Seks smanjuje stres, olakšava spavanje i poboljšava zdravlje srca

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
Liječnica razbija mitove

Istina o tome što se događa s vašim tijelom ako se prestanete seksati

06. studeni 2021.
Nedostatak seksa može imati zdravstvene posljedice, i to zato što seks ima niz zdravstvenih prednosti

U pandemiji u kojoj trenutno živimo, smjernice za socijalno distanciranje, negativno su utjecale na seksualni život većine ljudi. Nedostatak seksa može imati zdravstvene posljedice, i to zato što seks ima niz zdravstvenih prednosti, kao što je smanjenje stresa, olakšavanje spavanja i poboljšanje zdravlja srca.

Ali što se zapravo događa s vašim tijelom kada prestanete imati seks, bez obzira na to imate li namjernu pauzu ili spletom okolnosti? Stručnjaci objašnjavaju što se može, a što se ne može dogoditi tijelu kad prolazite kroz razdoblje bez seksualnih odnosa.


Vaša vagina se neće zatvoriti

Urbani je mit da će se vaša vagina zatvoriti, zapečatiti ili će izrasti novi himen ako neko vrijeme nemate seksualne odnose. Čak i kada nemate spolni odnos, vaše tijelo i dalje proizvodi estrogen i progesteron, a ti hormoni drže vaginu otvorenom i fleksibilnom, kaže dr. med Chrstine Greves, ginekologinja s Floride. Baš kao što losion umiruje suhe ruke zimi, estrogen pomaže vlažiti i održavati vaginalne brazde koje omogućuju širenje rodnice kada ste seksualno uzbuđeni.

Moguće je da se vaginalni otvor smanji u veličini, ali to se događa nakon menopauze i nakon duge seksualne stanke.

- S vremenom bi žene u postmenopauzi koje imaju smanjenu zalihu estrogena mogle primijetiti kako promjer vagine postaje manji ako nemaju snošaj. Ali prema mom kliničkom iskustvu, to se obično događa tek nakon otprilike pet godina ili više - rekla je dr. Greves.
Dolje biste mogli postati suhi

Čak i kada niste uzbuđeni, vagina je vlažna i podatna. No, dr. Greves objašnjava da ako u posljednje vrijeme niste imali seks, vaša vagina bi mogla biti suša, no suhoća sama po sebi nije nužno problem, međutim može vam stvoriti osjećaj neugode.

Rješenje? Odvojite vrijeme za masturbaciju. Manja je vjerojatnost da će se suhoća pojaviti ako masturbirate redovito jer stimulacija može dovesti do povećane vlažnosti. To je još jedan razlog da dodate "vrijeme za sebe" na svoj popis obaveza.


Vaš libido bi mogao biti pogođen

Prema dr. Greves, moguće je da će vam se libido malo smanjiti tijekom razdoblja apstinencije. Ovo bi moglo objasniti zašto: ako nemate seks, vjerojatno se ne osjećate toliko seksualno kao kada imate redoviti seks, a to može utjecati na seksualni nagon. Dobra vijest je da kada se vratite u akciju, vjerojatno ćete se početi osjećati seksualno, što će potaknuti da vaš libido poraste.


Mogu se pojaviti anksioznost ili depresija

Seks oslobađa kemikalije u mozgu, oksitocin i serotonin, koje su zaslužne za dobar osjećaj te podižu raspoloženje, kaže dr. med. Gail Saltz, izvanredna profesorica psihijatrije u NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine. Kada vaš sustav ne proizvodi te moždane kemikalije u istim količinama, to može utjecati na vaše mentalno zdravlje.

- Ali ne brinite ako nemate dovoljno seksa s partnerom, doživljavanje orgazma putem masturbacije može vam donijeti oksitocin i serotonin koji su vam potrebni da biste spriječili depresiju i tjeskobu - kaže dr. Saltz.


Mogla bi vam se javiti potreba za dodirom

Postoji razlog zašto liječnici potiču ljude da imaju što je moguće više dodira "kože na kožu" s voljenim osobama. Izravan dodir vlastite kože na kožu vašeg partnera prenosi emocije.

- Kontakt kože na kožu može smanjiti stres i poboljšati samopouzdanje, potencijalno čak i jačati naš imunološki sustav - rekla je za Health dr. med. Rachel Nazarian, dermatologinja iz New Yorka.

Naša koža tumači pozitivan dodir, a što je seks ako ne oblik pozitivnog dodirivanja, kao poticaj za povećanje razine serotonina pa je veća vjerojatnost da ćete se osjećati sretno i zdravo, objašnjava dr. Nazarian.


Možda će vam trebati više vremena da se uzbudite

- Nakon pauze, možda ćete trebati više vremena da se rodnica dovoljno ovlaži ili da se potpuno opustite - ističe dr. Greves.

Kada imate redoviti seks, vaša vagina automatski prelazi u fazu uzbuđenja. Međutim, kad imate dugu stanku, potrebno je više zagrijavanja da biste se opustili. Isto vrijedi i za penis, problemi s erekcijom nisu neuobičajeni nakon sušnog razdoblja.

Smatrajte ovo izvrsnom izlikom da polako uživate u puno dodirivanja i ljubljenja kada ponovno počnete imati seks. Povećanje količine vremena koje provodite u predigri može pomoći vaginalnim tkivima da se opuste i ovlaže, navodi dr. Greves. Uz to, možete svakako iskoristiti lubrikant kako biste bili sigurni.

(Izvor: Health)

Teme
Linker
06. ožujak 2022 21:53