Istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su u braku tada počinju osjećati značajniji pad u zadovoljstvu i osjećaju ispunjenosti brakom
 Getty Images/iStockphoto
Zar je to zaista to?

Je li sedma godina braka zaista 'prokleta'? Čini se da ova teorija drži vodu, a evo i zašto

Dr. Joseph Cilona, klinički psiholog iz New Yorka objašnjava da je cijeli taj pojam prokletstva sedme godine braka zapravo baziran na statistici koja pokazuje da se značajan postotak razvoda događa upravo oko sedme godišnjice braka

Sigurno svi znaju za izreku da je sedma godina braka krizna. Riječ je o psihološkoj teoriji da nakon sedam godina sreća i zadovoljstvo u vezi naglo počinju ići nizbrdo. Pretpostavlja se i da je to vrijeme kad je najveća vjerojatnost da se dogodi preljub. Po onome što kažu stručnjaci, ta izreka uopće nije daleko od istine.

Dr. Joseph Cilona, klinički psiholog iz New Yorka objašnjava da je cijeli taj pojam prokletstva sedme godine braka zapravo baziran na statistici koja pokazuje da se značajan postotak razvoda događa upravo oko sedme godišnjice braka.

- Istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su u braku tada počinju osjećati značajniji pad u zadovoljstvu i osjećaju ispunjenosti brakom. Ti osjećaji počinju imati svoju silaznu putanju već od druge godine braka i nastavljaju sve do sedme, a tada za parove nastupa trenutak kad trebaju donijeti odluku žele li dalje tako ili ne - kaže dr. Cilona dodajući da je to, na neki način i logično jer je nemoguće zauvijek biti u fazi medenog mjeseca.

Bračna i obiteljska terapeutkinja Lesli Doares, autorica knjige Blueprint for a Lasting Marriage, ističe da do krize može doći u bilo kojem trenutku veze. No, dodaje i da se sedma godina izdvaja kao naročito rizična za razvode prema statistikama. Između ostalog i zato što supružnici dotad već imaju jedno ili dvoje djece.

- Stvarno je utjecaj djece na brak često poguban i jedan od glavnih uzroka gubitka povezanosti među partnerima, a to onda vodi do potrebe da se iz takvog braka izađe van. To je kombinacija odgovornosti, manjka vremena za sebe, manjka intimnosti i osjećaja nezadovoljstva koji svim roditeljima, prije ili kasnije, dolazi u obliku pitanja „Zar je to zaista to? “, „ Zar je to taj brak o kojem smo sanjali?“ - kaže Doares. Cilona dodaje da je najbolja obrana protiv želje za razvodom i izlaskom iz takve zajednice trenutačna reakcija. To znači da se sa svakim problemom treba suočiti odmah, a ne ostaviti da problem raste i truje partnere, sve dok ne postane nemoguće riješiti ga. Evo nekoliko savjeta stručnjaka kako možete spriječiti ili riješiti krah veze u sedmoj, petoj, osmoj ili bilo kojoj drugoj godini koja bi za vas mogla biti krizna.


1. Potražite drugo mišljenje

Prije nego što naprečac donesete zaključak da ste siti svog braka i da se želite rastati, bračni terapeuti savjetuju da s nekim porazgovarate o svojoj situaciji. To može biti terapeut, ali i blizak prijatelj. Ponekad je „iznutra“ teško uočiti što je stvarno uzrok problema i razgovor s trećom stranom može vam pomoći, ako ništa drugo, barem da malo proanalizirate svoje uzburkane osjećaje prije nego što ih artikulirate svom partneru.


2. Zapišite ih

Vrlo korisno može biti i vođenje dnevnika svojih osjećaja. Zapisivanje svojih misli i osjećaja o vezi nudi jasan pogled na situaciju, bez potrebe da ih nekome glasno izgovorite ili potrošite tko zna koliko novaca na terapiju. Što volite kod svog partnera? Što je pošlo naopako u vašoj vezi? Budite iskreni i o pozitivnim i o lošim stranama. Vaš dnevnik ne služi da nekoga ocrnjuje, niti da pokopa vašu vezu već samo da vam omogući da jasnije razlučite u čemu je točno problem kako biste ga lakše riješili i usredotočili se na njega umjesto da gubite energiju na druge, sporedne stvari.

