Jedna od najčešćih zamki zajedničkog života je da se uljuljkamo u zajedničku rutinu i obaveze i zaboravimo na ono što nas čini živima.
 Getty Images
JE LI LJUBAV DOVOLJNA

Kako ostati sretan u dugogodišnjoj vezi - osam savjeta kojih bismo se trebali držati

Ako smo s nekim 10 ili 20 godina, nerazumno je očekivati da ćemo ostati isti, pogotovo ako smo mladi ušli u vezu


Piše: Enesa Mahić, tjelesno-orijentirana psihoterapeutkinja i učiteljica plesne meditacije • www.cir.hr


Kako ostati u dugogodišnjoj vezi? Jednostavno. Odlučite da nećete otići i trpite dok jedno od vas ne umre. Samo pogledajte generacije naših djedova i baka ili čak roditelja: razvoda većinom nije bilo, no jesu li ti brakovi baš ono što želimo za sebe?

Kako ostati sretan/na u dugogodišnjoj vezi je daleko kompleksnije pitanje.


1. DOBAR ODABIR

Besmisleno je pričati o sretnoj vezi s nekim tko nas ne poštuje, čiji su životni prioriteti jako različiti od naših, tko vezu vidi kao mjesto gdje samo prima, a ništa ne daje ili koga smeta naš rast. Koraci moraju biti obostrani, ne može jedna osoba razvijati i održavati odnos.

Dobro je postaviti si nekoliko pitanja - ako se ova osoba ne promijeni, ako ostane baš ovakva kakva je sada, želim li biti s njom ovakvom još 10 godina? Imamo li kompatibilne želje, ciljeve, stavove prema životu, zrelost i etičke standarde? Zašto sam zapravo s ovom osobom?

Ono što nas smeta na početku odnosa, s godinama će postajati još iritantnije. Odustanite od ideje da će vaša ljubav promijeniti osobu - to nije fer ni prema njoj, ni prema vama. Ako vidite potencijal u osobi, podsjetite se da potencijal doslovno znači ono što se MOŽE desiti, ali ne mora. Dok čekate na ostvarenje njihovog potencijala, godinama živite s njima ovakvima kakvi jesu. Ljubav je definitivno temelj bez kojeg nema sretne veze, ali voljeti možemo samo stvarnu osobu, ne našu ideju o njoj. Odaberite osobu koja je dobra za vas i prema vama.


2. MOJ ŽIVOT + TVOJ ŽIVOT = NAŠ ŽIVOT

Jedna od najčešćih zamki zajedničkog života je da se uljuljkamo u zajedničku rutinu i obaveze i zaboravimo na ono što nas čini živima. Za sretnu vezu je potrebno dvoje sretnih ljudi. Ako ste prije veze voljeli puno čitati, baviti se sportom ili putovati, a osoba s kojom ste u vezi to ne dijeli, odvojite vrijeme za svoje strasti. Potaknite partnera/icu da čini to isto i ne osuđujte ono što druga osoba voli, a vi možda ne razumijete. Pustite da veza bude mjesto gdje dijelite svoju životnu radost, a ne gdje sve radite zajedno.

Kako reče jedan psihoterapeut: “Veza ne mora biti uzbudljiva, život mora biti uzbudljiv.”

Postoji to romantično očekivanje da nam partner/ica mora biti sve - i najbolji prijatelj, i tata/mama, i pomoć u kući, i društvo u avanturama, i duhovna podrška, i uz sve to, seksualno zainteresiran/a za nas većinu vremena. Ne opterećujte partnera/icu svim svojim potrebama, ne tražite da vam oni daju ono što niste dobili od roditelja ili ono za što se trebate sami potruditi.

Pobrinite se da imate prijatelje s kojima vam je lijepo. Pobrinite se za to da kao dvoje odraslih ljudi podijelite dosadne obaveze svakodnevice, pobrinite se za vlastite nezrele emocije i nesigurnosti. Simbioza može biti ugodna, ali dugoročno ubija životnu strast.


