FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
moguće je

Iako rijetka, postoji i alergija na seks. Prepoznat ćete je po jednom iznenadnom simptomu

09. prosinac 2021.
Spolni odnos može, srećom relativno rijetko, izazvati alergijske reakcije

Moguće je imati alergijsku reakciju nakon seksa s muškarcem zbog alergije na spermu. To rijetko stanje često se pogrešno dijagnosticira kao vaginitis, gljivična infekcija ili spolno prenosiva bolest. Prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu tehnički naziv je preosjetljivost na sjemenu plazmu i to je zapravo reakcija na proteine u složenoj tekućini koja nosi spermije. Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma, posavjetujte se sa svojim liječnikom.


ŽARENJE, OTEKLINA I CRVENILO

Alergija na spermu može se pojaviti čim vaš partner ejakulira, a možete osjetiti žarenje, crvenilo, oticanje... Alergija na spermu ipak nije jedini krivac za takve simptome, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi prije postavljanja dijagnoze isključio druge alergije kao što su reakcije na kondome, spermicid ili mirisne tampone te spolno prenosive infekcije.


SVRBEŽ

Svrbež vagine najčešći je simptom gljivične infekcije, no ako ga ne prati sirasti iscjedak i svrbež se pojavljuje tek nakon seksa, pitajte svog ginekologa o alergiji na spermu.


IZNENADNI SIMPTOM

Postoji mogućnost da vaša antitijela reagiraju na jedan određeni protein u spermi novog partnera, što je također razlog zašto ovu alergiju može biti tako teško dijagnosticirati. Budući da je reakcija specifična za proteine u spermi vašeg partnera, liječnik vas može desenzibilizirati na partnerovo sjeme umetanjem male količine sjemene tekućine u vaginu ili davanjem injekcija s proteinima sperme. Međutim, nije svaki alergolog opremljen svom opremom za liječenje pa pitajte za preporuke.


SIMPTOMI SAMO NAKON SEKSA BEZ ZAŠTITE

Ako ste alergični na lateks, simptomi bi se pojavili samo ako vaš partner koristi kondom. S preosjetljivošću na spermu događa se suprotno: simptome biste dobili samo ako ste imali odnos bez kondoma. Ako pokušavate zatrudnjeti s partnerom i tretmani desenzibilizacije ne djeluju, uzorak sjemena može se tretirati u laboratoriju za neplodnost kako bi se uklonila plazma koja uzrokuje reakciju, nakon čega slijedi inseminacija.


ORALNI SEKS TAKOĐER MOŽE BITI NEUGODAN

Bol, oteklina, crvenilo i mjehurići u ustima nakon oralnog seksa mogu biti znak alergije na spermu.

Teme
Linker
21. travanj 2022 03:10