dr. Tihana Mazalin
 FOTOGRAFIJE: DENINE.EU
Imamo odgovore

Ginekologinja nam je otkrila što se pacijentice srame pitati: ‘Neke vrste seksa su i dalje tabu‘

Ginekologinja Tihana Mazalin nam je rekla da se pacijentice najviše srame postaviti pitanja o nezaštićenom seksu, oralnom i analnom odnosu te spolnim bolestima

Osobno smatram da pacijentice ne trebaju osjećati sram i da svog doktora mogu pitati sve što ih zanima o njihovom zdravlju, započela je ginekologinja Tihana Mazalin.

Analni i oralni seks spadaju među teme o kojima većina ljudi želi znati više, ali se ustručavaju pitati svoje ginekologe pa smo pitanja postavili mi.


Trudnice se ne srame postavljati pitanja

- Ono što primjećujem jest da su pacijentice sve opuštenije na pregledima te da nema puno tema o kojima im je neugodno pričati ili pitanja koja im je neugodno postaviti. Vjerojatno zato što postoji puno informacija online i danas se ipak više priča o intimnom zdravlju nego prije, iako još uvijek nije dovoljno. Primijetila sam da se trudnice većinom ne ustručavaju pitati te da često na pregled dolaze pripremljene, s puno pitanja - rekla je dr. Tihana Mazalin.

Svojevrsne tabu teme su nezaštićeni odnos, spolni odnos s više partnera, oralni i analni seks.

- Neki primjeri pitanja su: Što nakon nezaštićenog odnosa, kako se koristi pilula za dan poslije? Kako da se testiram na spolno prenosive bolesti, treba li se partner testirati? Mogu li se zaraziti spolnim bolestima kod oralnog i analnog odnosa? - otkrila nam je ginekologinja. Dodaje kako sram vjerojatno dolazi zbog toga što intimno zdravlje nije tema o kojoj se priča svakodnevno te žene često imaju određene probleme o kojima nikome ne govore. Najčešće se radi o području spolnih bolesti.

Kako se testirati za spolne bolesti?

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim spolnim kontaktom sa zaražene na zdravu osobu. Uzročnici spolno prenosivih bolesti su mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice, paraziti. Svatko se može zaraziti prilikom vaginalnog, oralnog ili analnog spolnog odnosa sa zaraženom osobom.

Spolno prenosive bolesti su česte među adolescentima i mladim odraslim osobama. Mladi organizam je posebno osjetljiv na spolno prenosive bolesti.

- O spolnim bolestima se najčešće raspituju pacijentice koje su imale nezaštićeni spolni odnos. Testiranje na spolne bolesti može se napraviti brisevima u slučaju žena, a muškarci se mogu testirati također brisevima ili detekcijom bakterija iz urina. Smatram da je potrebna edukacija o spolnim bolestima, od puberteta nadalje kako bi žene i muškarci imali dovoljno informacija, što može utjecati na njihove odluke, ponašanje te na kraju dana i neželjene posljedice poput spolnih bolesti. Čak i jedan nezaštićeni odnos može značiti da je osoba potencijalni prijenosnik/nositelj bakterija ili HPV-a - objasnila dr. Mazalin.

Spolne bolesti se događaju i ženama i muškarcima, ali se veći broj komplikacija povezuje sa ženskim reproduktivnim sustavom, stoga nam je liječnica otkrila koja pitanja najčešće postavljaju pacijentice.

- Pitanja su različita: koje sve spolne bolesti postoje, na koje bolesti se moram testirati, koja je vjerojatnost zaraze spolnim bolestima, boli li testiranje na spolno prenosive bolesti, koliko često se trebam testirati - kaže dr. Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin.

Odgovore na ova pitanja možete pronaći u Maloj enciklopediji spolno prenosivih bolesti.

Spolno prenosive bolesti nisu bezazlene. Ako se ne liječe, uzrokuju teška oštećenja plodnosti i zdravlja, a neke su čak i smrtonosne. Često nema nikakvih simptoma, osobito u početku zaraze, ili su oni vrlo blagi i prolaze neopaženo, pa se bolest prekasno otkriva i liječi kad su već nastala trajna oštećenja općeg i reproduktivnog zdravlja.


Strah od posjeta ginekologu

Osim što se mnoge žene ustručavaju postaviti pitanja o intimnom zdravlju svojim ginekolozima, mnoge od njih i odgađaju odlazak ginekologu, pogotovo prvi put.

- Strah postoji najčešće prije prvog pregleda ginekologu, a taj strah je najčešće od bolnosti pregleda. Međutim iz mog dugogodišnjeg iskustva, strah se u većini slučajeva prebrodi razgovorom te pregledom koji je gotovo bezbolan. Prvi ginekološki pregled vrlo je važan za svaku ženu te je razumljivo da može biti straha ili nelagode. Neka pacijentice imaju na umu da uz redovite preglede i pravog doktora, to vrlo brzo postaje jedna pozitivna navika za zdravlje - istaknula je ginekologinja.


Što bi ginekolozi voljeli da znate?

Bez obzira na to jeste li došli na rutinski pregled ili ste zabrinuti zbog boje svog iscjetka, ginekolozi znaju da vam nije ugodno. No, za njih je to samo još jedan dan u uredu. Stoga je u vašem najboljem interesu da budete iskreni kad je u pitanju zdravlje.


'Nadam se da si iskrena'

Dr. med. Mary Jane Minkin, Klinička profesorica opstetricije, ginekologije i reproduktivne znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale, navodi ovo kao najvažniji postulat prilikom odlaska ginekologu.

- Moja standardna uvodna rečenica je: "Kako vam mogu pomoći danas?" - objašnjava Minkin.

Kako biste dobili dobru medicinsku skrb, morate iskreno odgovoriti na to pitanje. Bez obzira na to je li vaš libido opao, brine li vas spolno prenosiva bolest ili želite pričati o kontracepciji, vaš liječnik vam može pomoći ako ste iskreni o svom stanju.


'Ne osuđujem te'

- Dobar ginekolog će postaviti mnogo pitanja, ali ne zato što je znatiželjan. Ovisno o vašoj dobi i povijesti, može vas pitati imate li spolne odnose s više partnera, jeste li pravilno zaštićeni od trudnoće ili planirate li zatrudnjeti u budućnosti - kaže Minkin. Ginekolozi takva pitanja postavljaju kako bi se pobrinuli da učinit sve kako biste zaštitili svoje zdravlje.


'Ne brinite se zbog mirisa vagine'

Većina vagina ima blagi miris pa sve dok prakticirate dobru higijenu, vaš je miris vjerojatno normalan. Neobično jak miris može signalizirati infekciju pa ako sumnjate da nešto nije u redu, pitajte.

- Jedini razlog zašto bih se brinula [o mirisu pacijentice] je ako sumnjam na infekciju - rekla je Minkin te napominje kako jak miris obično ide ruku pod ruku s iritacijom, bolom ili čudnim iscjetkom.


'Depiliranje? Ne zanima me'

Liječnike ne zanima hoćete li biti depilirani ili ne, smatraju da je to stvar osobnih preferencija.

- Moji stariji pacijenti nemaju pojma da se mlađe žene depiliraju - objasnila je Minkin te dodala kako to neće ometati njezinu sposobnost da vas pregleda. Jedini razlog zašto bi mogla biti zabrinuta zbog uklanjanja dlaka je iritacija brijanjem ili depilacijom - istaknula je.

Linker
13. travanj 2024 12:42