Kad je riječ o intimnoj vezi, ako je vaš partner depresivan, vjerojatno je jedan od glavnih simptoma udaljavanje od vas
 FOTOGRAFIJE: GORAN13 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
reagirajte na vrijeme

Kako prepoznati simptome i pomoći partneru koji je depresivan

Primijetili ste da je vaš partner u depresiji i željeli biste mu pomoći? Evo nekoliko savjeta kako to možete učiniti

Depresija je jedan od najvećih problema današnjeg društva: apatija i tuga koji su karakteristični za to duševno stanje mogu dovesti do gubitka interesa za bilo što i bilo koga. Evo koji su najčešći simptomi depresije i kako možete pomoći partneru ako ste kod njega uočili neke od tih simptoma


Simptomi depresije

Depresija se može manifestirati na razne načine: u nekim slučajevima može se raditi o privremenom stanju, no u mnogim slučajevima može postati kroničan problem i prijeći u neki od najtežih i najopasnijih oblika. Među najučestalijim simptomima su osjećaj tuge i unutrašnje praznine, stalna potrebe za plakanjem, tjeskoba i nemir, gubitak interesa za sve, razdražljivost, manjak energije, gubitak teka ili, pak, izražena pohlepa ili potreba za prejedanjem. U najtežim oblicima ove bolesti depresivna osoba može čak razmišljati (i govoriti) o samoubojstvu.


Udaljavanje od partnera

Kad je riječ o intimnoj vezi, ako je vaš partner depresivan, vjerojatno je jedan od glavnih simptoma udaljavanje od vas. Ono što sasvim sigurno ne smijete napraviti jest da prema njemu pokažete ljutnju zbog toga što se od vas udaljuje. Naime, osjećaj apatije koji obuzima depresivnu osobu onemogućava je da bude svjesna načina na koji se ponaša prema drugima. Najbolje je u takvoj situaciji potražiti savjet stručnjaka koji će vam pomoći da pronađete najbolji način da se približite partneru i da mu pomognete.


Kako razgovarati s depresivnim partnerom

Ako je vaš partner depresivan, morate jako paziti na izbor riječi u razgovoru s njim. Ni u kom slučaju ne biste trebali koristiti izraze kojima želite potaknuti partnera da se pokrene i izađe iz te letargije u koju je upao, poput „Trgni se”, „Nije kraj svijeta, dođi k sebi, dosta je bilo toga” i slično. Možda je vama već na vrh glave takvog njegovog stanja, ali takvim pristupom ćete samo pogoršati situaciju i gurnuti ga još dalje od sebe i dublje u depresiju. Naprotiv, trebali biste koristiti izraze poput „Nisi ti kriv za to što ti se događa”, „Znaš da sam tu uz tebe, nisi sam, to će proći, tu sam za tebe ako poželiš razgovarati” i slično. Drugim riječima trebate nastojati ne nametati mu osjećaj krivnje i ne optuživati ga zbog stanja u kojem se nalazi.

Pokušajte biti što strpljiviji s njim i nemojte ga prisiljavati da čini nešto protiv svoje volje. Istodobno, nastojte ga, ali s mnogo takta, uvjeriti da potraži stručnu pomoć. Pokušajte mu objasniti da ponekad osobe koje uopće ne poznajemo mogu iz nas izvući da priznamo i izrazimo svoje najdublje osjećaje i strahove, što često ne uspijevamo u razgovoru s bliskim osobama.

Linker
16. travanj 2024 12:04