3. SVE TEČE

Ako smo s nekim 10 ili 20 godina, nerazumno je očekivati da ćemo ostati isti, pogotovo ako smo mladi ušli u vezu. Mijenjat će se naše želje, ciljevi, opseg struka, politički stavovi i osobni interesi.

Neke od tih promjena kod partnera mogu biti zastrašujuće za naš ego, neke nas mogu udaljiti od njih, a neke približiti. Ostanite fokusirani na ono što vas povezuje i pustite da odnos raste s vama. Ako je njihova ili vaša promjena stvorila nepremostive razlike, OK je da se raziđete.


4. ZAJEDNIČKO VRIJEME

Dok je u ranom razdoblju veze samorazumljivo da se trudimo naći čim više vremena jedno za drugo, nakon nekoliko godina moramo se sjetiti to vrijeme staviti kao prioritet. Uvijek ostavite dovoljno vremena u tjednu za uživanje u stvarima koje volite zajedno raditi: izlasci, gledanje filmova, šetnja, iskreni razgovori… Vrijeme i prisutnost su najvažnija valuta odnosa, neka ih bude u izobilju.


5. DODIRI I SEKSUALNOST

Grlite se i ljubite svakodnevno. Mogla bih vam pisati o oksitocinu i znanstvenoj podlozi važnosti dodira, ali ovaj korak je puno više od toga :) Zagrlite ih dok sjedite zajedno na kauču, primite ih za ruku dok šetate gradom, otpratite ih na posao i dočekajte doma poljupcem - ne brzinskim i nesvjesnim, nego prisutnim, s guštom. Neka poljupci i dodiri ne budu uvijek samo uvod u seks.

Pustite da se i vaša seksualnost kroz godine mijenja i sazrijeva, ona je puno više od samo nagonske potrebe. Kad se s nekim počnemo osjećati opušteno i nemamo ih više potrebu impresionirati, dolazimo na raskrižje gdje možemo otići ili u dosadu i gubitak interesa ili u prepuštanje daleko slobodnijem, dubljem i bogatijem seksualnom životu.


6. DAJEM JER VOLIM

Sjetite se kako je bilo dok ste ih osvajali. Kako bi izgledao odnos da taj obostrani trud i dalje postoji? Dajte im iskreni kompliment, poklonite im nešto što vole, iznenadite ih nečim ugodnim… ne očekujući ništa zauzvrat.

Dobar je omjer 50% vremena se pitati što treba vašem odnosu i partneru/ici, a drugih 50% što treba vama.


7. TIM, A NE PROTIVNICI

Provjerite jeste li tokom svađa jedno drugom protivnici koji samo čekaju da drugu osobu kontroliraju, povrijede ili dokažu da su u pravu, ili ste vas dvoje tim koji zajedno želi riješiti taj problem.

Ne napadajte ih i ne vrijeđajte u svađama, fokusirajte se na rješenje, a ne na borbu za moć. Nemojte im lagati i raditi stvari iza leđa jer dio vašeg srca će zbog tog skrivanja uvijek ostati zatvoren.

Veza je poput bilo kojeg projekta - u nju se mora ulagati ako želimo da se razvija. Ako ne znamo sami riješiti problem koji truje našu vezu, OK je tražiti pomoć bračnog terapeuta. To je znak da nam je dovoljno stalo i da smo spremni uložiti još.


8. VAŠA VEZA, VAŠA PRAVILA

Dobro je sve što istinski paše i vama i osobi s kojom ste u vezi. Neki parovi vole periode odvojenosti, a neki čak i žive odvojeno.

Neki parovi su monogamni, neki su u otvorenim vezama. Neki parovi vole jasne muško-ženske uloge, nekima su te uloge opterećujuće i dosadne. Neki imaju zajednički račun, neki financije drže odvojeno. Neki se žele vjenčati, nekima paše da nema papira.

Ne živite život zbog okoline - niste tu da impresionirate druge, da im se opravdate ili da ispunite očekivanja. Imate tu posebnu osobu pored sebe i zajedno stvarate svoj svijet. OK je ako ga drugi ne razumiju.

Linker
18. travanj 2024 15:22