira na to koliko bilo nedostataka i krivih poteza u vezi.


Sve se događa s razlogom

Ne morate biti religiozna osoba da spoznate da postoji “viša sila”, “neki plan koji vam je život namijenio”. Uronite u to vjerovanje i uvidjet ćete da se otvarate čudesnoj snazi koja vas motivira. Kada varate možda zapravo ne znate što trebate u postojećoj vezi, no nakon što odlučite da ćete je sačuvati nakon prevare to može biti vrijeme da postavite temelje vaše veze i nanovo je reprogramirate. To uključuje i vaš osobni proces iscjeljenja.


Prigrlite ravnotežu

Sjetite se zakona polarnosti u svemiru. Sve ima dvije strane. I dok ste prouzročili mnogo patnje, ima i mnogo dobrog koje je vaša zasluga. Vjerujte da viša sila radi na tome da te dvije stvari pomiri i dovede u ravnotežu i sve će biti dobro.


Učite, učite i krenite naprijed

Kad ste odlučili prijeći preko nevjere nije nevažno što ste naučili iz tog iskustva. To bolno poglavlje u vezi ili braku možete pretvoriti novi početak u kojem ćete se povezati više s partnerom, naučiti prepoznavati međusobne potrebe i pružiti ono što partneru treba i tražiti ono što treba vama


Suosjećanje, ljubav i strpljenje

Vaš partner možda neće biti isti kao kada ste započinjali vezu ili brak, ili neće osjećati ljubav još neko vrijeme, kako i bi? Povratak povjerenja je dugačak proces koji ide korak po korak. To će možda zahtijevati mnogo više suosjećanja i nesebičnosti neko ikada prije u vašoj vezi. Vaš je partner čekao vas, a sada vi trebate čekati nju ili njega. I kada vam se učini da gubite strpljenje, sjetite se da je osoba koju ste prevarili odlučila ostati i dati šansu vezi.


A što ako ste vezi rekli zbogom

Ako ste nakon prevare odlučili okončati vezu ili brak i to je u redu. Razvod je kraj braka, a ne kraj svijeta, kaže dr. Finn. Važno je da ne zapnete u odnosu koji zapravo to više nije. Niti vi niste iste osobe niti je to više isti brak. Snaga izbora je i u tome da budete otvoreni prema nekoj novoj vezi.


Linker
05. ožujak 2024 20:36