Ako imate jedan tjedan ili jedan mjesec niži libido, to se ne kvalificira kao poremećaj

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
pogađa mnoge

Kako prepoznati hipoaktivni poremećaj seksualne želje kod žena

20. siječanj 2022.
Iako mnoge žene nikad ne dobiju dijagnozu, nedostatak libida može biti poremećaj


Libido ovisi o brojnim faktorima kao što su dob, status veze, prehrana, stres te s vremena na vrijeme može i opasti. Međutim, kad nizak libido postaje poremećaj?

Najvažnije pitanje je "Stvara li vam nizak libido probleme?". Nekim ljudima ne smeta nizak libido, rekla je dr. med. Lauren Streicher, klinička profesorica opstetricije i ginekologije na The Feinberg School of Medicine.

- Element koji čini nizak libido poremećajem jest da vas to osobno uznemiruje - rekla je dr. Streicher.

Tada govorimo o hipoaktivnom poremećaju seksualne želje.


Što uzrokuje hipoaktivni poremećaj seksualne želje?

Ovo je najčešći spolni poremećaj u žena svih dobi, ali i jedan od najtežih za raspoznavanje. Istraživanje PRESIDE (Prevalence of Female Sexual Problems Associated with Distress and Determinants of Treatment Seeking) izvještava da od ovog poremećaja boluje 8.9% žena dobi 18-44 godine, 12.3% u dobi 45-61 godine i 7.4% u dobi 65 i više godina.

- Znamo da dosta žena ne govori o tome svome ginekologu jer nisu svjesne da postoji rješenje - kaže dr. Streicher.

Dodaje i da mnogi liječnici to ne pitaju. Obično se pitanja o seksualnom životu svode na to "Jeste li seksualno aktivni?" i "Koju vrstu kontracepcije koristite?", bez priče o libidu, navodi dr. Streicher.

- Znamo da postoje neke biološke predispozicije za nastanak hipoaktivnog poremećaja seksualne želje koje su otkrivene proučavanjem mozga i neurotransmitera - rekla je. Neki lijekovi, kao što su antidepresivi, mogu utjecati na libido, kao i određene bolesti. Isto tako, psihološki problemi i odnos u vezi mogu pridonijeti smanjenju libida.

- Što je veći svakodnevni stres, vjerojatnije je da će naša požuda biti iscrpljena. Hormoni stresa ne pridonose libidu - kaže Nan Wise, kognitivna neuroznanstvenica.

Isto tako, nizak libido može uznemiriti osobu, ali i utjecati na partnerski odnos.

- Ako je seks dio veze, a osoba više nije zainteresirana za njega, to može utjecati na partnera - istaknula je Wise.


Simptomi hipoaktivnog poremećaja seksualne želje

Ako imate jedan tjedan ili jedan mjesec niži libido, to se ne kvalificira kao poremećaj.

- Seksualne želje mogu nestati i vratiti se kroz menstrualni ciklus, tijekom različitih faza veze i tijekom života - rekla je Wise.

Da bi osoba dobila dijagnozu poremećaja, mora imati brojne simptome. To uključuje nedostatak interesa za seksualne aktivnosti, smanjenje (ili nedostatak) seksualnih misli i fantazija, smanjenje (ili nedostatak) inicijative za seks, ali izbjegavanje seksa kad je partner inicijator.

Među druge kriterije spadaju i nedostatak uzbuđenja kad je osoba izložena nečemu erotičnom (kao što je romantični roman, pornografija) i nedostatak ili smanjeni užitak tijekom seksa. Isto tako, smanjeni ili nedostatak osjetilne senzacije prilikom genitalnog ili negenitalnog dodirivanja.

- U suštini hipoaktivni poremećaj seksualne želje je potpuni nedostatak libida kod žene, ona ne razmišlja o seksu, ne želi seksualne odnose, nema potrebu za seksom - kaže dr. Streicher.

Za postavljanje dijagnoze, žena ove simptome treba imati šest mjeseci ili više, ali i biti zabrinuta zbog toga.

Naravno, simptomi ne smiju biti povezani s drugim problemima. Primjerice, ako žena izbjegava odnos jer je bolan, to nije znak poremećaja.


Kako ga liječiti?

Najbolje da otvoreno razgovarate sa svojim liječnikom koji će vas uputiti za dalje i eventulano nešto pripisati.

- Mislim da je farmaceutski pristup, korištenje lijekova, dobar početak, ali isto tako je važno imati element seksualne terapije - kaže. Seksualna terapija može otkriti i neke probleme koji su bili skriveni, a utjecali su na libido, kao što su stres, trauma ili problemi u vezi.

Neuroznanstvenica Wise radi sa svojim pacijentima na pronalaženju uzroka koji mogu stvoriti probleme s libidom, a onda im nudi alate koji im mogu pomoći.

- Sposobnost uživanja u seksu se temelji na opuštenom, receptivnom stanju i povezanosti s vlastitim tijelom - zaključila je Wise.

Teme
Linker
20. siječanj 2022 14:02