3. Ne budite stidljivi

Otkrivanje svojih potreba je ključan dio za održavanje zdrave dugoročne veze, u tome se slažu svi stručnjaci. Želite li reći da osjećate kako vaš seksualni život stagnira, budite oprezni u tome da ne povrijedite partnera. Koristite izjave koje počinju s „ja“ tako da sebe odmah učinite odgovornom za svoje osjećaje i izbjegavate u startu prebacivati na krivnju za svoje osjećaje na partnera. Isto tako, usredotočite se na to da saslušate koje su nezadovoljene potrebe vašeg partnera kad ih on odluči izreći, umjesto da se nakostriješite i zauzimate obrambeni stav. Saslušajte i pokušajte razumjeti. To je dvosmjerna ulica - to vam oboma mora biti jasno.


4. Razmislite o bračnom savjetovanju

Ako smatrate da se isplati boriti za vašu vezu, otiđite na bračno savjetovanje. To će vam pomoći da zajedno napravite plan kako da krenete naprijed s mrtve točke, a na tom putu će vam od velike koristi biti savjeti terapeuta. Osim toga, u dogovorima ćete imati smirenog, neutralnog i stručnog moderatora, što je jako korisno kad se dotaknu osjetljive teme i kad se emocije zakuhaj


5. Ili seksualnom savjetovanju

Ako je većina vaših problema vezana uz seksualni život, trebali biste porazgovarati sa seksualnim terapeutom. To nije ništa neobično ni sramotno, živimo u 21. stoljeću! Seks je teška tema inače među partnerima, a kamoli kad se nagomilaju problemi u odnosu. Uz stručnu pomoć, možete pronaći rješenje za tu vrstu problema i spriječiti da oni ne završe preljubom ili razvodom.


6. Isprobajte otvorenu vezu (ako se oboje s tim slažete)

Ovo nije savjet za sve parove, no određen broj parova pronalazi korist u ovakvoj vrsti odnosa jer, tvrde, to dodaje onu iskru koja nedostaje njihovom seksualnom životu u vezi. No, ovo djeluje samo ako su oba partnera za to. I ako se pravila unaprijed dogovore, poput „samo u troje“, „prijatelji su izvan granice dopuštenog“, „nema ljubljenja“ i slično.


7. Poigrajte se sa seks igračkama i malo „pomaknutim“ seksom

S partnerom otiđite u seks šoping, bilo u pravu ili on line trgovinu igračkama i pomagalima za seks i zajedno odaberite vibratore, lubrikante i sve ostalo što vas privuče. U redu je i da svaki zasebno nešto kupi jer iznenađenje isto može biti dobrodošao novi element, ali zajednička kupovina takvih stvari može jako uzbuditi. Razgovarajte s partnerom o tome što biste voljeli dodati u vašu seksualnu rutinu, nove poze, nova mjesta za seks, zajedničko gledanje pornića, masturbiranje, ostvarivanje fantazija….što god mislite da bi vas oboje moglo uzbuditi i unijeti novu strast u vaš spolni život.


8. Isprobajte igranje uloga

Ako ste pročitali savjet broj 6 i pomislili „ne dolazi u obzir“, postoje i drugi načini da se u vezu unesu novi elementi uzbuđenja. Jedan od klasika je igranje uloga. Za početak, možete krenuti s „prljavim“ riječima, prije nego što se upustite u kostime ili se pretvarate da ste slučajna prolaznica koju se suprug susreo u dizalu ili nešto slično. To nije baš tako teško, zar ne? A može zakuhati atmosferu i promijeniti situaciju nabolje.


9. Seks upišite u rokovnik

Da, to nitko ne voli čuti, ali planiranje seksa je odlično rješenje protiv „suše“ u krevetu, pa čak može biti i vrlo uzbudljivo rješenje. Razmislite malo: imate cijeli dan pred sobom da se dovedete u odgovarajuće raspoloženje i puno su manji izgledi da ćete biti pod stresom ili obuzeti drugim mislima jer nećete biti zatečeni - pa, planirali ste to. Osim toga, iščekivanje uzbuđuje.

Linker
01. travanj 2024 00:51