Neočekivani poljubac voljene osobe predivan je doživljaj. Dajte partneru takav mali dar kad ga najmanje očekuje.
 Foto: iStock
Cmoook

Daj pusu i to čim češće, jer poljubac ne podiže samo strasti...

18. ožujak 2017.
Ljubimo li se strasno s partnerom samo je pitanje vremena kada ćemo završiti u krevetu, pa je to, recimo, prvi plus vrućeg poljupca. Međutim, ne i jedini. Donosimo ih još pet!

Možda se sjećate kako smo pisali da vlada kriva percepcija o tome da su žene te koje pate za romantičnim gestama i strastvenim poljupcima kao iz filmova, jer je jedno istraživanje pokazalo da čak 40 posto muškaraca smatra kako je dug i sočan poljubac najbolja uvertira u vođenje ljubavi.
Iako je već i ta činjenica sasvim dobar razlog da se češće ljubite, poljubac donosi puno više od toga...

Čini vas inteligentnijim

Ljubljenje novog partnera "oštri" um. Naime, kad počinjemo vezu, upijanje novih informacija potiče stvaranje novih veza između neurona. Primjerice, poljubac s novim partenrom uključuje mnoštvo vrlo složenih senzacija, od mirisa partnera, okusa i pokreta do njegovog dodira i glasa. Sve to naša osjetila upijaju, a mozak elaborira stvarajući pritom brojne nove veze između neurona.

Produžuje život

Jedan poljubac na dan, liječnik iz kuće van! Tako bi se mogli sažeti rezultati istražvanja njemačkih znanstvenika koji su pokazali da muškarci koji ljube svoje supruge prije odlaska na posao žive u prosjeku pet godina duže od svojih vršnjaka koji izlaze iz kuće bez te nježne geste. Osim toga, psiholozi tvrde da osobe koje ljube partenra ili partnericu prije odlaska na posao češće počinju dan bolje raspoloženi od onih koji to ne čine. A poznato je da izbjegavanje stresa produžava život.

Njuh kao detektor...

Putem njuha žene, nesvjesno, primaju kemijske signale prisutne u prirodnom mirisu tijela muškarca. Istraživanja su pokazala da se žene rado ljube s muškarcima čiji miris otkriva gene koji su potpuno drugačiji od njezinih. A upravo je genetska raznolikost najvažniji faktor za zdravo potomstvo.

Poljubac štiti od zaraza

Prilikom ljubljenja s partnerom razmijenjujemo od 10 milijuna do čak 1 milijarde bakterija, a na taj način jačamo naš imunološki sustav. Znanstvena istraživanja su pokazala da takvo izlaganje bakterijama, ali i virusima, potiče stvaranje novih antitijela u organizmu te tako povećava njegovu zaštitu od obolijevanja.

Ljubakanje - znak ljubavi ili nešto drugo

Parovi koji se neprestano ljubakaju u javnosti i u društvu drugih nisu ništa bliskiji i zaljubljeniji od onih koji to ne čine. Naime, za neke je to izraz obilježavanja teritorija u smislu „on je moj“ ili „ona je moja“, no takvo ponašanje može biti i znak nesigurnosti partnera u međusobnu povezanost.

Mislite li da niste vješti u ljubljenju, ne odustajte! Za pravi poljubac ne treba puno, a kako doći do njega, provjerite ovdje!

Teme
Linker
15. svibanj 2022 14:18