Možda počinje s kemijom, ali završava s matematikom.
 FOTOGRAFIJE: MAKSYM BELCHENKO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Živim.hr
Živim.hr
Predviđa s uspjehom od 90%

Jednadžba ljubavi: Olovku u ruke i izračunajte hoćete li se razvesti ili ostati u braku

19. kolovoz 2021.
Psiholog i matematičar uzeli su u obzir tjelesne pokazatelje, ali i to jesu li parovi u raspravi koristili humor, jesu li bili otvoreni ili možda arogantni i agresivni

Svi se parovi svađaju, ako nema većih razloga onda zbog otvorene paste za zube ili podignute zahodske daske. No, nekada svađe mogu biti baš gadne, pa čak ni pomirbeni seks ne može ukloniti osjećaj da se prijetnja nadvila nad vašom vezom. Želite li predvidjeti što će se događati s vašim brakom – hoćete li ostati zajedno ili ćete se razvesti – možete to pomoću matematičke jednadžbe koja, navodno, predviđa sudbinu veze s 90-postotnom točnošću.

Kako se svađate

Jednadžba je potekla iz istraživanja psihologa Johna Gottmana i profesora matematike Jamesa Murraya, koji su snimali 15-minutne video-zapise svađa dugogodišnjih partnera. Osmislili su metodu za ocjenjivanje svega što se događalo tijekom svađa, uključujući srčani ritam, vrijednosti krvnog tlaka, izraze lica i provodljivost kože. Nisu se fokusirali samo na tjelesne pokazatelje, obratili isu pažnju i na to jesu li parovi koristili humor, jesu li bili otvoreni ili možda arogantni i agresivni.

Evo i jednadžbe

Pomoću svega toga, dekodirali su što se događalo tijekom rasprave i tada su mogli predviđati hoće li se par razvesti ili neće. Dakle, radi se o tome kako se svađate i što govorite u svađi, to je odlučno za vaše šanse za dugoročnu sreću.

Želite li izračunati svoje izglede, olovku u ruke i papir pred sebe, jer slijedi jednadžba:

Wt+1= w + RwWt + IHM (Ht)

Zbunjujuće? Može izgledati kao niz nasumično odabranih slova i pokoje brojke, ali nije tako. Evo i obrazloženja Gottmana i Murraya.

● Wt+1 označava pozitivnost ili negativnost ženinog sljedećeg komentara u raspravi.

● Malo w označava opće ženino raspoloženje.

● Dodajete RwWt, što u osnovi označava ženino raspoloženje prema mužu.

● Potom dodajete IHM, što označava mužev utjecaj.

● (Ht) na kraju jednadžbe znači da morate uvrstiti i najnoviju muževu radnju.

Korištenjem ovog sustava, sve što se izgovori tijekom svađe svrstava se u kodove. Primjerice, „obrana” je negativan kod, a „naklonost” ili „humor” su pozitivni kodovi.

Prema sustavu kodiranja Coana i Gottmana iz 1995. godine, svaka reakcija u svađi vrijedi određeni broj bodova, pa radost nosi +4 boda, humor također +4, a zainteresiranost +2 boda. Ako ste negativno raspoloženi, pripremite se na gubljenje bodova, prezir nosi -4, a gađenje -3 boda.

Nije svaka svađa loša

I, kako je sve to povezano s tim hoćete li se razvesti ili ne? Tako što su sustav kodiranja i jednadžba povezani. Kako objašnjava matematičarka Hannah Fry, sve ovisi o zadnjim dijelovima jednadžbe, tj. o muževom utjecaju i muževoj reakciji. Radi se o pozitivnim i negativnim reakcijama koje se stavljaju u grafikon, a ako dosegnu određeni prag – vezi bi mogao biti kraj.

Iznenađujuće, grafikon je otkrio da su parovi s vrlo niskim pragom negativnosti zapravo najneuspješniji, što sugerira da je svađa tu i tamo potrebna. Uspješniji su bili parovi koji su odmah progovarali o onome što ih muči.

Zaključak: želite li sačuvati vezu, što prije progovorite o problemu koji se pojavio. I neka vam kalkulator bude pri ruci.

Teme
Linker
28. studeni 2022 23:44