Ne postoji univerzalno rješenje za ovaj problem, ali možda baš vama pomogne savjet moje prijateljice koja je spasila brak.
 Foto: iStock
Samo vi to znate...

Je li moguće spasiti vezu nakon prevare?

U nekim životnim situacijama ispravan odgovor ne može vam dati baš nitko jer se krije u nama...

Dakle, dogodilo se i vama. Vaš/a partner/ica je zgriješio/la u vezi na način kako najviše boli i prekinuli ste. No, nije prošlo puno vremena i shvaćate da to ipak nije ono što želite. I znate što? Niste jedini. Naime, jedna studija od prije dva mjeseca pokazala je kako 63 posto muškaraca i žena u dobi od 25 do 35 godina zapravo pokuša učiniti isto - nakon prevare i prekida ponovno se vratiti bivšem partneru (istraživanje je rezultat podataka mobilne aplikacije Relationup).

Probajte izbjeći klopku

Ako niste upali u klopku koja se najčešće događa prevarenoj osobi u vezi, a ta je da na isti način povrijedite partnera - moguće je da ponovno postanete par. Ipak, prije poduzimanja bilo kakvih koraka u tom smjeru, morate neke stvari riješiti sami sa sobom. Događa se, naime, da se ljudi zalete, obnove odnos i, zbog boli, razočarenja, ljutnje i nevjerice, zagorčavaju život i sebi i partneru. Takva veza neće dugo potrajati, no to, naravno, ovisi o partnerovu strpljenju...

Stoga, prvo što biste trebali napraviti kada doznate da ste prevareni jest „pretresti“ svoj život i zapitati se dvije ključne stvari:

  • Je li to osoba s kojom želim provesti život?
  • Jesam li uopće bio/la sretan/na u toj vezi?

Pitanja 'mučitelji'

Kao što i sami možete vidjeti, među dva osnovna pitanja nisu ona koje biste možda očekivali - „Zašto?“ i „Jesam li ja kriv/a?“ Ta pitanja su „mučitelji“ i probajte ih izbrisati iz glave koliko god teško bilo. Čak i ako pitate partnera, čak i ako vam on ili ona ponudi neki odgovor - teško da ćete se zadovoljiti istinom. Rijetki su oni koji bi bili toliko okrutni da vam nakon svega još kažu da im se 'zalomilo' jer im niste posvećivali dovoljno pažnje ili zato što nisu mogli 'utažiti žeđ' (ali ima i takvih).
Moguće je i da čujete krajnje glupi razlog kako se dogodilo prijatelju jedne poznanice kojemu je djevojka priznala kako teško podnosi alkohol pa je na taj način ujedno otkrila da mu je bila nevjerna svih šest godina veze svaki puta kada bi bez njega izašla u grad...

Što ako se zaljubi?

Ništa ljepše neće zvučati ako vam partner/ica prizna da se zaljubio/la. Hmmm. Doista, što učiniti tada? Moja dobra prijateljica našla se upravo u toj situaciji. Nakon godina braka i uvjerenja kako je u njihovu odnosu sve super, otkrila je da je muž vara. I danas se sjećam kako mi je prepričavala što se dogodilo i na kraju zaključila: 'A ja sam mislila kako nikad nismo bili u boljoj fazi...'
Suzdržavala sam se išta komentirati. Cijelo vrijeme sam razmišljala kako je to biti u njezinim 'cipelama' i to je jedna od najboljih stvari u životu koje sam napravila.

Foto: iStock
Najlakše je odustati... Treba se znati izboriti za sebe.

Teško je u takvim situacijama drugima savjetovati što učiniti jer, niti smo svi isti, niti svi želimo isto, niti nam je prag tolerancije jednak, niti znamo kolike su tuđe granice i osjećanja. To su trenuci kada povrijeđene osobe samo trebaju oslonac, nekoga kome će s punim povjerenjem istresti teret koji ih mori ne strahujući da će ih osuđivati ili ismijavati. Treba im prijatelj.

