Jeste li u vezi nezadovoljni, ali unatoč tome ga/je ne možete ostaviti?!
 Foto: iStock
12 znakova

Jeste li u ovisničkoj ljubavnoj vezi?

Ovisnička veza je ona u kojoj se žrtvuju vlastite potrebe kako bi se zadovoljile potrebe drugih. U podlozi ovog ponašanja je pasivnost, osjećaj srama, nisko samopoštovanje i nesigurnost.

Jeste li ikad bili u ovisničkoj vezi? Jedna od glavnih značajka ovakve veze je ona u kojoj se život pojedinca vrti oko toga da udovolji potrebama druge osobe, voljene osobe. Pojedinac se osjeća zarobljenim, podcijenjenim ili traži potvrdu druge osobe kako bi se osjećao potpunim.

Ovisnost

Stručnjaci ovakvu vrstu odnosa nazivaju 'ovisničkom vezom' u kojoj se žrtvuju vlastite potrebe kako bi se zadovoljile potrebe drugih. U podlozi ovog ponašanja je pasivnost, osjećaj srama, nisko samopoštovanje i nesigurnost.

Ovo često proizlazi iz djetinjstva, odnosno ako je dijete zbog neodgovarajućih roditeljskih smjernica bilo 'prisiljeno' prerano odrasti. Rezultat toga je, kažu stručnjaci, djetetovo preuzimanje roditeljske uloge. I kasnije mu se, u odrasloj dobi, vraća taj instinkt za brigu o drugima.

Ovisnost također može biti naučeni obrazac koji se prenosi generacijama. Na primjer ako je netko svjedočio da je jedan roditelj stalno prepušten drugome. Dijete će tada, kažu stručnjaci, vrlo vjerojatno formirati slično ponašanje kad odraste.

Foto: iStock
Kad ste posljednji put izašli s prijateljima van? Bez njega…

12 znakova da ste u međusobno ovisnoj vezi

  1. Čini vam se kao da vam se život vrti samo oko partnera.
  2. Otkazujete svoje planove kako biste mu ugodili.
  3. Koliko god se trudili, sve što napravite za njega/nju nije dovoljno dobro.
  4. Vaše raspoloženje ovisi njegovom.
  5. Njegove potrebe su uvijek na prvom mjestu, jer je on/ona vaš prioritet.
  6. U vezi ste nezadovoljni i podcijenjeni, ali unatoč tome osjećate da ga/ju ne možete napustiti.
  7. U prošlosti ste bili u vezi s ovisnicima ili u vezi u kojoj je bilo prisutno fizičko ili psihičko zlostavljanje.
  8. Osjećate se odgovornim kad napravi nešto loše.
  9. Više ljubavi i pažnje dajete partneru nego sebi.
  10. Rijetko radite nešto bez partnera.
  11. Uvijek se smiješite i pokušavate biti vedri, iako ste ljuti ili tužni.
  12. Osjećate sram zbog onoga što se događa u vašoj vezi, no tu tajnu čuvate za sebe.

Što učiniti

Prepoznajte obrasce ponašanja koje se odnose na ovakav ovisnički odnos. Kad ste posljednji put učinili nešto za sebe? Koji hobi vas je nekoć činio sretnim? Zamislite da svu količinu energije koju ulažete oko partnera usmjerite na sebe! Povežite se s obitelji i prijateljima. Osobe u ovakvim vezama se nerijetko izoliraju i sve svoje slobodno vrijeme provode s partnerom. Kad ste posljednji put izašli s prijateljima van? Bez njega…

Zapamtite da u sretnoj vezi ove stvari navedene gore ne bi smjele biti prisutne. Razgovarajte sa stručnjakom, kako bi što lakše prebrodili posljedice te ovisnosti.

Linker
17. travanj 2024 17:56