Kada dijete dođe na svijet, partnerima je teže prekinuti, ne samo zato što bi to bio kraj veze, nego i raspad obitelji.
 Getty Images
Bolno, ali istinito

Devet razloga zašto dijete neće riješiti probleme u vezi

Dijete sigurno nije odgovor za pitanja u nestabilnoj vezi. Pogledajmo zašto.

Donošenje djeteta na svijet kako bi se spasila veza, nije samo nepošteno prema djetetu, nego je i gotovo siguran recept za prekid. Na vezama treba ozbiljno raditi i rješavanje sukoba zahtijeva vrijeme i napor. Uvođenje novorođenčeta u takvu situaciju samo će dodati više posla i stresa u vezu, a uz to neće riješiti probleme, samo će ih intenzivirati. Dijete sigurno nije odgovor za pitanja u nestabilnoj vezi. Pogledajmo zašto.


1. Razlika u prioritetima

Ne dijele li partneri iste prioritete, teško da će im veza biti uspješna, a dijete može sve dodatno zakomplicirati. Ako partneri i prije nisu funkcionirali kao tim, teško je očekivati da će brinuti o djetetu “kao jedno”. Bez obzira dolazi li do neslaganja zato što jedan od partnera nije planirao dijete ili nije shvaćao koliko brige beba traži, ako ne vidi dijete kao prioritet, veza je osuđena na propast.


2. Manje vremena za razgovor i akciju

Problemi se rješavaju kroz komunikaciju. Kad se dijete rodi rapidno pada vrijeme koje roditelji provode zajedno. I ne samo što uzima to vrijeme – beba je stalno prisutna. Novi roditelji imaju manje prilika za raspravljanje o teškoćama i za zajedničko iznalaženje rješenja, pa se neriješena pitanja samo gomilaju.


3. Može vam se činiti da je veći teret na vama

Sada više niste odgovorni samo za sebe, tu je i novo malo biće za koje se morate brinuti. Količina posvećenosti, roditeljska briga i uposlenost oko djeteta trebaju biti podjednako raspoređeni. U suprotnom, jedan se od partnera može osjećati previše opterećeno i zbog toga ogorčeno. A to rađa nove probleme, kažu stručnjaci za obiteljske odnose.


4. Neslaganje oko odgoja

Roditelji dolaze iz različitih obitelji i okruženja, nekada i iz različitih kultura, pa im se ideje o najboljem odgoju djeteta mogu razilaziti. Možda jedno od njih ne želi televizor u kući, a drugo misli da je televizor poticajan za dijete. Bilo kako bilo, stručnjaci potvrđuju da neslaganje oko odgajanja djeteta stvara dodatnu napetost u vezi.


5. Otac može biti ljubomoran na dijete

Čvrsta veza između majke i djeteta javlja se, u najvećoj većini slučajeva, odmah nakon poroda, dok je za izgradnju snažne povezanosti očeva i djece uglavnom potrebno vrijeme. U međuvremenu, muškarci gledaju kako se sva pažnja i briga koju im je partnerica pružala sada usmjeruje prema djetetu. Nastaje napetost, jer se suprug osjeća odbačenim i postaje pomalo ljubomoran na bebu. Treba imati na umu da je čovjekovo novorođenče jedno od najranjivijih bića i traži vrlo mnogo vremena i brige. Ako je otac taj koji se više brine o djetetu, onda će se majka osjećati pomalo ignoriranom.


6. Obiteljski pritisak na vezu

Ne slažu se svi dobro s partnerovim roditeljima, a kada novorođenče dođe na svijet, onda se osim djedova i baka u obiteljska pitanja mogu uplitati i tete, stričevi, bratići i sestrične... koji si daju za pravo procjenjivati koliko se dobro novi roditelji brinu o svojoj bebi. Ako previše zabadaju nos i otvoreno izražavaju svoje neodobravanje, time mogu mladim roditeljima stvarati dodatni teret i stres, posebno ako se sustav vrijednosti među obiteljima razlikuje.


7. Malo vremena i prilika za punjenje baterija

U prvim tjednima i mjesecima djetetovog života roditelji će teško pronaći vrijeme za sebe u dnevnom rasporedu. Oba roditelja mogu prolaziti besane noći, mijenjati pelene na svim mogućim mjestima i izdržavati “maratone” plakanja. Oboje mogu postati napeti, nestrpljivi, razdražljivi i vrlo svadljivi. Upravo zato, roditelji bi trebali pokušati napraviti raspored, i potom ga se pridržavati, kojim će dobiti samo svoje vrijeme za opuštanje i punjenje baterija. Tako će sigurno biti zadovoljniji.


8. Uloga hormona

Kad je žena trudna i kada rodi, njeno tijelo oslobađa hormone koji je, između ostaloga, čine vrlo ranjivom. Dok se tako osjećaju, mnoge se žene počinju plašiti da će ih partner ostaviti, što ih tjera da više kontroliraju partnera, a to samo dodatno zagađuje vezu.


9. Pitanje prekida

Kada dijete dođe na svijet, partnerima je teže prekinuti, ne samo zato što bi to bio kraj veze, nego i raspad obitelji. Ali ako veza ne valja, bolje je da pukne, nego da se na silu održava. A budući da imaju dijete ti će ljudi morati, i kad veza završi, zbog djeteta ostati u nužnom kontaktu. Zato je pametno na vrijeme razmisliti želite li cijeli život održavati kontakte, dijeliti obaveze i odluke o djetetu i nadmudrivati se s osobom koju već i sada, dok nemate dijete, ne možete razumjeti.

Linker
23. travanj 2024 16:39