Ako imate jedan tjedan ili jedan mjesec niži libido, to se ne kvalificira kao poremećaj

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pogađa mnoge

Kako prepoznati hipoaktivni poremećaj seksualne želje kod žena

Iako mnoge žene nikad ne dobiju dijagnozu, nedostatak libida može biti poremećaj


Libido ovisi o brojnim faktorima kao što su dob, status veze, prehrana, stres te s vremena na vrijeme može i opasti. Međutim, kad nizak libido postaje poremećaj?

Najvažnije pitanje je "Stvara li vam nizak libido probleme?". Nekim ljudima ne smeta nizak libido, rekla je dr. med. Lauren Streicher, klinička profesorica opstetricije i ginekologije na The Feinberg School of Medicine.

- Element koji čini nizak libido poremećajem jest da vas to osobno uznemiruje - rekla je dr. Streicher.

Tada govorimo o hipoaktivnom poremećaju seksualne želje.


Što uzrokuje hipoaktivni poremećaj seksualne želje?

Ovo je najčešći spolni poremećaj u žena svih dobi, ali i jedan od najtežih za raspoznavanje. Istraživanje PRESIDE (Prevalence of Female Sexual Problems Associated with Distress and Determinants of Treatment Seeking) izvještava da od ovog poremećaja boluje 8.9% žena dobi 18-44 godine, 12.3% u dobi 45-61 godine i 7.4% u dobi 65 i više godina.

- Znamo da dosta žena ne govori o tome svome ginekologu jer nisu svjesne da postoji rješenje - kaže dr. Streicher.

Dodaje i da mnogi liječnici to ne pitaju. Obično se pitanja o seksualnom životu svode na to "Jeste li seksualno aktivni?" i "Koju vrstu kontracepcije koristite?", bez priče o libidu, navodi dr. Streicher.

- Znamo da postoje neke biološke predispozicije za nastanak hipoaktivnog poremećaja seksualne želje koje su otkrivene proučavanjem mozga i neurotransmitera - rekla je. Neki lijekovi, kao što su antidepresivi, mogu utjecati na libido, kao i određene bolesti. Isto tako, psihološki problemi i odnos u vezi mogu pridonijeti smanjenju libida.

- Što je veći svakodnevni stres, vjerojatnije je da će naša požuda biti iscrpljena. Hormoni stresa ne pridonose libidu - kaže Nan Wise, kognitivna neuroznanstvenica.

Isto tako, nizak libido može uznemiriti osobu, ali i utjecati na partnerski odnos.

- Ako je seks dio veze, a osoba više nije zainteresirana za njega, to može utjecati na partnera - istaknula je Wise.


Simptomi hipoaktivnog poremećaja seksualne želje

Ako imate jedan tjedan ili jedan mjesec niži libido, to se ne kvalificira kao poremećaj.

- Seksualne želje mogu nestati i vratiti se kroz menstrualni ciklus, tijekom različitih faza veze i tijekom života - rekla je Wise.

Da bi osoba dobila dijagnozu poremećaja, mora imati brojne simptome. To uključuje nedostatak interesa za seksualne aktivnosti, smanjenje (ili nedostatak) seksualnih misli i fantazija, smanjenje (ili nedostatak) inicijative za seks, ali izbjegavanje seksa kad je partner inicijator.

Među druge kriterije spadaju i nedostatak uzbuđenja kad je osoba izložena nečemu erotičnom (kao što je romantični roman, pornografija) i nedostatak ili smanjeni užitak tijekom seksa. Isto tako, smanjeni ili nedostatak osjetilne senzacije prilikom genitalnog ili negenitalnog dodirivanja.

- U suštini hipoaktivni poremećaj seksualne želje je potpuni nedostatak libida kod žene, ona ne razmišlja o seksu, ne želi seksualne odnose, nema potrebu za seksom - kaže dr. Streicher.

Za postavljanje dijagnoze, žena ove simptome treba imati šest mjeseci ili više, ali i biti zabrinuta zbog toga.

Naravno, simptomi ne smiju biti povezani s drugim problemima. Primjerice, ako žena izbjegava odnos jer je bolan, to nije znak poremećaja.


Kako ga liječiti?

Najbolje da otvoreno razgovarate sa svojim liječnikom koji će vas uputiti za dalje i eventulano nešto pripisati.

- Mislim da je farmaceutski pristup, korištenje lijekova, dobar početak, ali isto tako je važno imati element seksualne terapije - kaže. Seksualna terapija može otkriti i neke probleme koji su bili skriveni, a utjecali su na libido, kao što su stres, trauma ili problemi u vezi.

Neuroznanstvenica Wise radi sa svojim pacijentima na pronalaženju uzroka koji mogu stvoriti probleme s libidom, a onda im nudi alate koji im mogu pomoći.

- Sposobnost uživanja u seksu se temelji na opuštenom, receptivnom stanju i povezanosti s vlastitim tijelom - zaključila je Wise.

Linker
19. ožujak 2024 22:22