I ja sam puno naučila

Ja sam to bila svojoj prijateljici koja me svojim iskustvom natjerala da puno naučim (ali to za ovu priču nije važno). Ona je bez puno razmišljanja odlučila ostati sa svojim suprugom. Gledala sam je kako se iz dana u dan mijenja. Ta mlada, vrckava i nasmijana ženica, odjednom je postala Žena. Da, Žena, nisam se zabunila kad pišem tu riječ velikim slovom. To što se dogodilo njezinu braku promijenilo ju je. Naravno, nitko ne priželjkuje promijene potaknute na ovakav način, ali koliko god će vama to možda zvučati čudno, meni se sviđala moja nova prijateljica. Počela se nova ona sve više sviđati i sebi, a njezin muž - taj je ljubio pod po kojemu je hodala u trenutku kada je shvatio što je mogao izgubiti.

Druga žena

Sav onaj šarm kojim je nekad zračila nadjačalo je samopouzdanje kakvim je zračila Meryl Streep u svojim boljim ulogama. Čak joj se i boja glasa promijenila. Ona melodičnost i nevinost je nestala, ali ju je zamijenila inteligentna ironija s nekim seksi prizvukom... Ma, kažem vam, druga žena.
Prolazili su tjedni, mjeseci, a evo sad će, ako dobro računam, i treća godina. Ona i njezin suprug guguću kao da su opet na medenom mjesecu. Sačuvali su brak unatoč svemu.
Našle smo se nedavno na našem redovnom druženju s curama. Zajednička prijateljica nije mogla sakriti da nije dobro. I njoj se dogodilo slično. Nije ni uspjela izgovoriti sve što je htjela, a cure su se već odvažile dijeliti savjete 'šakom i kapom'.

Foto: iStock
Ponekad je najdragocjenije što prijatelju možete pružiti - vrijeme da vam se povjeri

Koga briga što drugi misle!

'Ostavi ga isti tren, što čekaš!?', 'Ja bih ga izbacila iz stana.', 'Još ga nisi istjerala?', 'Znala sam da je on takav...'. prštali su komentari i pitanja sa svih strana dok se ta žena borila s tugom i strahovima te očekivala podršku svojih prijateljica. Moja prijateljica i ja smo šutjele, a onda me stisnula za ruku i svima im začepila usta monologom: 'Sorry cure, ali što vi znate o tome? Što znate? Jeste li bile u toj situaciji? Slušaj me draga, napravi onako kako ti srce kaže, a ne bilo koja od nas. Svi su jako pametni za druge, ali samo mi sami znamo što je za nas najbolje. Vi ne znate...'. Okrenula se prema meni pogledom punim zahvalnosti i nastavila 'prati' naše prijateljice: '...i ja sam bila u istoj toj priči. Nisam o tome pričala svima jer sam znala da sama moram donijeti odluku što ću učiniti. Pusti tuđe priče, savjete. Samo ti si važna. Čuješ me, samo ti! Ako si sigurna da s njime želiš biti i da si s njime sretna, onda tako i odluči.'
Taj izlazak ostavio je gorak okus u ustima, ali ja ću ga se zauvijek sjećati. Završio je tako da smo prijateljica i ja ispijajući koktele dočekale zoru. Tu noć ponovno je otvorila dušu i napokon otkrila kako je iz svega uspjela izaći jača, odvažnija, samopozdanija i sretna. Da, ona jest sretna, možda čak i sretnija.
'Znaš, kad sam doznala bila sam izgubljena. Pročitala sam hrpu knjiga, tražila rješenja na internetu pa čak potražila stručnu pomoć. Na kraju sam shvatila da mi nitko ne može pomoći osim mene same. U tome si mi ti stvarno puno pomogla.' izgovarala je dok sam je zagonetno pogledavala.

Nepotrebni pritisak

'Da, ne čudi se. Ni ne znaš koliko mi je značilo što nisi reagirala kao ove kokoši večeras. Ne znam jesu li svjesne koliki pritisak su joj nepotrebno stvorile. A jedino o čemu bi sada trebala razmišljati je vlastita sreća i ima li u toj priči mjesta i za njega.' zaključila je.
Na sreću, nemam iskustva u tim vodama, ali imala sam potrebu podijeliti njezinu priču jer živimo u društvu koje ima mišljenje o svemu. Okruženi smo ljudima koji jedva čekaju drugima reći kako bi trebali živjeti. Pa i sami znate da smo zemlja s najviše potencijalnih nogometnih izbornika, premijera, profesora, pa i bračnih savjetnika... No, dok drugi rado 'metu pred tuđim vratima', vi se sjetite da biste trebali biti važni i vjerni isključivo sebi.

Linker
19. travanj 2024 11:11