SHUTTERSTOCK
Organ samo za užitak

Ispostavilo se da je klitoris osjetljiviji nego što smo mislili, a ovo je najbolja poza za njegovu ‘aktivaciju‘

Istraživači sa Sveučilišta Oregon Health & Science dovršili su prvo poznato brojanje živčanih vlakana u erogenoj zoni

Često ga se opisuje kao "ženski centar zadovoljstva", a sada je nova studija otkrila da je klitoris još osjetljiviji nego što smo mislili. Iako je poprilično malen, ima tisuće živčanih vlakana, točnije 10 281.

Istraživači sa Sveučilišta Oregon Health & Science dovršili su prvo poznato brojanje živčanih vlakana u erogenoj zoni. Njihova otkrića pokazuju da ih klitoris sadrži više od 10.000, što je za 20 posto više nego što se ranije procjenjivalo. Kako bi došli do točnih podataka, istraživači su uzeli uzorke tkiva sedmero ljudi i prebrojali.

- Nevjerojatno je pomisliti da se više od 10.000 živčanih vlakana nalazi u nečemu tako malom kao što je klitoris - rekao je dr. Blair Peters, glavni autor studije.

Isto tako, važno je naglasiti da je to jedini ljudski organ kojemu je svrha pružanje užitka. Sastoji se od živaca koji prenose električne impulse između mozga i ostatka tijela, što ženama omogućuje da bolje osjete i reagiraju na dodir.

Iako se vrh klitorisa nalazi izvan tijela, veći dio organa nalazi se unutra. To uključuje dorzalni živac, živac u obliku poprečne kosti koji se spušta niz obje strane klitorisa i odgovoran je za osjet.


Kako su proveli brojanje?

Prethodne studije na stoci predviđale su da ovaj maleni organ sadrži oko 8000 živčanih vlakana. U novoj studiji istraživači su odlučili brojanje provesti na ljudima. Tim znanstvenika prikupio je tkivo s jedne strane dorzalnog živca sedam odraslih osoba koje su bile podvrgnute genitalnim operacijama promjene spola.

Zatim su tkiva obojena i uvećana 1000 puta pod mikroskopom, što je omogućilo istraživačima da lakše broje. U prosjeku, uzorci su sadržavali oko 5140 dorzalnih klitoralnih živčanih vlakana. S obzirom na to da je dorzalni živac simetričan, brojka je pomnožena s dva kako bi se procijenio ukupan broj živčanih vlakana klitorisa. Tako su došli do brojke od 10 281.

- Ovo je posebno iznenađujuće kad usporedite klitoris s drugim, većim strukturama ljudskog tijela - rekao je dr. Peters.

Kako bi slikovitije prikazao zašto je to puno, dr. Peter je objasnio da je medijalni živac, koji prolazi kroz zglob i ruku, poznat po tome što ima veliku gustoću živčanih vlakana, a iako je mnogo puta veći od klitorisa, sadrži samo oko 18.000.

Najbolja poza

Istraživači se sada nadaju da će proučiti i prebrojati broj živčanih vlakana u glaviću penisa, za koji se zna da izaziva zadovoljstvo kod muškaraca.

Ova studija dolazi nedugo nakon što su istraživači iz privatne ginekološke klinike New H Medical u New Yorku otkrili najbolje seks poze za ženski orgazam. U studiji su znanstvenici procijenili dotok krvi u klitoris tijekom misionarske poze, lotus i doggy. Pomalo iznenađujuće, tim je otkrio da je misionarski položaj najbolji za postizanje ženskog orgazma.

Linker
14. ožujak 2024 08:06