SHUTTERSTOCK
prepoznajte odmah

Čini li vam se da vaš partner prešutno prekida s vama? Odaje ga ovih pet jasnih znakova

Umjesto da zauzme zdravi pristup i suoči se s vama direktno, on se ograničava na to da ostane u vezi bez ikakvog aktivnog angažmana

Mnogi ljudi odlaze na terapiju kad osjete da se njihov partner ili partnerica sve više udaljuju od njih. Obično kažu nešto poput: „Imam osjećaj da me moj partner više ne želi. Gotovo da više nema nikakve nježnosti u našoj vezi”, „Moj partner ne obraća pažnju na mene ili se nimalo ne trudi da se osjećam kao da me primjećuje, čuje i razumije. Zar se zauvijek isključio?”, „Moj partner je u posljednje vrijeme nekako dalek, osjećam kao da je među nama zid”. Osjećate li nezaustavljivu eroziju emocionalne povezanosti i bliskosti u vezi, to bi moglo značiti da vas je vaš partner „prešutno nogirao” ili da je „potiho prekinuo” vezu. Da pojednostavnimo, prešutno nogiranje stvara osjećaj kao da živite s nezainteresiranim cimerom: ne možete osjetiti nikakav užitak niti radost zbog zajedničkog provođenja vremena već samo imate koliko-toliko civilizirani suživot. Umjesto da zauzme zdravi pristup i suoči se s vama direktno te vam kaže da želi prekinuti, on se ograničava na to da ostane u vezi bez ikakvog aktivnog angažmana, možda se nadajući da ćete vi inicirati prekid jer je on sam nesposoban načeti tu temu. Prešutno nogiranje se može manifestirati na razne načine pa ga je ponekad teško prepoznati. Ovo je pet jasnih znakova:

1. Smanjena emocionalna dostupnost

To može poprimiti oblik smanjenog reagiranja na emocionalne potrebe i želje partnera, što ga čini neshvaćenim, izoliranim, uznemirenim i/ili zbunjenim.

2. Izbjegavanje konflikta

Povlačenje iz bilo kakvog suočavanja s partnerom ili izbjegavanje teških, ali važnih rasprava doprinosi sve većem rascjepu u vezi.

3. Smanjena razina intimnosti i privrženosti

Sve manje pokazivanja privrženosti, intimnih trenutaka i zajedničkih iskustava dovode do stvaranja osjećaja emocionalne i fizičke distanciranosti od partnera.

4. Manjak truda za očuvanje veze

Smanjena želja da se uloži vrijeme, energija i razmišljanje u izgradnju i održavanje povezanosti dovode do raspadanja veze.

5. Pojačana usredotočenost na sebične ciljeve

Stavljanje prioriteta na osobne ciljeve, hobije i interese često ide ruku pod ruku s izoliranjem i sve većim distanciranjem u vezi.


Čini li vam se da vaš partner prešutno prekida s vama, evo što možete poduzeti


Potaknite otvorenu i iskrenu komunikaciju

Učinkovita komunikacija je baza svake zdrave veze. Istraživanje objavljeno u časopisu Current Opinion in Psychology ističe važnost iskrene komunikacije tijekom sukoba. Direktno suprotstavljanje može biti korisno kad se partneri bave ozbiljnim problemima i žele donijeti neku promjenu, dok komunikacija obilježena suradnjom i nježnošću može biti manje korisna u ozbiljnim situacijama, pokazalo je spomenuto istraživanje. S obzirom na to da tiho prekidanje uključuje povlačenje naspram direktnog sukoba, razmislite o kreiranju neke sigurne zone u kojoj biste se i vi i vaš partner osjećali dovoljno ugodno da izrazite svoje misli i emocije. Potaknite otvoren dijalog aktivno slušajući, pokazujući empatiju i cijeneći iskustvo onog drugoga. Iskren razgovor može postaviti dobre temelje za izgradnju povjerenja i olakšati donošenje odluke o važnim temama.


Vratite se vašim ritualima u vezi

Istraživanje objavljeno u časopisu Communication Studies pokazalo je da svi ljubavni parovi imaju svoje rituale, a oni se obično svode na 5 ključnih tema:

1. Dnevna rutina

2. Specifična stereotipna ponašanja

3. Svakodnevni razgovor

4. Intimnost

5. Vrijeme koje par provodi zajedno

Razmislite držite li se vi i vaš partner još uvijek svojih rituala. Ako ne, ponovno uvedite vama važne rituale u vezu jer to može poništiti učinke prešutnog prekida. To može biti nešto jednostavno, poput redovitog tjednog izlaska, zajedničkog obroka ili bavljenja aktivnošću u kojoj oboje uživate. Rituali pružaju osjećaj strukture i stabilnosti te dijeljenja iskustava, a to jača povezanost među partnerima i stvara nove prilike za ponovno uspostavljanje bliskosti.


Poradite na zahvalnosti i poštivanju onog što imate

Istraživanje objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology ističe važnost zahvalnosti i poštovanja u održavanju veze. - Osobe koje više osjećaju da ih partner cijeni i same više cijene svog partnera. Također, osobe koje osjećaju da ih partner cijeni više reagiraju na partnerove želje i potrebe, više su posvećene vezi te je veća vjerojatnost da će dugo ostati u vezi - rekli su autori studije dodajući da njihovo otkriće pruža dokaz da je zahvalnost itekako važna za uspješno održavanje intimne veze. Drugim riječima, to što osjećate da vas partner poštuje vodi ka uzajamnom poštovanju, većoj responzivnosti i većoj posvećenosti vezi. Dakle, uzmite si vremena da svaki dan razmislite o vašoj vezi i priznate pozitivne strane partnera i veze. Verbalizirajte ono što poštujete kod njega i izrazite zahvalnost za svaki njegov trud, podršku i nježnost. Pozitivan ambijent je dobar temelj da se vaša veza vrati na pravi put.

Linker
25. travanj 2024 17:15