Ispovijest žene o tome kakav je život nakon razvoda
 Unsplash
Život nakon razvoda

'Kad me napustio, mislila sam da ću zauvijek biti nesretna... No jednu stvar brzo sam shvatila'

Najteže mi je bilo prihvatiti činjenicu da život više neće biti isti i da planovi o tome kako ćete zajedno ostarjeti nikada neće biti ostvareni

Jedna je žena na društvenim mrežama podijelila svoje iskustvo kad ju je suprug odlučio napustiti. Morala je svojoj djeci i svima drugima saopćiti da se razvodi i zbog toga je bila očajna i osjećala se kao da se raspada i ona i cijeli njezin život. No, vrijeme je prolazilo, a ona je naučila mnogo zanimljivih stvari o sebi i svom životu. Evo nekoliko lekcija koje je ona naučila, kao i lekcija drugih razvedenih žena, koje bi možda mnogima u sličnoj situaciji mogle biti od koristi.


1. Nakon razvoda život postaje lakši

Da, sigurno će biti trenutaka kad ćete se osjećati prestrašeni i bez nade. Imat ćete osjećaj da ćete zauvijek biti obuzeti tugom. No, ipak nije tako. Naprotiv. Jednu stvar brzo sam shvatila! Napokon sam uspjela biti ono što jesam i shvatiti što zapravo želim od života. U stvari, razvod je nova stranica u životu, nakon koje ćete malo pomalo postati potpuno drugačija osoba. Izgubit ćete sebe da biste se ponovo pronašli i shvatili da je vaš brak bio toksičan za vas. Shvatila sam i da odjednom na čišćenje trošim samo sat vremena ili čak i manje, da imam više vremena za hobije, za opuštanje i da radim bilo što u čemu uživam.


2. Shvaćate da život postaje bolji i za vašu djecu

Prije razvoda bila sam neprekidno zabrinuta i pitala sam se hoće li djeca biti dobro kad nisam pored njih cijelo vrijeme. Pokazalo se da su ti strahovi bili neutemeljeni. Sada ih mogu gledati kako rastu i postaju snažnije i samostalnije osobe. Postali su mnogo hrabriji i naučili su preuzimati odgovornost. Dogodila im se nova stvarnost i počeli su je istraživati, kao i mogućnosti koje nudi.


3. Shvatit ćete da plakanje nije znak slabosti

Jedna druga žena je na internetu podijelila svoje iskustvo nakon razvoda opisujući prvi Božić nakon razvoda, kad su ona i djeca kitili božićnu jelku. Rasplakala se, a s njom i djeca, a potom su se svi zajedno zagrlili, razgovarali o tome kako se osjećaju te dogovorili da će postaviti neke nove obiteljske običaje. Plakanje vas ne čini slabima. To je posve normalna reakcija. Morate prihvatiti sebe, a to znači da morate prihvatiti i svoje emocije. U redu je, pa čak i poželjno da djeca shvate da njihova majka nije robot već ljudsko biće koje ima osjećaje.


4. Osjećaj krivnje je ono čega ćete se najteže riješiti

Najteže mi je bilo prihvatiti činjenicu da život više neće biti isti i da planovi o tome kako ćete zajedno ostarjeti nikada neće biti ostvareni. I ja sam, kao i mnoge druge žene nakon razvoda, postala mnogo sretnija i vedrija, no i dalje mi je bilo jako teško osloboditi se osjećaja krivnje. Ipak, morate prestati mučiti samu sebe s krivnjom jer to troši previše energije. Žene su sposobne za sve i sa svime mogu izaći na kraj same, samo trebaju ostaviti prošlost iza sebe i krenuti dalje .


5. Ne biste se u svojoj glavi trebali pomiriti sa slikom savršene veze

Jedna od žena s iskustvom razvoda iza sebe je priznala da je, nakon razvoda i terapije, shvatila da njezin brak nije nikada bio ono što su ona i njezin bivši suprug željeli. Samo smo se držali određenog plana da kupimo kuću, da se vjenčamo i imamo djecu. Zapravo sam radila samo ono što se od mene očekivalo. Radila sam na tome da moja veza bude 'idealna' prema uvriježenim mjerilima i kroz to zaboravila što sam zapravo željela postići u vezi. Pristajanje na 'sliku' idealnog braka bilo je toksično za naš brak.


6. Nemojte čekati bolja vremena

Čekanje i nadanje su divne stvari, ali nisu dovoljne. Nemojte trošiti najbolje godine svog života, riješite se onoga što je loše odmah. Ostavite loša iskustva iza sebe odmah. Neke od žena koje su prošle kroz razvod upozoravaju da je bila pogreška to što su predugo čekale da nešto poduzmu sa svojim životom nakon razvoda. Kad jednom shvatite da ste napravile najbolje za sebe i za svoju djecu i krenete dalje sa svojim životom, bit će vam žao što to niste učinili ranije.


7. Odaberite samoću, ali ne usamljenost

Važno je znati uživati u samoći. Naravno, teško je prilagoditi se na novi način života nakon što ste dugo vremena život dijelili s nekim, no za usamljenost postoji odličan lijek, a naziva se samoća. Mnoge žene koje su prošle razvod kažu da ne bi bilo pametno da su odmah nakon razvoda uskočile u neku novu vezu. Trebale su prvo malo poraditi na sebi i pokušati otkriti zašto se osjećaju usamljeno bez druge osobe pored sebe. Početi se osjećati ugodno sam sa sobom je ogromna pozitivna promjena.

Linker
14. travanj 2024 08:04